Είκοσι πέντε χρόνια μετά την καταστροφή στην Ουκρανία, πολλά αγριογούρουνα στη Γερμανία και την Αυστρία, ακόμα και στη Γαλλία, κατάσχονται κάθε χρόνο λόγω επικίνδυνων συγκεντρώσεων καισίου-137.
«Ακόμα και σήμερα ζούμε τις επιπτώσεις από το ραδιενεργό νέφος του Τσερνόμπιλ» δήλωσε ο Κρίστιαν Κίπερς, ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας στο Φράιμπουργκ.
«Η μόλυνση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Δεδομένου ότι ο χρόνος ημιζωής του καισίου-137 είναι περίπου 30 χρόνια, η ραδιενέργεια θα μειωθεί μόνο λίγο τα επόμενα χρόνια» επισήμανε.
Περίπου 1.500 χιλιόμετρα από το Τσερνόμπιλ, τα αγριογούρουνα της Γερμανίας σκάβουν με το ελαφρώς ραδιενεργό χώμα με τις μουσούδες τους και τρώνε μανιτάρια που έχουν την τάση να συσσωρεύουν το ραδιοϊσότοπο, εξηγεί το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η κατανάλωση μανιταριών απαγορεύεται και όλα τα αγριογούρουνα πρέπει να ελέγχονται πριν πωληθούν.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα δάση της νότιας Γερμανίας. Σύμφωνα με τον Τζοακίμ Ρέντεμαν, διευθυντή του κυνηγετικού συλλόγου της Βαυαρίας, από τα 50.000 αγριογούρουνα που σκοτώνονται κάθε χρόνο, το 2% έχουν ραδιενέργεια πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ραδιολογικής Προστασίας έχει θέσει όριο για τη ραδιενέργεια τα 600 becquerel ανά κιλό κρέατος. Στα μανιτάρια, οι μετρήσεις σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν το όριο κατά 20 φορές.
Η κανονική τιμή για το κρέας είναι μόλις 0,5 becquerel ανά κιλό, ενώ ο μέσος Γερμανός εκτίθεται κανονικά σε 100 becquerel το χρόνο από τη φυσική ραδιενέργεια στα φυτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ίχνη καισίου-137 ανιχνεύονται σήμερα και στο έδαφος της Αυστρίας, όπου υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρώνται σε ορισμένα αγριογούρουνα και ελάφια, σε τιμές έως και πέντε φορές πάνω από το νόμιμο όριο.
Το έδαφος παραμένει ελαφρώς μολυσμένο ακόμα και πολύ νοτιότερα, στη Γαλλία. Ραδιενεργά αγριογούρουνα και ελάφια εντοπίζονται ακόμα και σήμερα, αυτό όμως είναι πια σπάνιο, δήλωσε ο Φιλίπ Ρενό του γαλλικού Ινστιτούτου Ραδιολογικής Προστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας.
Και στις τρεις χώρες, πάντως, το ραδιενεργό καίσιο δεν έχει συνδεθεί με μελέτες με αλυξηση της συχνότητα καρκίνων στον γενικό πληθυσμό.
Μέχρι στιγμής, η διαρροή ραδιενέργειας από τον σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι στην Ιαπωνία εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερη από ό,τι του Τσερνόμπιλ.
Η καταστροφή όμως συνεχίζεται, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο, έστω και τοπικό Τσερνόμπιλ.
tanea.gr