υλοποίηση ενός νέου τύπου εικονικού Μουσείου που αναπτύχθηκε ειδικά για το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου.
Η συμμετοχή της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ στο ερευνητικό πρόγραμμα iΜuse αποτελεί συνέχεια της επιτελούμενης διαρκούς ανανεωτικής προσπάθειας για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου. Tο iΜuse είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε από ερευνητικές ομάδες του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με την ενεργό συνεργασία της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κράτος, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω του Xρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ 2004-2009).
«Χρήσιμο πολυεργαλείο»
Αποτελεί ένα πολυεργαλείο που βοηθά τους επισκέπτες να γνωρίσουν το Μουσείο πριν ακόμη αρχίσουν να περιηγούνται στο εσωτερικό του. Οι επισκέπτες μπορούν να ελέγξουν άμεσα αν η έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα για τα οποία έχουν ειδικό ενδιαφέρον.
Μπορούν να δουν στις οθόνες αφής των PDA, που έχουν στα χέρια τους, τις προτεινόμενες από το Μουσείο διαδρομές, μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους διαδρομές, να ξεναγηθούν με εικόνες, κείμενα και ηχητική ξενάγηση σε τρεις γλώσσες, να δημιουργήσουν εικονικές αίθουσες, μέσα στις οποίες μπορούν να δουν τα αντικείμενα που θα ήθελαν να είναι εκτεθειμένα μαζί και τέλος μπορούν να ξεναγηθούν από έναν ξεναγό βλέποντας στα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα (Smartphones) τις εικόνες και τις πληροφορίες που τους στέλνει ο ξεναγός από ένα PDA χειρός.
Ακόμη σε κεντρικό χώρο του Μουσείου υπάρχει ένα σημείο πληροφόρησης του κοινού (Infokiosk). Mε τη χρήση τριών οθονών αφής δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν πανοραμικές κυλιόμενες εικόνες της κάθε αίθουσας ξεχωριστά. Μέσα από τις εικόνες αυτές μπορούν να αντληθούν πληροφορίες για τις ενότητες και τα αντικείμενα της έκθεσης.
Οι επισκέπτες μπορούν να συσχετίζουν τα αντικείμενα με τους αρχαιολογικούς χώρους από τους οποίους προέρχονται, βλέποντας φωτογραφίες και μικρής διάρκειας βίντεο.
Τέλος, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα υπάρχει ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με θεματολογικές παρουσιάσεις, που μπορούν να προβάλλονται για τα παιδιά στον ειδικό χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, ενώ μεγάλη καινοτομία του προγράμματος είναι η δυνατότητα που δίνεται στους εκπαιδευτικούς να ετοιμάζουν μόνοι τους νέες παρουσιάσεις χρησιμοποιώντας εικονογραφικό υλικό από τη μεγάλη βάση δεδομένων του προγράμματος.
Η παρουσίαση και η επίδειξη του προγράμματος iΜuse θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου ως εξής: τη Δευτέρα 11 Απριλίου από 09.30 έως 14.30 για την εκπαιδευτική κοινότητα της Π.Ε. Μαγνησίας (Α΄/βάθμια και Β΄/βάθμια εκπαίδευση) και την Παρασκευή, 15 Απριλίου από 11.00 έως 18.00.
http://erroso.blogspot.com/2011/04/blog-post_6375.html