tromaktiko: Βοήθεια για το "Αχτάρικα" ζητά ο Δήμος Ηρακλείου

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Βοήθεια για το "Αχτάρικα" ζητά ο Δήμος Ηρακλείου



Τη συνδρομή των βουλευτών του Ηρακλείου, ούτως ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της Β' φάσης ανακατασκευής του "Αχτάρικα" μέσω της ένταξής του σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης...
ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουρακής προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασής του. Πρόκειται για.....ένα μεγάλο και σημαντικό έργο, που θα είναι κτήριο-κόσμημα στο κέντρο της πόλης, και θα αποτελέσει την "κιβωτό" της πνευματικής μας κληρονομιάς. Το σπουδαιότερο όμως, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουράκης, είναι ότι μετά από εκατό χρόνια (1911-2011) λειτουργίας της Βιβλιοθήκης ο Δήμος Ηρακλείου θα αποδώσει - και με το κτήριο αυτό - την οφειλόμενη τιμή προς ένα σπουδαίο Έλληνα, τον Δημήτρη Βικέλα, για τη μεγάλη προσφορά του στην πόλη μας. Όπως αναφέρει ο κ. Κουράκης, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 8.000.000 ευρώ, ενώ τα έργα της Β' φάσης έχουν κόστος 3.000.000 ευρώ, επισημαίνοντας ότι όλες οι δαπάνες των εργασιών καθώς και της μελέτης (233.000 ευρώ) προέρχονται από πόρους του Δήμου Ηρακλείου.
«Όπως γνωρίζετε, το κτήριο "Αχτάρικα", που στέγαζε τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μετά από τον έλεγχο στατικής επάρκειας που πραγματοποίησε η σημερινή δημοτική Αρχή και ο οποίος κατέδειξε ότι το κτήριο παρουσίαζε σοβαρά στατικά προβλήματα, που καθιστούσαν τη χρήση του εξαιρετικά επικίνδυνη για το προσωπικό και τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης», αναφέρει στην επιστολή του προς τους βουλευτές ο κ. Κουράκης.

Μελέτη
Σύγχρονο κτήριο
Σύμφωνα με τη μελέτη, το νέο κτήριο περιλαμβάνει βιοκλιματικά στοιχεία και ειδικές προδιαγραφές για μια σύγχρονη και λειτουργική βιβλιοθήκη που θα αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πνευματικό πλούτο της Βικελαίας και θα καλύπτει με απόλυτη επάρκεια τις ανάγκες των Ηρακλειωτών. Για το λόγο αυτό ο κ. Κουράκης καλεί του βουλευτές να συμβάλουν και εκείνοι από την πλευρά τους στην προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να εξασφαλίσει τους πόρους της Β' φάσης του έργου, εντάσσοντάς το σε κάποιο πρόγραμμα (ελληνικό ή κοινοτικό), ώστε να μην επιβαρυνθούν το κόστος μόνο οι Ηρακλειώτες.
neakriti

http://heraklion1.blogspot.com/2011/04/blog-post_5647.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!