tromaktiko: Καταδίκη blogger για "δυσφήμιση" του αιγυπτιακού στρατού

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Καταδίκη blogger για "δυσφήμιση" του αιγυπτιακού στρατού



Για τη χρήση “απρεπούς γλώσσας” και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων εις βάρος του αιγυπτιακού στρατού καταδικάστηκε από αιγυπτιακό στρατοδικείο 25χρονος blogger, στην πρώτη ανάλογη δίκη της “μετά Μουμπάρακ” εποχής.
Εναντίον του Μάικελ Ναμπίλ επιβλήθηκε...


 ποινή τριετούς φυλάκισης, καθώς “η έκκλησή του για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας θεωρήθηκε ότι είναι πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αιγυπτιακή νεολαία”.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), η ποινή υποδηλώνει ότι η στρατιωτική ηγεσία της χώρας χαράσσει κόκκινες γραμμές στην ελευθερία της έκφρασης.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει, ότι ο Ναμπίλ συνελήφθη από τις στρατιωτικές αρχές στις 28 Μαρτίου στο σπίτι του στο Κάιρο και ο στρατιωτικός εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον του κατηγορίες για εξύβριση του στρατού και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

“Η ποινή τριετούς φυλάκισης, η οποία του επεβλήθη μπορεί να είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στην Αίγυπτο, από την φυλάκιση του πρώτου μπλόγκερ από την κυβέρνηση Μουμπάρακ για 4 χρόνια το 2007. Κρατικοί θεσμοί, ανάμεσά τους και ο στρατός, δεν πρέπει ποτέ να θεωρούν εαυτούς υπεράνω κριτικής.

Μόνο μέσω της δημοσιοποίησης των καταχρήσεων και της εφαρμογής μέτρων πλήρους απόδοσης ευθυνών μπορεί η Αίγυπτος να ελπίζει σε μία μετάβαση απαλλαγμένη από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παρελθόντος”, δήλωσε ο Τζο Στορκ, υποδιευθυντής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε μια μέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο, τη Δευτέρα (11/04) και χωρίς την παρουσία του Ναμπίλ και των συνηγόρων του, ενώ θα γίνει οριστική, όταν θα επικυρωθεί από τον διοικητή της στρατιωτικής περιφέρειας

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!