Με βάση αυτή την εκτίμηση, στο 12% των κτιρίων αυτής της πόλης με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερα του 17ου αιώνα, απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση "προς το, παρόν", λόγω "βλαβών στη δομή τους", σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους τεχνικούς.
Τα κτίρια που έχουν υποστεί τις ζημιές αυτές "δεν θα πρέπει αναγκαστικά" να κατεδαφιστούν, αλλά θα πρέπει να γίνουν σε αυτά αποκαταστάσεις και ενισχύσεις", αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής της Μούρθια.
Εξάλλου, το 28% των κτιρίων αντιπροσωπεύει πιο περιορισμένο και προσωρινό κίνδυνο, και η πρόσβαση σε αυτά είναι περιορισμένη, ενώ το 60% από τα υπόλοιπα κτίρια χαρακτηρίζονται κατοικήσιμα, διευκρινίζει η περιφερειακή αρχή.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και Publico, 7.500 έως 11.000 κάτοικοι της Λόρκα, που αριθμεί συνολικά 92.700, παραμένουν άστεγοι, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Μεσαιωνικά κτίρια ή ακόμη κτίρια του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα, δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα και οι εργασίες καθαρισμού από τα ερείπια, και ενίσχυσης της δομής τους βρίσκονταν σε εξέλιξη σήμερα, ειδικά στις εκκλησίες του Άγιου Δομίνικου (16ου αιώνα), του Άγιου Φραγκίσκου (16ου-17ου αιώνα) XVI-XVIII ) και στην κολεγιακή εκκλησία της Λόρκα (16ου-17ου αιώνα), σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή.