tromaktiko: WSJ: Αστεία η άρνηση πιθανότητας πτώχευσης στην Ελλάδα

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

WSJ: Αστεία η άρνηση πιθανότητας πτώχευσης στην Ελλάδα



«Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση», είναι ο τίτλος του τελευταίου άρθρου της Wall Street Journal (20/04) για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. «Πίσω από την καθολική άρνηση των επισήμων, βρίσκεται ο ισχυρισμός ότι η χρεοκοπία ή η αναδιάρθρωση θα πλήξει τόσο πολλά πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, που θα...
 χρειαστούν και αυτά διάσωση, ώστε η ανακούφιση της Ελλάδας από ένα μέρος του χρέους της θα κάνει περισσότερο κακό απ' ότι καλό», αναφέρει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη και εάν η Ελλάδα πιάσει τους στόχους του πακέτου διάσωσης, θα παραμείνει φορτωμένη με ένα τεράστιο και μη βιώσιμο χρέος (150% του ΑΕΠ) που καθιστά την αναδιάρθρωση του αναπόφευκτη.

Έτσι, είναι προτιμότερο η Ελλάδα να συνεχίσει να παλεύει στην εντατική με το σωσίβιο που της πρόσφεραν ΕΕ/ΔΝΤ, από το να εκτεθούν οι πιστωτές σε δυνητικές ζημιές εξαιτίας του ελληνικού χρέους.

Πρόσθετα, επιχειρηματολογείται ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση μπορεί να καταστεί - λόγω ψυχολογίας των αγορών - αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία προκαλώντας φυγή κεφαλαίων.

Όπως, όμως, τονίζει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της - και αυτό φαίνεται το πιο πιθανό - τότε καλύτερα να το κάνει με συντεταγμένο τρόπο παρά να περιμένει να της επιβληθεί από τα πράγματα, τονίζεται στην εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι, η συμβατική σοφία σχετικά με την κατάρρευση της Lehman Brothers είναι, πως το χειρότερο μέρος του χρηματοπιστωτικού πανικού θα είχε αποφευχθεί εάν αυτή είχε διασωθεί.

Όμως η κατάρρευση της Lehman προκάλεσε το ξέσπασμα της κρίσης σε μεγάλο βαθμό επειδή οι επενδυτές δεν γνώριζαν ποιος ήταν φερέγγυος και ποιος όχι και ποιος θα μπορούσε να σωθεί και ποιος όχι.

«Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η Ελλάδα από το να γίνει μία κρατική Lehman δεν είναι να ισχυρίζεται κανείς πως δεν μπορεί να γίνει καμία αναδιάρθρωση, αλλά να αρχίσει να εξηγεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το ποιος πραγματικά διατρέχει κίνδυνο να πληγεί από αυτό. Τότε μόνον οι ευάλωτες τράπεζες θα υποχρεωθούν να βάλουν σε τάξη το μαγαζί τους.

Ένα δίδαγμα από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι πως το να ισχυριζόμαστε ότι το αναπότρεπτο είναι αδιανόητο δεν το καθιστά και απίθανο. Αντίθετα θα κάνει την κρίση πολύ οξύτερη όταν αυτή έλθει», καταλήγει το δημοσίευμα

digitalcrete.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!