Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3,8 χιλιομέτρων, είναι εντελώς εκτεθειμένο στα βακτήρια, σε αντίθεση με κάποια σκάφη των Βίκινγκς, ηλικίας 1.000 ετών, που είχαν καλυφθεί από φερτές ύλες και έτσι βρέθηκαν σχεδόν ανέπαφα.
Η σύσταση του βακτηριδίου που το «καταβροχθίζει» είναι από μικροοργανισμούς που μοιάζουν με σταλακτίτη πάγου, αποτελούνται, ωστόσο, από σκουριά που κατατρώει το μέταλλο. Τα σιδηροβόρα βακτήρια τρώνε καθημερινά περίπου 45 κιλά σίδερο από το ναυάγιο και, με το ρυθμό αυτό, σε 100 χρόνια δε θα έχουν απομείνει παρά ελάχιστα ίχνη του...
Ήδη πάντως ο Τιτανικός έχει υποστεί μεγάλη φθορά, αφού στα 20 χρόνια που πέρασαν από την ανακάλυψή του, η όψη του έχει αλλάξει αισθητά: Μέρη όπως το πηδάλιο έχουν σχεδόν διαλυθεί, ενώ η πλώρη και η πρύμνη βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση... Ακόμη και οι επισκέψεις των δυτών συντελούν στη φθορά του «Τιτανικού», ο οποίος έχει υποστεί ζημιές σε πολλά σημεία από υποβρύχια σκάφη. Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, εμφανείς φθορές στο μπροστινό κατάστρωμα.
Πάντως η ανακάλυψη των σιδηροβόρων βακτηρίων μπορεί να δώσει λύση στην ανακύκλωση ναυαγίων και μεταλλικών κατασκευών σε μεγάλα βάθη, ίσως όμως και να ν’ αποτελέσει πρόβλημα για άλλες, χρήσιμες υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις (βλ. αγωγούς φυσικού αερίου ή άντλησης πετρελαίου…).
Δείτε video του εργαστηρίου Advanced Imaging and Visualization Laboratory, του Woods Hole Oceanographic Institution, που αποτυπώνει το πρόβλημα.
Πηγή: www.scienceillustrated.gr