Το σύστημα καλωδίων το οποίο θα έχει μήκος περίπου 14.000 χιλιόμετρα, θα είναι το μεγαλύτερο στην αφρικάνικη ήπειρο και θα προσφέρει υπηρεσίες και σε άλλες αφρικανικές χώρες όπως η Ναμίμπια, η Αγκόλα, το Κονγκό, το Καμερούν, η Νιγηρία, το Τόγκο, η Γκάνα, η Ακτή Ελεφαντοστού και το Πράσινο Ακρωτήριο. Το WACS ανήκει και λειτουργεί από μια κοινοπραξία φορέων εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών συμπεριλαμβανομένων των: Neotel, Telkom, MTN Group και Gateway Communications μεταξύ των άλλων. Η MTN είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής του έργου με επενδύσεις ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων.
Με χωρητικότητα περίπου 5,2Tbps (Terabits per second), το καλώδιο θα προσφέρει στην Νότια Αφρική περισσότερη χωρητικότητα από την συνολική χωρητικότητα όλων των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στην περιοχή.
«Η Αφρική ήταν μέχρι τώρα ένας ποδηλάτης στις λεωφόρους των πληροφοριών. Πιστεύουμε ότι η εμπορική διάθεση του WACS σε συνδυασμό με τα άλλα υποθαλάσσια καλώδια θα θέσει τις βάσεις για μια επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το μήκος της ηπείρου», δήλωσε στην AFP ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΤΝ, Karel Pienaar.Τέλος το καλώδιο θα είναι έτοιμο για εμπορική χρήση το πρώτο τρίμηνο του 2012.
adslgr.com