tromaktiko: Απάντηση στον κ. Ανατολάκη

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Απάντηση στον κ. Ανατολάκη



Κύριε Ανατολάκη έχετε έρθει ποτέ στα Χανιά ή σας είπαν να βγάλετε αυτή την ανακοίνωση και τη βγάλατε χωρίς να τη διαβάσετε καν; (αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/04/blog-post_1341.html )
Εγώ ούτε ΠΑΣΟΚ είμαι και μακριά από μένα η ταμπέλα αυτή. Όμως το κτήριο του λιμενικού περιπτέρου ήταν ένα αίσχος για το παλιό λιμάνι των Χανίων. Κτίστηκε τη δεκαετία του '50 κολλητά στο τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (ή Γιαλί Τζαμισί). Το τελευταίο, είναι το μοναδικό από τα σωζόμενα τζαμιά της πόλης, κτισμένο στο β’ μισό του 17ου αιώνα. Θέλοντας και μη, αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά της πόλης, μιας και είναι πάνω από 250 ετών και σε αντίθεση με το έκτρωμα από τσιμέντο που γκρεμίστηκε (ούτε κατά διάνοια μνημείο όπως το αποκαλείτε), είναι ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα φτιαγμένο από πέτρα και αναπαλαιωμένο πριν μερικά χρόνια.
Δεν ξέρω τι πληροφορίες έχετε, αλλά θεωρώ απίθανο να έγινε η κίνηση αυτή για να εξυπηρετηθούν οι μουσουλμάνοι μετανάστες. Ο χώρος λειτουργεί ως εκθεσιακός και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και όχι διακαή πόθο των λαθρομεταναστών (δε συχνάζουν στο παλιό λιμάνι άλλωστε).
Για την ιστορία, η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σημείο και ήταν αίτημά της εδώ και χρόνια να κατεδαφιστεί το αίσχος του περιπτέρου, επομένως το θέμα είχε συζητηθεί πολλάκις στα δημοτικά συμβούλια.
Τέλος, προτρέπω τον κ. Ανατολάκη να επισκευθεί το παλιό λιμάνι, να δει το πόσο όμορφο έγινε το μέρος τώρα που "άνοιξε" ο χώρος, και να επιδείξει αντίστοιχη ευαισθησία και σε άλλα θέματα, όπως παράδειγμα η άσφαλτος (!) που πέρσι επιστρώθηκε στην προβλήτα του παλιού λιμανιού, τα τραπεζοκαθίσματα και τα σκιάδια που έχουν καταλάβει όλο το λιμάνι και το αισχρό μαρμάρινο συντριβάνι που έφτιαξαν στην είσοδο του λιμανιού πριν μερικά χρόνια λες και είμαστε σε ευρωπαική πρωτεύουσα.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!