tromaktiko: Μπορεί ο Superman να μας βγάλει από την οικονομική κρίση;

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Μπορεί ο Superman να μας βγάλει από την οικονομική κρίση;



Ο υπερήρωας είναι ένα είδος ανθρώπινου χαρακτήρα, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικές ή υπεράνθρωπες δυνάμεις και καθήκον του είναι η προστασία του απλού κόσμου, όταν αυτός αντιμετωπίζει κάποιο είδος κινδύνου. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προέρχεται, από ανθρώπινο παράγοντα ή από κάποια άλλη μορφή "κακού", τους λεγόμενους...
 supervillains. Κάποιες φορές βέβαια, δεν απαιτείται αυτή εξαιρετική ή υπεράνθρωπη δύναμη για να ονομαστεί ένας χαρακτήρας υπερήρωας αλλά μόνο ένα ευφάνταστο κοστούμι και κάποια οικονομική άνεση. πχ Μπάτμαν.

Ο όρος "υπερήρωας" (ο οποίος ως εμπορικό σήμα είναι ιδιοκτησία της DC Comics και Marvel Comics), πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1917 ωστόσο έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσω του υπερήρωα Σούπερμαν το 1938. Οι υπερήρωες έχουν αμερικανική καταγωγή και η άνθιση τους συνέβη κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης 1929-1940 περίπου.

Πως ξεκίνησαν να υπάρχουν
Η πηγή της τότε κρίσης, βρισκόταν στις Η.Π.Α. αρχής γενομένης από τη χρηματιστηριακή κατάρρευση της 29ης Οκτώβρη του 1929 (γνωστής και ως Μαύρης Τρίτης), αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε με καταστροφικές συνέπειες σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Το προσωπικό εισόδημα μειώθηκε δραματικά, ενώ η φορολογία αυξήθηκε. Το διεθνές εμπόριο μειώθηκε 50%-70% ενώ η ανεργία αυξήθηκε απο 25-33% σε παγκόσμιο επίπεδο. Χώρες με βαριά βιομηχανία αλλά και αγροτική ανάπτυξη επλήγησαν σκληρά και το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ισχυροποίηση των τραπεζικών καρτέλ και ο Β' παγκόσμιος πόλεμος.

Ήταν αυτή ακριβώς η στιγμή που ο αμερικανικός λαός και εν συνεχεία ο υπόλοιπος κόσμος γνώρισε τους υπερήρωες. Σε περιόδους μεγάλης κρίσης ο λαός ζητά έναν ηγέτη ή έναν εχθρό. Μέσα σε μια γενική οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια, οι υπερήρωες ήρθαν για να αποδείξουν ότι ο κόσμος δεν είναι γεμάτος από απληστία και μίσος, από κερδοσκόπους και καιροσκόπους Η δράση τους, δεν τους προσφέρει κανένα πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό όφελος, αντίθετα θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα,την προσωπική τους ζωή αλλά και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Ό,τι κάνουν, το κάνουν από αγάπη προς το συνάνθρωπο, έλεος προς τον αδύνατο και την προστασία των θεσμών που έχουν ορισθεί από το αμερικάνικο έθνος, το οποίο έχει την ατυχία να απειλείται συχνά πυκνά, από ψυχοπαθείς δολοφόνους, επιστήμονες των οποίων το έργο απορριφθεί, εξωγήινους, ζωάνθρωπους κτλ.


Tip: Το λογότυπο του superman μοιάζει εξαιρετικά με το αμερικάνικο δολάριο δε νομίζετε;
Δυστυχώς η αλήθεια απέχει πάρα πολύ από αυτό που περιγράψαμε καθώς ο στόχος της δημιουργίας των υπερηρώων είναι ακριβώς ο αντίθετος. Πραγματικά, δε σας έχει κάνει ποτέ εντύπωση το γεγονός, ότι μία τεράστια εταιρεία με κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σκιαγραφεί ήρωες οι οποίοι πολεμούν ενάντια σε χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν το κακό και το λάθος; Δε σας έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ήρωες αυτοί συνεργάζονται άριστα με την αστυνομία και τα ΜΜΕ; Ακόμα δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στο καλό είναι τόσο κακό να αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους στο κοινό(μια εξήγηση αφορά την ασφάλεια των αγαπημένων τους προσώπων αλλά σε τελική ανάλυση αυτοί θα προστατεύονταν περισσότερο από το ευρύ κοινό εάν γνώριζαν ποιος είναι ο υπερήρωας συν του ότι έτσι κι αλλιώς οι βασικοί εχθροί τους το γνωρίζουν);

Η εξήγηση είναι εξαιρετικά προφανής. Πέρα από το κέρδος ο λόγος της δημιουργίας και της ύπαρξης των υπερηρώων είναι για να δημιουργούν την ψευδαίσθηση της κοινωνικής προστασίας αλλά και την εξαπάτηση του ενδεχόμενου κινδύνου στον αμερικανικό λαό και για να θεωρείται αδύνατη η αντίδραση σε οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής αδικίας αφού ρε καραμήτρο...είσαι απλά άνθρωπος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο μέσος άνθρωπος έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα από μόνος του. Χαρακτηριστικό οξύμωρο παράδειγμα είναι αυτό του πολυεκατομμυριούχου Μπρους Γουέιν aka Μπάτμαν, ο οποίος δεν έχει καμία ξεχωριστή δύναμη και παρόλαυτα θέτει εαυτόν αντιμέτωπο με τα μεγαλύτερα καθάρματα του Γκόθαμ Σίτι, για να σώσει οικονομικά δυνατούς και αδυνάτους από το "κακό" , χρησιμοποιώντας πάντα την τελευταία τεχνολογία και έχοντας ξοδέψει γι'αυτήν χρήματα που θα τάιζαν τη μισή Αφρική. Λογικό ε;

Κακοί χαρακτήρες - συμβολισμοί
Όσο αφορά τους "κακούς" τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Για να μη μακρυγορούμε να αναφέρουμε απλά πως οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι συμβολίζουν τους ανθρώπους που εναντιώνονται στο σύστημα, το οποίο αποτελεί άλλωστε πάγια τεχνική της πολιτικής των Η.Π.Α. (θεωρίες συνωμοσίας για 9.11 κτλ),οι "τρελοί" επιστήμονες την τεχνολογία που επιλέγεται να αποκρύπτεται από το ευρύ κοινό για οικονομικούς λόγους (οικολογία), οι κακοί χαρακτήρες που είναι μισοί άνθρωποι-μισοί ζώα (ή κάτι τέτοιο) τους κοινωνικά και πνευματικά κατώτερους ανθρώπους, που το σύστημα θεωρεί σκουπίδια και πειραματόζωα (πχ Αφρική),ενώ παράλληλα προωθεί την ευγονική και φυσικά οι εξωγήινοι συμβολίζουν την εξωαμερικάνικη απειλή (Αλ Κάιντα, μετανάστες κτλ).

Η συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και τα ΜΜΕ είναι απλά άλλη μια απόδειξη σχετικά με το πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι κρατικοί και κοινωνικοί θεσμοί στον κόσμο των υπερηρώων. Σε μια εποχή που τα ΜΜΕ αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο τρομοκρατικό φερέφωνο που έχει υπάρξει ποτέ λόγω πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και οι αστυνομικές αρχές από θεσμός για την προστασία των απλών πολιτών τείνουν να γίνουν ομάδες καταστολής υπό τη διοίκηση της εκάστοτε οικονομικοπολιτικής εξουσίας, το σενάριο συννεφιάζει ακόμα περισσότερο.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι και αυτό που παρουσιάζεται στην ταινία ΚILL BILL Vo 2. Από όλους τους υπερήρωες μόνο ο Superman είναι ο Superman. Όλοι οι άλλοι έχουν ήδη μια άλλη ζωή και αποκτούν εκ των υστέρων τη δύναμη τους. Αυτό συνέβη γιατί ο Superman αποτέλεσε το πρώτο στερεότυπο υπερήρωα χρονικά και μετά ακολούθησαν οι υπόλοιποι, το οποίο σημαίνει ότι αυτοί που ασχολήθηκαν με το κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν οι υπερήρωες, δεν είχαν ως τότε απτά αποτελέσματα.Η συνέχεια εξελίχτηκε όπως την περιγράψαμε

ramnousia.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!