- Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μέσα στα επόμενα δυόμιση με τρία χρόνια
- Να μην γίνει κανένα άλλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική
Η απόφαση βασίστηκε σε πρόταση του δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραϊμη (ΠΑΣΟΚ) και ήταν η πιο ήπια σε σχέση με τις υπόλοιπες των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου (κοινή τους συνισταμένη, το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ και η ακύρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού), ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στη Φυλή μετά και τις εξελίξεις στην Κερατέα, καθώς εκεί λειτουργεί ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής από το 1963 και το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ), ενώ, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, πρέπει να λειτουργήσουν δύο εργοστάσια για την επεξεργασία σχεδόν 1 εκ. τόνων απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Μπουραϊμη «ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να κλείσει μέχρι το 2014 και μόνο ένα τμήμα του να χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Φυλής αφού πρώτα προχωρήσει σε βάθος πλήρης ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα υπολείμματα που θα θάβονται». Μάλιστα στην πρόταση του ο δήμαρχος Φυλής τάχθηκε κατά της καύσης ή της ξήρανσης και πρότεινε να χρησιμοποιηθεί αναερόβια χώνευση. Παράλληλα ζήτησε «να μην υπάρξει κανένα άλλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή ούτε καμία άλλη δραστηριότητα».
«Απειλούν» με κλείσιμο του ΧΥΤΑ
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η δημοτική αρχή αλλά και οι κινήσεις πολιτών στην περιοχή εξαρτούν άμεσα τη στάση τους απέναντι στην κατασκευή των δύο εργοστασίων σε Φυλή, Άνω Λιόσια δυναμικότητας 1 εκ τόνων απορριμμάτων ετησίως που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ Αττικής, από το τι θα γίνει με τα αντίστοιχα εργοστάσια σε Κερατέα και Γραμματικό δυναμικότητας μόλις 350.000 τόνων ετησίως. «Για μας αποτελεί casus belli η μη εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ και για την Κερατέα», τονίζουν πηγές του Δήμου Φυλής στην aftodioikisi.gr και «απειλούν» ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κλείσουν το ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα η Αττική να βρεθεί στο έλεος των σκουπιδιών.
Ως προς αυτό είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή του στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Φυλής: «Στη Δυτική Αττική κάναμε το χρέος μας επί έτη πολλά και πληρώσαμε και πληρώνουμε το κόστος. Εάν σήμερα η κυβέρνηση δεν κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρχών που σας εκθέσαμε, τότε η ανοχή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του νέου Δήμου Φυλής θα ανήκει στο παρελθόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται».**
**Το πλήρες κείμενο της επιστολής του δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραϊμη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική αποτελεί ένα ζήτημα που εκτός της προφανούς σημασίας της για 5.000.000 κατοίκους της, έχει λάβει πλέον κρίσιμες διαστάσεις για τον συνολικό σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την χώρα. Αν η κυβέρνηση αποτύχει στην Αττική δεν θα χαθούν μόνο εκατομμύρια ευρώ (ενώ θα επιβληθούν και πρόστιμα), δεν θα επηρεαστεί μόνο η ζωή 5.000.000 πολιτών αλλά και θα αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει την ικανότητα να προστατεύσει το περιβάλλον της που κατά τα άλλα αποτελεί συγκριτικό της πλεονέκτημα για μια οικονομία που αντλεί τεράστια έσοδα από τον τουρισμό αλλά και θέλει να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη.
Με το νόμο 3164/2003 χωροθετήθηκαν συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Αττική για την δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων. Μετά από 7 ολόκληρα χρόνια η μόνη εγκατάσταση που λειτουργεί βρίσκεται στην Φυλή. Το αποτέλεσμα είναι η δραματική και ιδιαιτέρως επικίνδυνη μείωση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο χρόνος ζωής στον ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται στα 2,5 χρόνια και η τάση είναι πτωτική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου και καμία απολύτως τεχνική δυνατότητα ο ΧΥΤΑ Φυλής - Άνω Λιοσίων να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Αττική.
Ακόμα όμως κι αν υπήρχε η τεχνική αυτή δυνατότητα, μετά τα όσα έγιναν τα τελευταία 7 χρόνια αλλά και όσα γίνονται σήμερα, κανείς δεν θα μπορούσε να πει στους κάτοικους των Άνω Λιοσίων, της Φυλής και του Ζεφυρίου που υφίστανται -μόνοι αυτοί- τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ότι εκείνος που σέβεται τη νομιμότητα είναι τελικά εκείνος που πράττει το ορθό για το συμφέρον της χώρας και του τόπου του. Αντίθετα, θα μπορούν πολλοί να επιχειρηματολογήσουν και να πείσουν ότι η αυτοδικία και η βία φέρνουν τελικά αποτέλεσμα.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, εσείς έχετε μιλήσει για το φαινόμενο του «περιθωριακού ρατσισμού». Αυτό το φαινόμενο ακριβώς ζούμε σήμερα στον νέο Δήμο Φυλής. Και το ζούμε γιατί αποφασίσαμε να αποδεχθούμε την νομιμότητα και να εμπιστευθούμε την Πολιτεία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αν η Κυβέρνηση επιθυμεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό της διαχείρισης απορριμμάτων από την υλοποίηση των ακόλουθων σημείων:
1. Άμεση εκτέλεση όλων των έργων που προβλέπονται για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Πλην της δημιουργίας των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα όλοι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης και η ανακύκλωση στην πηγή.
2. Μελέτη και υλοποίηση σειράς έργων στην περιοχή του νέου Δήμου Φυλής ώστε να αμβλυνθούν ή και να εξαφανιστούν οι συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους από την λειτουργία ΧΥΤΑ.
3. Λήψη μέτρων για την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αλλά και μέτρων ασφαλείας ώστε να μην υπάρχουν απώλειες ζωών όπως η πρόσφατη ενός ρακοσυλλέκτη στον ΧΥΤΑ Φυλής.
4. Θεσμοθέτηση ενός πλαισίου ώστε ο Δήμος Φυλής (όπως και κάθε αντίστοιχος δήμος) να έχει εταιρική συμμετοχή και εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της αναδόχου εταιρείας η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και θα καταδειχθεί, εμπράκτως, ότι η Κυβέρνησή σας σε αντίθεση με άλλες Κυβερνήσεις, θέλουν τον Δήμο Φυλής να συμμετέχει όχι μόνο στο κόστος αλλά και στα οφέλη.
5. Έγκαιρος σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων όταν κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής ώστε να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον.
Στη Δυτική Αττική κάναμε το χρέος μας επί έτη πολλά και πληρώσαμε και πληρώνουμε το κόστος. Εάν σήμερα η κυβέρνηση δεν κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρχών που σας εκθέσαμε, τότε η ανοχή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του νέου Δήμου Φυλής θα ανήκει στο παρελθόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, η πρότασή μας συμπυκνώνεται σε μια πράξη: «Δώστε ένα ζωντανό παράδειγμα για να σταματήσει να φοβάται η Ελλάδα τους ΧΥΤΥ και να προτιμά να θάβει το πρόβλημα σε ανεξέλεγκτες χωματερές».
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/11155