tromaktiko: Γ. Μανιάτης: 15 δισ. ευρώ τα έσοδα από το ελληνικό πετρέλαιο

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Γ. Μανιάτης: 15 δισ. ευρώ τα έσοδα από το ελληνικό πετρέλαιο



Γ. Μανιάτης: 15 δισ. ευρώ τα έσοδα από το ελληνικό πετρέλαιοΈσοδα 10 έως 15 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου μπορεί να πραγματοποιήσει η Ελλάδα σε ορίζοντα 15-20 ετών...
σύμφωνα με εκτιμήσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη. Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει εγχώρια κοιτάσματα πετρελαίου που αντιστοιχούν περίπου σε 400-500 εκατ. βαρέλια, ενώ αναφερόμενος στην ενεργειακή ατζέντα της κυβέρνησης, επισήμανε ότι βασικές προτεραιότητες αποτελούν η ασφάλεια εφοδιασμού, η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση της αστάθειας από τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι επιλογές για κατασκευή των νέων αγωγών φυσικού αερίου (Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας ή ITGI, Ελλάδος-Βουλγαρίας, South Stream, TAP) και πετρελαίου (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) που διέρχονται από την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι ο αγωγός ITGI, σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό και τις επεκτάσεις του προς Ρουμανία, Ουγγαρία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής μας.
Για τις έρευνες πετρελαίου ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι σύντομα θα θεσπιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο με βελτιωμένα κίνητρα για τους επενδυτές, αλλά και για την ίδρυση φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!