Σκοπός του ήταν να παρουσιάσει την πρωτοβουλία Living Proof ή "ζωντανή απόδειξη" του τι μπορεί πραγματικά να πετύχει η διεθνής βοήθεια.. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι διαφορές δημόσιας διεθνούς βοήθειας και ιδιωτικής φιλανθρωπίας.
"Εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν κάθε χρόνο. Η ουσία είναι ότι η βοήθεια μπορεί να προσφέρει πολλά αλλά και ότι υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για κάτι παραπάνω" δήλωσε ο Γκέιτς, ο οποίος είχε επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους προέδρους του ΕΚ, Jerzy Buzek και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso.
Στην καρδιά της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση των φτωχότερων γεωργών, η αύξηση των εισοδημάτων, η βελτίωση της διατροφής, η αύξηση του αριθμού των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, είναι όλα στον πυρήνα των προσπαθειών του Γκέιτς. Παράλληλα, η Living Proof μοιράζει εμβόλια και φάρμακα κατά του Έιτζ καθώς, όπως εξήγησε ο ίδιος, "η βελτίωση της υγείας αποφέρει βελτίωση σε όλα τα άλλα πράγματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε".
Η γεωργία αποτελεί επίσης κεντρικό στόχο: "βοηθώντας τους γεωργούς να γίνουν πιο παραγωγικοί δεν βοηθάμε μόνο τους ίδιους αλλά αντιμετωπίζουμε και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση".
Από την πλευρά τους, τα μέλη της επιτροπής Ανάπτυξης όπου μίλησε ο Αμερικανός μεγιστάνας, έθεσαν πολλές ερωτήσεις για τις διαφορές μεταξύ της κρατικής διεθνούς βοήθειας και της ιδιωτικής φιλανθρωπίας, αλλά όπως τόνισε ο Γκέιτς, "ακόμα και αντλώντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την ιδιωτική φιλανθρωπία δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τη διεθνή βοήθεια από τις πλούσιες χώρες". Ευχαρίστησε μάλιστα τους Ευρωπαίους για την "ασύλληπτη γενναιοδωρία" τους ως η μεγαλύτερη πηγή διεθνούς βοήθειας στον κόσμο και τόνισε ότι "κάθε χώρα πρέπει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί".
Ωστόσο αν και όπως παρατήρησε, σήμερα μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας δεν στοχεύει το βασικότερο, το να σωθούν ζωές, σταδιακά "μαθαίνουμε εξυπνότερους τρόπους παροχής της βοήθειας".
Όσο για το πώς μπορεί ο κάθε δωρητής να είναι βέβαιος ότι η συνεισφορά του βοηθά πραγματικά εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη, ο Γκέιτς δέχθηκε ότι "κάποια χρήματα θα χαθούν από κακοδιαχείριση" αλλά αυτό δεν ξεπερνά το 5% της συνολικής βοήθειας και δεν είναι αδύνατον να υπάρξει παρακολούθηση της δαπάνης: για παράδειγμα, αγοράζοντας εμβόλια "μπορείς να δεις τον εμβολιασμό των παιδιών".
Living Proof http://www.one.org/livingproof/en/