tromaktiko: Φορολόγηση ασφαλιστικών αποζημιώσεων Μεγαλοστελέχη εισέπραξαν έως 400.000 ευρώ ο καθένας

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Φορολόγηση ασφαλιστικών αποζημιώσεων Μεγαλοστελέχη εισέπραξαν έως 400.000 ευρώ ο καθένας



Του Στεφ. Β. Αναγνώστου
Δεκάδες μεγαλοστελέχη κυρίως κρατικών ασφαλιστικών εταιριών που φεύγοντας τα περισσότερα από τις εταιρίες αυτές στην ηλικία των 50 ετών...
θα κληθούν στο επόμενο διάστημα να υποβάλλουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα ιδιαίτερα υψηλά ποσά αποζημιώσεων που έλαβαν, βάσει ειδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Αρκεί να σημειώσουμε ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από δύο κρατικού ενδιαφέροντος ασφαλιστικές εταιρίες για στελέχη των εταιριών που βγαίνοντας στη σύνταξη εισέπραξαν ως αποζημίωση με βάση τα συγκεκριμένα ασφαλιστήρια, ποσά τουλάχιστον από 200.000 ευρώ ο καθένας , τα οποία ήταν αφορολόγητα! Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν και περιπτώσεις μεγαλοστελεχών που έχουν εισπράξει αποζημιώσεις αυτής της μορφής ύψους έως και 400.000 ευρώ! Πρέπει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα δεν είναι παλαιό , αλλά είχε εντοπισθεί από τις Διοικήσεις της Αγροτικής και της Εθνικής Τραπέζης επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, πλην όμως οι εσωτερικοί μηχανισμοί των κρατικών ασφαλιστικών εταιριών που ελέγχονταν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είχαν καταφέρει ελάχιστα πράγματα να αποκαλυφθούν. Και φυσικά όσα αποκαλύφθηκαν παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, ενώ η αρμόδια ΔΟΥ, η ΦΑΕ, στην οποία υπάγονται και οι κρατικές ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς είναι Ανώνυμες Εταιρίες, επέβαλαν πρόστιμα και σε ασφαλιστικές εταιρίες!


Το «Αθήνα 2004» άνοιξε το δρόμο…


Αφορμή για την επικείμενη αποστολή ειδοποιητηρίων σε εκείνα τα στελέχη των κρατικών και ίσως όχι μόνο, ασφαλιστικών εταιριών, που έχουν εισπράξει αφορολόγητες αποζημιώσεις, είναι η πρόσφατη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , η οποία έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά και σύμφωνα με την οποία «η εφάπαξ παροχή, που εισέπραξαν υπάλληλοι της «Ο.Ε.Ο.Α. Αθήνα 2004», βάσει ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου της εργοδότριας εταιρείας με ασφαλιστική εταιρεία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος»!

Όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε ο κ. Κουσελάς ,έκανε αποδεκτή την με αριθ. 25/2011 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. στην οποία ορίζεται ότι: «Η εφάπαξ συνταξιοδοτική παροχή, που εισέπραξαν οι υπάλληλοι της «Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων – Αθήνα 2004», βάσει ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, αφενός μεν σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 2238/1994, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, κατά το μέρος αυτής, που αντιστοιχεί στα καταβληθέντα ασφάλιστρα και κατά το χρόνο που απέκτησαν το δικαίωμα είσπραξης της ασφαλιστικής παροχής και αφετέρου σύμφωνα με τη διάταξη της περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2238/1994, ως εισόδημα από κινητές αξίες, αν μέρος αυτής αντιστοιχεί στην υπεραπόδοση των επενδύσεων των μαθηματικών αποθεμάτων, που σχηματίζονται για τις ασφαλίσεις ζωής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 400/1970.»
 Κατόπιν αυτού, προστίθεται στην ίδια εγκύκλιο «οι υπάλληλοι της «ΟΕΟΑ Αθήνα 2004», οι οποίοι ήταν δικαιούχοι της αποζημίωσης με ασφαλιστήριο υποχρεούνται να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση εισοδήματος για το έτος ή τα έτη που απέκτησαν το εισόδημα (δηλαδή κατά το χρόνο που απέκτησαν δικαίωμα είσπραξης της ασφαλιστικής παροχής -ασφαλίσματος) με τα ποσά που εισέπραξαν κατά το μέρος που αντιστοιχούν στα καταβληθέντα ασφάλιστρα. Ωστόσο, για λόγους χρηστής διοίκησης με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας χωρίς την καταβολή πρόσθετων φόρων, που προβλέπονται από το νόμο 2523/1997. Επίσης στην ίδια εγκύκλιο που υπογράφει ο κ. Κουσελάς, αναφέρεται ότι:

«Για το σκοπό αυτό και δεδομένου ότι η εταιρεία «ΟΕΟΑ Αθήνα 2004» δεν υφίσταται πλέον (έχει ήδη διαγραφεί από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών), η ασφαλιστική εταιρεία «ALICO AIG LIFE» υποχρεούται να εκδώσει προς τους πιο πάνω υπαλλήλους βεβαίωση με τα σχετικά ποσά. Είναι αυτονόητο ότι αν μέρος της ασφαλιστικής παροχής αντιστοιχεί στην υπεραπόδοση των επενδύσεων των μαθηματικών αποθεμάτων που σχηματίζονται για τις ασφαλίσεις ζωής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 400/1970, η εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία είχε υποχρέωση να προβεί σε παρακράτηση με συντελεστή 15% επί των σχετικών ποσών με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων».            
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!