tromaktiko: Αποδέχτηκε τον οδικό χάρτη ο Καντάφι

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αποδέχτηκε τον οδικό χάρτη ο Καντάφι



Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς της Λιβύης έκανε αποδεχτό το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση (AU) προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη χώρα.
Ο Ζούμα και τρεις ακόμη Αφρικανοί ηγέτες επισκέφθηκαν χθες τον Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη σε μια προσπάθεια να τον...
 πείσουν να αποδεχθεί έναν "οδικό χάρτη" που θα θέσει τέλος στις συνεχιζόμενες, επί 8 εβδομάδες,συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και τον ανταρτών.

"Η αντιπροσωπεία του αδελφού ηγέτη (Καντάφι) δέχθηκε τον χάρτη πορείας όπως τον παρουσιάσαμε", δήλωσε ο Ζούμα σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο από την κατοικία Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της AU Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο "οδικός χάρτης" που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση προβλέπει "την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων", τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου "μεταξύ των πλευρών" ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.

Επίσης όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να γίνουν "οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη".

Ερωτηθείς ο Λααμάμρα για το εαν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε: "Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Ομως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ' αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους".

Πρόσθεσε δε, ότι η Αφρικανική Ενωση "δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της AU, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας".

Σήμερα τα μέλη της αποστολής της AU, εκτός του Ζούμα που αναχώρησε από τη Λιβύη, αναμένεται να μεταβούν στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, προκειμένου να τους πείσουν να παραδώσουν τα όπλα.

Απάντηση εξεγερμένων

Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικοί, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα εξετάσουν το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης που έχει ως στόχο την κατάπαυση του πυρός, αλλά επιμένουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο Μουάμαρ Καντάφι.

"Ο λιβυκός λαός το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, αλλά θα εξετάσουμε την πρόταση όταν θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαντήσουμε", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα Γκεριάνι.

Τις δηλώσεις τις έκανε πριν από την άφιξη της αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. Ο Γκεριάνι είπε ότι εξεπλάγη από τα σχόλια του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα ταξιδέψει με τους άλλους αφρικανούς ηγέτες στη Βεγγάζη.

"Διερωτόμαστε γιατί δεν έρχεται ο πρόεδρος Ζούμα", είπε ο Γκεριάνι.
Με τη σειρά του, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε σήμερα ότι η όποια κατάπαυση του πυρός προϋποθέτει την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τους δρόμους και την ελευθερία της έκφρασης.

"Ο λαός πρέπει να επιτρέπεται να βγαίνει στους δρόμους για να εκφράζει την άποψή του και οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στις μονάδες τους", δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Αν οι πολίτες είναι ελεύθεροι να βγαίνουν και να διαδηλώνουν στην Τρίπολη, τότε εντάξει. Φαντάζομαι ότι ολόκληρη η Λιβύη θα απελευθερωθεί μέσα σε λίγα λεπτά".

Ο Αμπντουλμολάχ είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτές της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα είχαν συνάντηση στην πρωτεύουσα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναμένεται να μεταβούν εντός ωρών στη Βεγγάζη.

Μάχη για την Ατζνταμπίγια

Στο μέτωπο των συγκρούσεων οι δυνάμεις του Καντάφι σε σκληρές μάχες με τους εξεγερμένους κατάφεραν να ανακτήσουν χαμένα εδάφη στην Ατζνταμπίγια.



Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμού της πόλης Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη από πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις, δήλωσε σήμερα στο αραβικό δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera εκπρόσωπος των εξεγερθέντων.

"Σήμερα το πρωί, γύρω στις 02:00 τοπική ώρα σημειώθηκε μια μεγάλη έκρηξη στη Μιζουράτα", τόνισε στο Al Jazeera ο Άμπντελ Μπασέτ Μεζερίκ. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη όλο το πρωί. "Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίσθηκαν από την επίθεση που έκαναν στα τυφλά οι δυνάμεις του Καντάφι", τόνισε ο Μεζερίκ.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι χθες τα αεροσκάφη που πρόσκεινται στη συμμαχία κατάφεραν να καταστρέψουν 25 τάνκς των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης. Συγκεκριμένα 11 τάνκς καταστράφηκαν από τα πυρά του ΝΑΤΟ στην Ατζνταμπίγια, και 14 κοντά στη Μισράτα, την μοναδική πόλη στα δυτικά της Λιβύης που έχει παραμείνει στον έλεγχο των ανταρτών.

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιτίθεται στις δυνάμεις του καθεστώτος, όσο αυτές συνεχίζουν να απειλούν αμάχους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ζούμα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων για να δώσει "μια ευκαιρία" στην εκεχειρία, αφού ο Καντάφι αποδέχθηκε το λεγόμενο οδικό χάρτη της Αφρικανικής Ένωσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη, στον οποίο περιλαμβάνεται η άμεση κατάπαυση του πυρός.

"Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση σε δυνάμεις που απειλούν πολίτες και οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν", δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ζητώντας να μην κατονομαστεί.

"Αεροσκάφη μας εξακολουθούν να πετούν και ό ποτε βλέπουμε μια απειλή εναντίον αμάχων, θα εμπλεκόμαστε", τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κυβερνητικές δυνάμεις έβαλλαν σήμερα το πρωί με πυροβόλα εναντίον της πόλης Μιζουράτα.

"Δεν φαίνεται ότι αυτή η ένδειξη για μια ειρηνευτική συμφωνία έχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ουσία", τόνισε ο αξιωματούχος.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης, ότι γνωρίζει για την πρόταση της Αφρικανικής Ενωσης, η οποία αποσκοπεί στην κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και τόνισε ότι η στρατιωτική συμμαχία χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες για τερματισμό της βίας κατά των αμάχων.

"Ενημερωθήκαμε για την πρόταση της Αφρικανικής Ενωσης. Από τότε που άρχισε η κρίση στη Λιβύη, το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αφρικανική Ενωση και με άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς", δήλωσε η εκπρόσωπος τη Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.

"Εχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθαρά στρατιωτική λύση στην κρίση. Χαιρετίζουμε κάθε συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στον τερματισμό της βίας κατά του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη", τόνισε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, το καθεστώς ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ελικόπτερα στα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί

politis-news.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!