tromaktiko: Μάχη για την 5η δόση! "Δύσκολη κατάσταση"

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Μάχη για την 5η δόση! "Δύσκολη κατάσταση"



Κρίσιμη μάχη έδωσε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το...
 πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ο κ. Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της, διότι αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμο», είπε συγκεκριμένα, ενώ πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε αν είναι πιθανό να γίνει μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ευρεία αναδιάρθρωση.

Τέλος, παραδέχτηκε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολο να επιλυθεί σε σύγκριση με προβλήματα άλλων χωρών.

Η τρόικα αναχώρησε εσπευσμένα χθες από την Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες θα συντάξει την έκθεσή της σχετικά με τον έλεγχο που διενήργησε στην Αθήνα. Τα στελέχη της τρόικας θα ενημερώσουν τους φυσικούς προϊσταμένους τους (Ολι Ρεν και Ζαν Κλοντ Τρισέ) για την πρόοδο υλοποίησης του μνημονίου και κυρίως για τις προβολές που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Βέβαια, ο επίτροπος Ολι Ρεν έχει ήδη εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας: Σε γενικές γραμμές, οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχει καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, και η εμπιστοσύνη των αγορών δεν πρόκειται να επανέλθει μέσα στο 2012. Το τελευταίο στοιχείο το επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο ίδιος ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με δηλώσεις του ήδη από το περασμένο Σάββατο.

Ετσι, αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και των είκοσι εφτά προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον γρίφο του ελληνικού χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να εξασφαλίσει την πέμπτη δόση του δανείου, αλλά και το νέο δάνειο, όμως οι δανειστές της χώρας μας θέτουν ως βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο την επιβολή νέων σκληρών μέτρων.

Η τρόικα έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 23 δισ. ευρώ του πακέτου των νέων μέτρων τα 6 δισ. ευρώ να έρθουν φέτος στα κρατικά ταμεία. Επίσης, απαιτεί αναλυτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που δεν θα περιγράφει απλώς μέτρα, αλλά θα δεσμεύεται για συγκεκριμένες δράσεις, πλήρως κοστολογημένες, με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα. Ζητά επίσης άμεσες ανακοινώσεις μέτρων που θα ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στον Μάιο, ενδεχομένως και με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή 180 ψήφων.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο υπουργός θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου τον Ιούνιο. Στο τραπέζι των συζητήσεων των στελεχών της κυβέρνησης με την τρόικα βρίσκονται η εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής: Πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ και ο ΟΤΕ, ενώ συζητούνται οι κρατικές τράπεζες, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και τα ΕΛ.ΤΑ. Λουκέτο σε προβληματικές ΔΕΚΟ και σε φορείς του Δημοσίου και απολύσεις εργαζομένων που θα προκύψουν από το κλείσιμο κάποιων ΔΕΚΟ. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δηλώνει: «Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων άλλωστε κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος. Υπάρχει κι άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος».

Οταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες που ίσως έχει στην προσπάθεια της Ελλάδας για ρυθμίσεις του χρέους της η υπόθεση του επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, ο κ. Πεταλωτής απάντησε: «Αυτή η πορεία δεν επηρεάζεται από πρόσωπα, αλλά από συγκεκριμένες πολιτικές». Τόνισε δε ότι «η προσωπική συμβολή μπορεί να παίζει έναν κάποιο ρόλο, αλλά η υπόθεση του Στρος Καν δεν θα έχει επίπτωση στις διαπραγματεύσεις που κάνει η Ελλάδα».

Espressonews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!