Στόχος του σχεδίου είναι να ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων. Πηγές αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η ελληνική πλευρά το είχε προτείνει ως έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο σημαίνει πως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα κληθούν να επισκεφτούν τις εφορίες.
Παρόλα αυττά οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διστακτικότητα και επιφυλακτικότητα από την πλευρά της τρόικα γιατί θεωρούν το μέτρο ως πολύ προσωρινό και πως θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο που θα έχει βάθος χρόνου και ισοδύναμη απόδοση.
Οι δανειστές μας πάντως εκτιμούν πως το μέτρο αγγίζει του έχοντες και είναι πολύ πιθανό να δεχτούν την εφαρμογή του.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Έθνους, η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί κλιμακωτά, ανάλογα και με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1%. Όπως γίνεται αντιληπτό, στις ακριβές περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία πάνω από 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό, το Ψυχικό, η Γλυφάδα, η Φιλοθέη κ.ά., οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πάνω από 100 με 130 τετραγωνικά θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά.
Επίσης, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο τέλος του καλοκαιριού θα αυξηθεί η λίστα των υπόχρεων.
Εξάλλου, όσοι κατείχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ εντός του 2010 θα πληρώσουν τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους. Εκτός από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011, θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, ενώ όσοι δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά για το 2009.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η επιβολή έκτακτης εισφοράς, θα είναι ανάλογη με αυτήν που επιβλήθηκε το 2009, με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% για φορολογητέα αξία ακινήτων που υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 0,9% για αξία ακινήτων άνω των 3.000.000 ευρώ. Σαν εναλλακτικό σενάριο αν δεν προχωρήσει η έκτακτη εισφορά εξετάζεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου αναδρομικά από το 2010 αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του στα φυσικά πρόσωπα. Με τη μείωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου του ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ ή ενδεχομένως και σε χαμηλότερα επίπεδα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του ΦΑΠ.
Νέες αντικειμενικές
Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ο μήνας στον οποί θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, που αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο επιβαρύνσεων στα ακίνητα.
Μάλιστα επειδή είναι πιθανόν το υπουργείο Οικονομικών να μην είναι έτοιμο να εφαρμόσει το σύστημα σταδιακής ανόδου των αξιών με βάση κριτήρια αγοράς, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές, τότε η αναπροσαρμογή θα γίνει με οριζόντιες αυξήσεις.
Οι αυξήσεις θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω σειρά φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα.