Θα πηγαίνατε να ζήσετε υπό τ/κ διοίκηση μετά τη λύση, αν γνωρίζατε ότι πλέον δεν θα είχατε το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι, τα οποία θα περιορίζονταν εκτός του χώρου διαμονής και δράσης σας;
Για μένα, αυτό που προέχει δεν είναι ο τόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος αλλά η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Η επιστροφή του ελληνικού στοιχείου στην πατρώα γη. Η διασφάλιση των τριών βασικών ελευθεριών (εγκατάστασης, διακίνησης και ιδιοκτησίας). Το κατεχόμενο τμήμα του νησιού μας κινδυνεύει με τουρκοποίηση. Είναι υποχρέωσή μας η επιστροφή, κάτω από συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Για το λόγο αυτό, στην τελική λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν χωρούν «εποικοδομητικές ασάφειες». Επιβάλλονται ξεκάθαρες λύσεις και πρόνοιες σε όλα τα θέματα, που θα διασκεδάζουν τους φόβους και τις ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ. Μια παλιά παροιμία λέει «όποιος καεί με τον χυλό, φυσά και το γιαούρτι».
Θα τολμούσατε να προωθήσετε νομοθεσίες, που περιορίζουν τα δικαιώματα των δημόσιων υπαλλήλων, όπως μείωση μισθών, αλλαγή στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς κ.ά.;
Θα προωθούσα την όποια νομοθεσία ήταν προϊόν διαβούλευσεις με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τα εμπλεκόμενα μέρη και η εφαρμογή της θα απέβαινε προς όφελος της κοινωνίας και της πολιτείας ευρύτερα. Διαφωνώ με όσους ισοπεδώνουν το έργο της κρατικής μηχανής και της Δημοσίας Υπηρεσίας. Η Δημόσια Υπηρεσία δεν είναι «σάκος του μποξ». Τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας δεν αρχίζουν και δεν σταματούν στη Δημόσια Υπηρεσία. Αλλαγές και εκσυγχρονισμός ναι, θυματοποίηση όχι. Επιβάλλεται λοιπόν ένας ευρύς και γόνιμος διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ.
Αν ήσασταν στη θέση του Δημήτρη Χριστόφια, θα ακολουθούσατε την ίδια τακτική στις συνομιλίες;
Όχι, εκ φύσεώς μου είμαι δραστήριος, δυναμικός και διεκδικητικός άνθρωπος, πιστεύω ότι κάτι που αποτυγχάνει το αναθεωρείς και το αλλάζεις. Η Τουρκία δεν επιδιώκει λύση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγγελθεί διεθνώς. Ήταν λάθος η «κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία». Αποενοχοποιήσαμε την Τουρκία. Εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει να λύσει το Κυπριακό πρόβλημα, τότε άμεσα ας παραδώσει την πόλη της Αμμοχώστου ως ένδειξη καλής θέλησης. Η Τουρκία έχει βολευτεί με την παρούσα εκκρεμότητα. Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά των κατοχικών αρχών στην ομάδα των ευρωβουλευτών. Του τ. Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Γιαννάκη Μάτση και του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου που μετέβησαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σατραπική συμπεριφορά, Μεσαιωνικού Τύπου. Κάτι δεν πάει καλά στις συνομιλίες. Βρισκόμαστε στην εκατοστή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων την ίδια ώρα, που οι συνομιλίες βρίσκονται στον αναπνευστήρα. Άρα η προσπάθεια για «λύση για τους Κύπριους από τους Κύπριους» έχει αποτύχει οικτρά.
(Τάσος) Γιαπάνης
Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου
Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ