tromaktiko: Τα νούμερα του Clásico (vids)

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τα νούμερα του Clásico (vids)



Είμαστε μια ανάσα από το El Clásico και το gazzetta.gr σας θυμίζει ορισμένα «πιπεράτα» γεγονότα και αποτελέσματα, από το μεγαλύτερο ντέρμπι του πλανήτη, με γηπεδούχο τη Ρεάλ Μαδρίτης.


Ένα παιχνίδι όπως το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, πάντα μένει στην ιστορία, ανεξάρτητα με την έκταση του σκορ. Όμως, κάνεις δεν μπορεί να ξεχάσει μερικά παιχνίδια στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη των οπαδών των δύο ομάδων.

Βραχέα κεφαλή η «βασίλισσα»

Η μεγαλύτερη νίκη σε έκταση στην ιστορία της Ρέαλ Μαδρίτης επί της «αιωνίας» αντιπάλου, έχει έρθει δυο φορές, καθώς οι Μαδριλένοι είχαν διαλύσει τους «μπλαουγκράνα» με 11-1(!), το 1944 για το πρωτάθλημα και μια χρονιά πριν για τον ημιτελικό του Κυπέλλου, όπου είχαν σκοράρει 11 διαφορετικοί παίκτες! Βέβαια, οι «μερέγχες», σίγουρα δεν ξεχνούν το επικό 8-2 το 1935 και το 6-1 του 1949.

Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα, που έχει, βέβαια, πολύ λιγότερες επιτυχίες μέσα στο σπίτι της αντιπάλου της, έχει πανηγυρίσει πιο πρόσφατα δυο μεγάλα «διπλά». Το 1974, είχε βάλει 5 γκολ μέσα στη Μαδρίτη με πρωταγωνιστή τον Κρόιφ, ενώ το 2009, η παρέα του Μέσι και του Γκουαρντιόλα, είχε ρεζιλέψει τη «βασίλισσα» με 2-6.

Ίσως, οι οπαδοί των δυο ομάδων, έχουν διαβάσει για το απίστευτο 6-6, στα πρώτα χρόνια του ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα το 1916, σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό κυπέλλου, όπου και είχε σκοράρει ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στο γήπεδο που αγωνίζεται τώρα η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.

Οι νίκες της Ρεάλ, συνολικά σε όλα τα ντέρμπι, είναι 3 περισσότερες (85 έναντι 82 των Καταλανών), ενώ 42 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Βέβαια, οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντίολα, στοχεύουν να γράψουν ιστορία, ξεπερνώντας τους Μαδριλένους σε νίκες, στα 4 αυτά παιχνίδια που έπονται τη φετινή χρονιά.

Οι «μπόμπερ» του ντέρμπι

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του El Clásico, είναι ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο, της Ρεάλ, με 18 γκολ, ενώ ακολουθεί ο Ραούλ με 15. Για τους «μπλαουγκράνα», πρώτος είναι ο Σέζαρ Ροντρίγκες, που φόρεσε τα χρώματα της Μπάρτσα τις δεκαετίες του ’40 και του ’50, ενώ ο μοναδικός εν ενεργεία παίκτης και των δύο ομάδων που βρίσκεται στη λίστα των σκόρερ, είναι ο Μέσι με 7 τέρματα.

Από τον Φίγκο στον… Ντάνι

Πολλοί ποδοσφαιριστές, που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δυο ομάδων, έγιναν αιτία πολλών επεισοδιακών γεγονότων, σε αγώνα των δυο Ισπανικών γιγάντων. Ποιος ξεχνάει τα μπουκάλια και το κεφάλι… γουρουνιού, που εκτοξεύτηκαν από τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα στον Λουίς Φίγκο, το χαμό και τα επεισόδια που προκάλεσε η μεταγραφή του Λουίς Ενρίκε ή τα… γαλλικά του Ετό; Επίσης, και στους δυο συλλόγους έχει αγωνιστεί ένας παλιός μας γνώριμος, ο Ντάνι, που είχε κάνει το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό. Σπουδαία ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, είχαν την τιμή να γίνουν μέλος των επιτυχιών και των δυο συλλόγων, όπως ο Μπέρντ Σούστερ, ο Γκεόργκι Χάτζι, ο Μίκαελ Λάουντρουπ, ο Ρόμπερτ Προζινέτσκι, ο Ρονάλντο, ο Λουίς Φίγκο και ο Χαβιέ Σαβιόλα.

Ο… ανίκητος Γκουαρντίολα

Στο «δικό» μας El Clásico, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα, έχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ ενάντια στη Ρέαλ Μαδρίτης, καθώς από τότε που έχει αναλάβει τους Καταλανούς, μετρά 5 σερί νίκες 16-2 γκολ, και  ενάντια στους «αιωνίους» αντιπάλους του. Το Δεκέμβριο του 2008, νίκησε με 2-0, τον Μάιο του ’09 διέλυσε την «βασίλισσα» μέσα στο «Μπερναμπέου» με 2-6, το Νοέμβριο του ίδιου έτους με 1-0, τον Απρίλιο του ’10 με 1-0, ενώ πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, με το αξέχαστο 5-0.

Το ντέρμπι συνοπτικά σε νούμερα:

11-1 οι δυο μεγαλύτερες νίκες της «βασίλισσας»

2-6 η μεγαλύτερη νίκη των «μπλαουγκράνα», μέσα στη Μαδρίτη

209 τα El Clásico, μέχρι στιγμής, σε όλες τις διοργανώσεις

85 νίκες η Ρέαλ

82 νίκες η Μπαρτσελόνα

42 ισοπαλίες

1-3 τελείωσε το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία των δυο μονομάχων στη Μαδρίτη, το 1902

0-2 το τελευταίο παιχνίδι των δυο ομάδων στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου»

18 γκολ ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ντέρμπι, Αλφρέντο ντι Στέφανο

33 παίκτες έχουν αγωνιστεί και στις δυο ομάδες

7-7-10 η προϊστορία από τη σεζόν 1999-2000 και μετά στο πρωτάθλημα

0-0-5 η ακόμα πιο… πρόσφατη προϊστορία










http://www.gazzetta.gr/

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!