πολύ κρίσιμα κρίνονται και τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, μετά τη χθεσινή αναθεώρηση, από τη Eurostast, του ελλείμματος για το 2010, στο 10,5% και εν αναμονή πολύ σημαντικών ανακοινώσεων το προσεχές χρονικό διάστημα (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα έτη 2012 – 2015, ανακοινώσεις για νέα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις).
Αναφορικά με τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για τις επιπτώσεις αυτών στην αγορά, τονίζοντας ότι κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν μια λύση στο πρόβλημα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Θα λέγαμε μάλιστα ότι η σεναριολογία προκαλεί ενδεχομένως μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν καθεαυτή την αναδιάρθρωση, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που έχει αποφασιστεί να γίνει μια αναδιάρθρωση (με όποιον τρόπο και αν είναι αυτή), θα πρέπει να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μάλιστα δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών στην πραγματική οικονομία, αφού η διατήρηση της σεναριολογίας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ρευστότητας που διοχετεύεται από τις τράπεζες στην αγορά.
Σε αυτό το σημείο και προτού περάσουμε στα αμιγώς τεχνικά θα επαναλάβουμε δύο βασικά θέματα που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια, σχετικά το όλο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Πρώτον, ότι στην αγορά είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει εκτεταμένη κερδοσκοπία, ενώ δεν κρύβουμε την υποψία μας, ότι αυτή σε μεγάλο βαθμό, πέραν των γνωστών θεμάτων με τα Cds, αυτή συνδέεται και με τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις. Έτσι κρίνεται πολύ πιθανόν συγκεκριμένοι επενδυτές του εξωτερικού να πιέζουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση, με σκοπό να αποσπάσουν συγκεκριμένες συμφωνίες και οφέλη, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να είναι εξαιρετικά πιθανόν οι τιμές να πιέζονται σκοπίμως για να παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, έτσι ώστε οι πιθανές πωλήσεις εισηγμένων εταιρειών να γίνουν σε όσον το δυνατόν φθηνότερες αποτιμήσεις.
Δεύτερον, θα λέγαμε ότι σε περίπτωση που οι παραπάνω εικασίες για κερδοσκοπία δεν ευσταθούν, είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά προεξοφλεί και με το παραπάνω αναδιάρθρωση του χρέους, στο αμέσως προσεχή χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε την αισιοδοξία μας ότι στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κατά τους επόμενους μήνες, θεωρούμε ότι τελικά δε θα περιλαμβάνει ένα haircut των ελληνικών ομολόγων, αλλά θα βασιστεί κυρίως στη χρονική επιμήκυνση του χρέους. Πιστεύουμε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα, πέραν άλλων θεμάτων και την αποφυγή με κάθε τρόπο της πληρωμής των Cds, αφού κάτι τέτοιο θα έκρυβε τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία, τύπου Lehman Brothers. Μάλιστα, με βάση το παραπάνω σκεπτικό, θεωρούμε ότι σε περίπτωση που τελικά ανακοινωθεί/αποφασιστεί, κατά τους επόμενους μήνες/εβδομάδες, η αναδιάρθρωση του χρέους (εννοείται πάντα χωρίς haircut), η χρηματιστηριακή αγορά έχει όλες τις προοπτικές να κάνει ένα μεγάλο βραχυπρόθεσμο “ράλι ανακούφισης”, όντας απαλλαγμένη πια από τις φήμες και την αβεβαιότητα του άγνωστού.
Στα αμιγώς τεχνικά της αγοράς, η κατάσταση είναι πάντα η γνωστή πολύ δύσκολη για τους 3 βασικούς δείκτες, ΓΔ, FTSE/ASE 20 και Τραπεζικού δείκτη, με το μεγάλο ζητούμενο να παραμένει μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή του ΓΔ υψηλότερα τουλάχιστον των 1.440 – 1.450 μονάδων.
http://www.greekfinanceforum.com/