καλοκαίρι αν και μερικές ποικιλίες θα προσαρμοστούν και σε πιο ζεστές περιοχές. Για να έχουμε την βατομουριά και την επόμενη χρονιά καλό είναι να
την προστατέψουμε από το κρύο. Δεν θα χαλάσει εντελώς αν δεν την προστατέψουμε αλλά σίγουρα θα ταλαιπωρηθεί αρκετά. Σημαντικό για την καλύτερη παραγωγή βατόμουρων είναι το σωστό κλάδεμα. Το βασικό είναι να κόβουμε τα κλαδιά τα οποία πριν λίγο μας είχανε δώσει καρπούς αλλά και τα ξερά και άρρωστα κλαδιά. Προσοχή όμως στα αγκάθια κατά το κλάδεμα. Υπάρχουν και ποικιλίες που δεν έχουν αγκάθια. Τα βατόμουρα σε χώρες της βόρειας ευρώπης πλέον είναι το καθημερινό τους snack. Βλέπεις ακόμα και στον δρόμο πάγκους με κυπελάκια να πουλάνε βατόμουρα. Είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας αφού τα βατόμουρα περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνη C και Β. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην απορρόφηση του σιδήρου, ενώ εμποδίζουν και τις καρδιακές παθήσεις, εμποδίζουν την οστεοπόρωση και διαφόρες μορφές καρκίνου.
http://fytosymvoules.blogspot.com/2011/04/blog-post_3000.html