tromaktiko: Στα 4.800.000 ευρώ το κόστος του φράχτη στον 'Εβρο

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στα 4.800.000 ευρώ το κόστος του φράχτη στον 'Εβρο



Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου  το κόστος της κατασκευής του φράκτη θα ανέλθει στο ποσό των 4.800.000€ έναντι των 2.500.000€ που αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Η μελέτη εφαρμογής συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών της ΕΛ.ΑΣ.
Επιπλέον σύμφωνα με το δημοσίευμα «η ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζει, ότι προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μελέτη κατασκευής του έργου, απαιτείται η τοπογραφική αποτύπωση ζώνης, η γεωτεχνική έρευνα και ο έλεγχος στατικής επάρκειας των στύλων, στοιχεία τα οποία ζητά να συγκεντρώσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού.»
Αυτό που γεννά ερωτήματα , είναι οι απαιτήσεις για γεωτεχνική έρευνα και στατική επάρκεια των στύλων. Μήπως πρόκειται να γίνει βαθιά ή ειδική θεμελίωση των πασσάλων? «Έλεγχος Στατικής Επάρκειας των Στύλων» ύψους , σύμφωνα με σχετικό σκαρίφημα 3 μέτρων? Πραγματικά πρωτότυπες απόψεις οι οποίες (μαγικό) κοστολογούνται. Αλήθεια πόσες γεωτρήσεις θα χρειαστούν να κάνουν σε επιφάνεια που καλύπτει το μήκος του φράκτη.? (Κόστος) . Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δημοσιευμένο σκαρίφημα, η «θεμελίωση» των στύλων είναι επιφανειακή. Επιπλέον ποια είναι τα στατικά φορτία που φέρουν οι πάσσαλοι? Ξέχασαν να προτείνουν και έλεγχο με “push-over”?
Σε καιρούς που οι μισθοί ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, συνεχώς μειώνονται, ο συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται, οι παροχές υγείας εκμηδενίζονται χωρίς να εκμηδενίζονται οι αντίστοιχες κρατήσεις, προοπτική για το μέλλον δεν υπάρχει, εφευρίσκονται τρόποι για να αυξηθεί το κόστος μιας κατασκευής. Ας μην επικεντρωθούμε στο ποσό (το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο 2.500.000€) αλλά στην λογική. Προφανώς να ζητάμε ευθύνες ΜΟΝΟ από τους υπουργούς, δεν αρκεί. Όπως δεν αρκεί να επικεντρωνόμαστε σε μίζες δεκάδων εκατομμυρίων.
Θα πρέπει στα πλαίσια της διαφάνειας να δημοσιευτεί μέσω διαδυκτίου η σχετική μελέτη το αναλυτικό κοστολόγιο της και φυσικά οι εισηγήσεις αυτών που την ενέκριναν. Αν όντως έχουν δίκιο δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουν .
Υ.Γ Αν κάποιος βουλευτής διαβάσει την ανάρτηση, ας διερευνήσει το θέμα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!