Παραδοσιακή πασχαλινή γεύση και όχι μόνο! Αφράτα κουλουράκια που καταναλώνονται σε χρόνο ρεκόρ!
Εκτέλεση
Για την αλισίβα: Κοσκινίζουμε τη στάχτη (από ξύλα). Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η...
Εκτέλεση
Για την αλισίβα: Κοσκινίζουμε τη στάχτη (από ξύλα). Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η...
στάχτη και να κρυώσει η αλισίβα. Σουρώνουμε την αλισίβα σε φίλτρο του καφέ δύο φορές. Θα χρησιμοποιήσουμε 1/3 φλ. τσαγιού. Η αλισίβα αφρατεύει πολύ τα κουλουράκια.
Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε καλά για 5΄-6΄ να αφρατέψει. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί για 7΄-8΄ μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη βανίλια, την αλισίβα και το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και το προσθέτουμε. Τμηματικά βάζουμε και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με σπάτουλα. Από την ώρα που θα σχηματιστεί η ζύμη δεν ζυμώνουμε πολύ, δεν παιδεύουμε τη ζύμη, γιατί σκληραίνουν τα κουλουράκια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄. Πλάθουμε τα κουλουράκια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αν θέλουμε τα αλείφουμε με αυγό για να γυαλίσουν και για νοστιμιά. Τα ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 25΄-30΄. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα διατηρούμε τραγανά κλεισμένα αεροστεγώς.
μερίδες 80
Χρόνος Προετοιμασίας 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε καλά για 5΄-6΄ να αφρατέψει. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί για 7΄-8΄ μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη βανίλια, την αλισίβα και το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και το προσθέτουμε. Τμηματικά βάζουμε και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με σπάτουλα. Από την ώρα που θα σχηματιστεί η ζύμη δεν ζυμώνουμε πολύ, δεν παιδεύουμε τη ζύμη, γιατί σκληραίνουν τα κουλουράκια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄. Πλάθουμε τα κουλουράκια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αν θέλουμε τα αλείφουμε με αυγό για να γυαλίσουν και για νοστιμιά. Τα ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 25΄-30΄. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα διατηρούμε τραγανά κλεισμένα αεροστεγώς.
μερίδες 80
Χρόνος Προετοιμασίας 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
argiro.gr