tromaktiko: Η Λέσβος είναι “Το Νησί” – 103,861 ευρώ σε …λεπρούς!!!

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η Λέσβος είναι “Το Νησί” – 103,861 ευρώ σε …λεπρούς!!!



Εντυπωσιακό το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ”...
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το θέμα που αποκαλύπτει για τους δεκάδες τυφλούς , λεπρούς , κωφάλαλους που υπάρχουν στη Λέσβο!!! Αλήθεια που είναι όλοι αυτοί ; Ζουν ανάμεσά μας και δεν τους βλέπουμε.

Τον απίστευτο κόσμο των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας στη Λέσβο αποκαλύπτει η μεταβίβαση της αρμοδιότητας καταβολής τους στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ, διατίθενται υπέρ τυφλών, αναπήρων ακόμα και… λεπρών, σε σημείο που μπορεί ο καθένας να αναρωτηθεί: Μα επιτέλους! Ποιος είναι υγιής σε αυτό τον τόπο;

Το «Ε» σήμερα φέρνει στο φως στοιχεία από τον προϋπολογισμό του Δήμου Λέσβου που αναφέρονται στην καταβολή προνοιακών επιδομάτων. Πρόκειται για επιδόματα που μέχρι την ψήφιση του νόμου «Καλλικράτη» και τη λειτουργία των «καλλικράτειων» δήμων, και άρα και του Δήμου Λέσβου, διαχειριζόταν η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Λέσβου, ενώ τώρα διαχειρίζεται ο Δήμος Λέσβου. Εδώ ας γίνει ξεκάθαρο ότι το ποιοι είναι δικαιούχοι αυτών των προνοιακών επιδομάτων αποφασίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές και ο Δήμος Λέσβου εν προκειμένω απλά μοιράζει τα προνοιακά επιδόματα στους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας.
Αλλά, πόσοι είναι αυτοί οι αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας για να εισπράττουν τόσα πολλά χρήματα; Ας ξεκαθαρισθεί κατ’ αρχάς ότι τα επιδόματα αυτά είναι ύψους περίπου μιας σύνταξης του ΟΓΑ. Δεν πρόκειται δηλαδή για μεγάλα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κατανομή επιδομάτων σε πάρα πολλούς δικαιούχους.

Πόσους έχουμε;
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λέσβου, λοιπόν, που θα συζητηθεί σε λίγες μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει προβλέψει την κατανομή των παρακάτω επιδομάτων:
- 3.583.911 ευρώ για ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία. 3,5 δηλαδή εκατ. ευρώ σε βαριά αναπήρους που δεν είναι ασφαλισμένοι!
- 403.500 ευρώ για ενίσχυση ασθενών με αιματολογικά προβλήματα.
- 1.503.318 ευρώ σε άτομα με βαριά νοητική καθυστέρηση.
- 396.000 ευρώ επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς ή ακρωτηριασμένους.
- 2.087.800 ευρώ επιδόματα σε τυφλούς!
- 326.800 ευρώ επιδόματα σε κωφαλάλους!

Μια ανάγνωση και μόνο των αριθμών που διατίθενται, κάνει τον καθένα να αναρωτιέται, πόσους βαριά ανάπηρους που δεν είναι ασφαλισμένοι έχουμε στον τόπο μας για να διατίθεται ένα τέτοιο ποσό, 3,5 δηλαδή εκατ. ευρώ; Πόσοι τυφλοί ζουν στη Λέσβο για να δικαιολογούν επιδόματα τυφλότητας 2,1 σχεδόν εκατ. ευρώ; Πόσοι είναι οι κωφάλαλοι που εισπράττουν επιδόματα 330 χιλιάδων ευρώ;
Χρόνια τώρα στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστές οι πιέσεις που ασκούνται στις εκάστοτε υγειονομικές επιτροπές με στόχο κάποιοι να ενταχθούν σε παροχές προνοιακών επιδομάτων. Είναι πασίγνωστο ότι μεγάλο μέρος από τα ρουσφέτια πολιτικών παραγόντων κάθε λογής αφορούσαν στο λεγόμενο «πέρασμα από επιτροπές». Αποτέλεσμα, τα ποσά που διατίθενται σε τέτοιες περιπτώσεις να είναι κυριολεκτικά τεράστια και φυσικά να μη δικαιολογούνται. Εκτός πια κι αν ζούμε σε έναν τόπο απλά… αναπήρων.
Και τούτο βέβαια σε συνθήκες όπως οι σημερινές δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Τυφλοί ανοιχτομάτηδες και ανάπηροι που κάθε άλλο παρά ανάπηροι είναι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας εισπράττοντες εκατομμύρια ευρώ επιδομάτων. Αν μη τι άλλο απαιτείται να υπάρξει επανέλεγχος των περιπτώσεων αυτών, που και κακό στην οικονομία κάνουν αλλά και τους πραγματικά έχοντες ανάγκη υποτιμούν και οικονομικά υποβαθμίζουν.

Οι λεπροί της Λέσβου!

Προνοιακά επιδόματα, όμως, δικαιούνται και μάλιστα διανέμονται και στους εν Λέσβω… λεπρούς!
Υπαρκτό των πρόβλημα της διαβίωσης των λεπρών μετά την ίασή τους και την αποασυλοποίησή τους στα μέσα της δεκαετίας τού 1950 από τα κολαστήρια που στοιβάζονταν και που τον τελευταία καιρό έγιναν γνωστά μέσα από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά «Το νησί».
Πόσοι, όμως, από αυτούς βρίσκονται στη ζωή ακόμα και σήμερα; Ο νόμος είναι σαφής. Επίδομα χανσενικού δικαιούνται:
- Oι χανσενικοί ασθενείς που περιθάλπονται ως εσωτερικοί στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Αττικής (Θ.Χ.Π.Α.).
- Οι χανσενικοί ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον και απέχουν λόγω της νόσου από την εργασίας τους.
- Οι αποθεραπευθέντες από τη Νόσο του Χάνσεν, που εξήλθαν ή πού εξέρχονται με εξιτήριο από το Θ.Χ.Π.Α. ή από το πρώην Δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αθηνών (Δ.Ν.Λ.Ν.Α.) ή το πρώην Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών (Κ.Κ.Α.Χ.), ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους σ’ αυτά, ή παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
- Τα εξαρτημένα μέλη της οικογενείας του χανσενικού ασθενή (σύζυγος, γονείς, άγαμες αδελφές, ανήλικα αδέλφια ή εκείνα που δεν μπορούν να εργασθούν εξ αιτίας αναπηρίας ή νόσου και συντηρούνται οικονομικά από αυτόν) και για όσο διάστημα αυτός νοσηλεύεται στο Θ.Χ.Π.Α..
- Τα ανήλικα παιδιά του χανσενικού ασθενή.
Πόσοι είναι οι παραπάνω σε όλη την Ελλάδα; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Χανσενικών Ελλάδας, Μανώλη Κυριακάκη, με τον οποίο το «Ε» επικοινώνησε χθες, οι συμπατριώτες μας αυτοί που έζησαν τον εφιάλτη της συγκεκριμένης αρρώστιας, με την τεράστια κοινωνική σε βάρος τους προκατάληψη, που ακόμα ζουν, αλλά και λιγοστεύουν καθημερινά λόγω του ότι είναι μεγάλοι σε ηλικία, μόλις που ξεπερνούν τους 300. Το επίδομα δε που λαμβάνουν είναι 1.394 ευρώ ανά δίμηνο εφόσον ανήκουν στην κατηγορία των αποθεραπευθέντων ασθενών, δηλαδή είναι σήμερα 80 ετών και βάλε. Τα μισά λαμβάνουν τα παιδιά των αποθεραπευθέντων ασθενών εφόσον ανήκουν στις παραπάνω περιγραφόμενες κατηγορίες.
Πόσα χρήματα προϋπολογίσθηκαν για επίδομα χανσενικού στη Λέσβο; 103.861 ευρώ.

Πόσους έχουμε πραγματικά;
Το «Ε» χθες διερεύνησε προσεκτικά την όλη υπόθεση, αφού η κοινωνική προκατάληψη σε σχέση με αυτήν τη νόσο που επί αιώνες σφράγιζε την ανθρωπότητα δεν έχει εξαλειφθεί σχεδόν μισό αιώνα μετά την ανακάλυψη του φαρμάκου της.
Τι ανακαλύφθηκε; Ότι πραγματικά πέντε από αυτούς τους 300 πρώην ασθενείς που δικαιούνται επίδομα χανσενικού, ζουν στη Λέσβο. Πόσα χρήματα λαμβάνουν; Στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον είναι οι ίδιοι αποθεραπευθέντες χανσενικοί, τα προνοιακά επιδόματα που δικαιούνται είναι 41.820 ευρώ! Δηλαδή υποπολλαπλάσια των όσων έχουν προϋπολογισθεί να καταβληθούν σε χανσενικούς στη Λέσβο.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Πρόκειται για χρήματα που καταβάλλονται σε ανύπαρκτους χανσενικούς; Για χρήματα που καταβάλλοντα σε ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ανακοινώσει το θάνατό τους; Για ποσά που εισπράττονται ακόμα από συγγενείς τους επί χρόνια και για χρόνια μετά το θάνατό τους; Ή πρόκειται για μια ακόμα ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας από τις τόσες που επιβεβαιώνουν το πώς και το γιατί η Ελλάδα έφτασε σήμερα στο οικονομικό χάλι που όλοι βιώνουμε!

Και λοιπές… υποχρεωτικές εισφορές

Στον προϋπολογισμό του Δήμου Λέσβου ξεχωρίζουν και δυο ακόμα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ εισφορές. Προκλητικές, αφού αν μη τι άλλο αποδεικνύουν πως κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τη σημερινή κατάσταση της χώρας παρά τα όσα ζούμε!
Έτσι, έχει προϋπολογισθεί ποσό 23 χιλιάδων ευρώ για παροχή δωρεάν γραφικής ύλης σε τέκνα πολυτέκνων.
Αλλά και 23.000 ευρώ για οικονομική εισφορά για τη συμμετοχή του Δήμου Λέσβου στο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων… Φιλικών προς τα Παιδιά!
http://lesvosnews.net
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!