tromaktiko: Στόχος πάντα η απομάκρυνση από τα χαμηλά 14 ετών, με τα ζητήματα της οικονομίας και της πολιτικής συναίνεσης στο επίκεντρο....

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στόχος πάντα η απομάκρυνση από τα χαμηλά 14 ετών, με τα ζητήματα της οικονομίας και της πολιτικής συναίνεσης στο επίκεντρο....



Εξαιρετικά ευάλωτη παραμένει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με το πλήθος των εκκρεμών ζητημάτων τα οποία υπάρχουν...
από όλα τα μέτωπα, της οικονομίας, αυτό της πολιτική συναίνεσης και όχι μόνο να καθιστούν τις επόμενες συνεδριάσεις εξαιρετικά κρίσιμες και καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία της αγοράς.


Την ίδια ώρα συνεχίζεται το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στο εξωτερικό με σκοπό να εξεταστεί η μορφή την οποία ενδέχεται να έχει η πιθανή νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, για τα έτη 2012 – 2013, αν και όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν ακόμη και μέχρι την τελευταία ημέρας της συνόδου κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Στα αμιγώς χρηματιστηριακά το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από μια ισχυρή αντίδραση, με σκοπό να ανασάνει η αγορά και να απομακρυνθεί από τα χαμηλά 14 ετών, στα οποία βρίσκεται, ενώ θα απομακρυνθεί και ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει στην παρούσα φάση για περαιτέρω διολίσθηση των βασικών δεικτών.
Όσον αφορά την οικονομία, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανθρώπων της Τρόικας και των στελεχών της κυβέρνησης για τη χάραξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ οι δυσβάσταχτες, και εσφαλμένες από οικονομικής πλευράς, νέες περικοπές αρχίζουν ουσιαστικά από το υπουργείο εργασίας, με νέες περικοπές ύψους 1,2δις ευρώ για το έτος 2011. Πέραν των νέων μέτρων συνεχίζονται και οι υπόγειες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των στελεχών της Τρόικας, ενώ ασκούνται πραγματικά μεγάλες πιέσεις, έτσι ώστε να αναλάβει το σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων αποκλειστικά και μόνο η πλευρά των ξένων αξιωματούχων, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιτρέψει η ελληνική πλευρά. Μάλιστα, στο εν λόγω θέμα μόνο τυχαίες δε μπορούν να χαρακτηριστούν οι συνεχείς δηλώσεις περί της ανάγκης σύστασης ενός φορέα που θα διαχειριστεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ στην κεφαλή του φορέα θα βρίσκονται αξιωματούχοι της Τρόικας.
Επίσης, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης, με τον κ. Ρεν να δηλώνει πως η “Ελλάδα θα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της με συγκεκριμένα βήματα, θα πρέπει να τηρήσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2011 και να εφαρμόσει επειγόντως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50δις ευρώ. Για όλα αυτά είναι απαραίτητη μια ευρεία πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων στην Ελλάδα, όπως υπάρχει ήδη στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία”. Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε ότι η όλη συζήτηση περί εκλογών στην παρούσα φάση προσπαθεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα, με το κυβερνόν κόμμα να θέλει να είναι προετοιμασμένο, σε περίπτωση εκλογών, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, να ρίξει την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ την ίδια ώρα η πλευρά των ξένων αξιωματούχων, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενα σχόλια, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη (λαμβάνοντας υπόψη και τα νομικά κενά τα οποία υπάρχουν στη σύμβαση του δανείου) από το ενδεχόμενο να συμβεί και πάλι ένα φαινόμενο Αργεντινής ή Ισημερινού, όπου σε μια νύχτα το ΔΝΤ εκδιώχθηκε από τις νέες κυβερνήσεις των χωρών, χωρίς να πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των δανείων τα οποία είχαν δοθεί.

Στα αμιγώς τεχνικά και πέραν της εικόνας που παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες, το ενδιαφέρον θα βρίσκεται στην κίνηση επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών πέριξ σημαντικών επιπέδων. Κυρίως τα φώτα θα είναι στραμμένα στη μετοχή της ΕΤΕ (κινείται πάντα στα όρια πολύ σημαντικών στηρίξεων 4,40 – 4,50 ευρώ), της Coca Cola (ζητείται επειγόντως επιστροφή υψηλότερα των 17,10 – 17,20 ευρώ), του ΟΠΑΠ (αναμένεται να συνεχίσει η νευρικότητα, υπάρχουν ενδείξεις που μας προβληματίζουν) και της Alpha Bank (μεγάλο στοίχημα πάντα η παραμονή υψηλότερα των 3,20 – 3,30 ευρώ).

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα των 3 βασικών δεικτών (ΓΔ, FTSE/ASE 20 και Τραπεζικός Δείκτης), αυτή παραμένει πάντα εξαιρετικά αρνητική, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή των βασικών δεικτών στα πρώτα σημαντικά επίπεδα (ΓΔ στις 1.390 - 1.400 μονάδες και FTSE/ASE 20 στις 620 – 630 μονάδες). Σε αντίθετη περίπτωση όπως έχουμε αναφέρει, εδώ και καιρό, αναμένεται συνέχιση των προβλημάτων για τους βασικούς δείκτες και η κίνηση του ΓΔ προς τα επίπεδα των 1.200 – 1.250 μονάδων (όπου και είναι πολύ πιθανή μια αντίδραση) και του Τραπεζικού δείκτη προς τα επίπεδα των 880 – 900 μονάδων (επίσης είναι πολύ πιθανή μια αντίδραση).
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!