tromaktiko: Δρούτσας στον ΟΗΕ: Η Κρήτη πρωταγωνιστής στην ανθρωπιστική βοήθεια προς Λιβύη

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Δρούτσας στον ΟΗΕ: Η Κρήτη πρωταγωνιστής στην ανθρωπιστική βοήθεια προς Λιβύη



Αποφασισμένη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη εμφανίζεται η Κυβέρνηση.



Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής (Contact Group) στη Ντόχα του Κατάρ την Τετάρτη, ένας Ελληνας, που εργάζεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που συζήτησε ο κ. Δ. Δρούτσας στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - Μουν, στο περιθώριο της Συνόδου.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ελληνική πρόταση να αποτελέσει η Κρήτη, λόγω και της γεωγραφικής της γειτνίασης, κεντρικό ρόλο στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λιβύη.
Η βοήθεια αυτή θα μπορούσε τη μορφή είτε της εκκένωσης προσφύγων είτε της αποστολής τροφίμων, φαρμάκων κλπ.

Επαφές σε τοπικό επίπεδο
Πριν 15 ημέρες στο Υπουργείο Εξωτερικών έγινε μεγάλη σύσκεψη για το θέμα παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κουβέλη, του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησησης Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου και του Αιρετού Περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη.
Για το μεγάλο θέμα ο κ. Καρούντζος δήλωσε στο Flashnews.gr
Είναι πολύ θετικό ότι η Κρήτη θα παίξει ένα διεθνή πρωταγωνιστικό ρόλο σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας διότι αναδεικνύεται τόσο σαν νησί όσο και ρόλος της Ελλάδας σε επίπεδο διεθνών σχέσεων
Κεντρικός ρόλος για τον ΟΗΕ, επιφυλάξεις στην ΕΕ
Όπως προέκυψε στην Ντόχα, τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν κεντρικό ρόλο στο ανθρωπιστικό κομμάτι της κρίσης στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η δράση που μπορεί να αναλάβει η ευρωπαϊκή δύναμη για τη Λιβύη (EUFOR Libya).

Συγκεχυμένος ο ρόλος της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θέλει να παίξει ρόλο στη Λιβύη, αλλά στους κόλπους των «27» εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες και επιφυλάξεις για τον ακριβή ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μία τέτοια επιχείρηση.
Οι επιφυλάξεις συμπυκνώνονται στο μίγμα «ανθρωπιστικού και στρατιωτικού» που θα έχει η επιχείρηση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πιθανότητα να αποσταλεί κάποιου είδους ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη σε λιβυκό έδαφος θα πρέπει να αποκλείεται.
Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι «θα πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη επιχείρηση, για αυτό και ο σχεδιασμός είναι ακόμη χαλαρός». Η Σουηδία μάλιστα δεν επέτρεψε την υιοθέτηση ενός αρχικού επιχειρησιακού σχεδίου (CONOPS), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να προηγηθεί το αίτημα του ΟΗΕ προς την ΕΕ να αναλάβει στρατιωτική δράση.


http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=12781&cid=312
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!