tromaktiko: Τέλος η ατιμωρησία στο Δημόσιο

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Τέλος η ατιμωρησία στο Δημόσιο



Στην δραστική μείωση των παραβατικών συμπεριφορών δημοσίων λειτουργών σκοπεύει ο νέος δρακόντειος νόμος.

με τις αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο του Δημοσίου, τον οποίο φέρνει μετά το Πάσχα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Σε αυτόν θα προβλέπονται αυστηρότατες κυρώσεις που θα προβλέπουν ως και οριστική απόλυση ή και χρηματικές ποινές έως και 100.000 ευρώ για τους παραβάτες, ενώ προβλέπεται ακόμα βαθμολογικός υποβιβασμός και εξοβελισμός των συνδικαλιστών από τα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Σύμφωνα με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, που παρουσιάζει αναλυτικά το «Εθνος της Κυριακής»:
Πρώτον, αλλάζουν εκ βάθρων τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Εκδιώκονται οι συνδικαλιστές από αυτά και τη θέση τους παίρνουν δικαστές. Συστήνονται 5μελή πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, αποκλειστικά για πειθαρχικές υποθέσεις χωρίς τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων, καθώς οι συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε αυτά μέχρι σήμερα έχουν «κατηγορηθεί» για μεροληψία υπέρ των συναδέλφων τους. Έτσι, οι δημόσιοι λειτουργοί πλέον θα λογοδοτούν στην κοινωνία και όχι στους συναδέλφους τους.

Δεύτερον, η διαφθορά θα κοστίζει από 30.000-100.000 ευρώ στον επίορκο υπάλληλο. Οι πειθαρχικές κυρώσεις θα συνοδεύονται από «βαριές οικονομικές καμπάνες», με αποτέλεσμα και τα χέρια των παρανομούντων να απομακρύνονται από το μέλι... αλλά και τα ταμεία του κράτους να γεμίζουν από όσους δεν ιδρώνει το αυτί τους παρά τις τιμωρίες. Μάλιστα, όταν επιβάλλεται οριστική παύση για οικονομικά θέματα ή για ανάρμοστη συμπεριφορά, προβλέπεται επιπλέον χρηματική ποινή 10.000-100.000 ευρώ.

Τρίτον, όσοι παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης θα παύουν να εργάζονται. Ωστόσο, η πειθαρχική αυτή ποινή στις περιπτώσεις που αυτή επιβάλλεται σε υπάλληλο που βρίσκεται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης, θα μετατρέπεται σε οικονομική, όταν αυτός περάσει στη συνταξιοδότηση. Με λίγα λόγια, η τιμωρία θα επιβληθεί βγει ή δεν βγει κάποιος στη σύνταξη.

Τέταρτον, αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές και επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 12 μισθούς, υποβιβασμός έως 2 βαθμούς και παύση εργασίας για έναν ολόκληρο χρόνο με πλήρη στέρηση αποδοχών σε όσους έχουν βρεθεί να παρανομούν.

Πέμπτον, μπαίνει τέλος στην παραγραφή των αδικημάτων, αφού διπλασιάζεται ο χρόνος που κάποιο παράπτωμα «πάει στον κάλαθο των αχρήστων» και από 5 χρόνια, που είναι σήμερα ο χρόνος της παραγραφής, γίνεται 10. Επίσης, ο χρόνος θα μετρά από την ώρα που υπέπεσε στην αντίληψη της αρμόδιας υπηρεσίας η διαφθορά κι όχι από την ώρα που αυτή τελέστηκε.

Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο η κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου, μια μεγάλη τομή για τη δημόσια διοίκηση ώστε «να βάλει τέλος σε έναν ανύπαρκτο πειθαρχικό έλεγχο, αλλά και στη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τις άνομες συναλλαγές που έχουν διαλύσει το Δημόσιο».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!