tromaktiko: Διάγγελμα Παπανδρέου για τα νέα μέτρα

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Διάγγελμα Παπανδρέου για τα νέα μέτρα



Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η δημοσιοποίηση των σκληρών μέτρων που το συνοδεύουν θα γίνει από τον πρωθυπουργό υπό μορφή διαγγέλματος προς τον...
 ελληνικό λαό, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη.
Κρίσιμη σύσκεψη για την οικονομία πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του οικονομικού συμβούλου Λουκά Παπαδήμου. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωτράπεζας επέστρεψε από τη Φρανκφούρτη, όπου είχε επαφές με ανώτερα στελέχη της ΕΚΤ, τη στιγμή που η τελευταία προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη διάθεση ρευστότητας, ακόμα και στο ενδεχόμενο μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους με τη συμφωνία των πιστωτών (reprofiling ή αναδιάταξη).

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ ώς το 2015, το οποίο θα «κλειδώσει» μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Χθες οι επικεφαλής της τρόικας αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, και τη Δευτέρα θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την τελική αξιολόγηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και την επικαιροποίηση του μνημονίου.

Οι διαπραγματεύσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα συνεχισθούν όλο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να «κλειδώσει» το σύνολο των μέτρων και παρεμβάσεων της περιόδου 2011-2015.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και αμέσως μετά με τηλεοπτικό διάγγελμα θα ανακοινώσει τα σκληρότερα μέτρα της μεταπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και είναι αποφασισμένος να λάβει όποια μέτρα ζητηθούν από την τρόικα, με εξαίρεση τις ενυπόθηκες εγγυήσεις.

Στα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνονται και πολλές από τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά στο «Ζάππειο 2», ώστε να επιτευχθεί de facto μια «περιορισμένη συναίνεση» σε επίπεδο κορυφής. Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και δεν θα γίνουν αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Αυτό σημαίνει πως τα 6 δισ. ευρώ θα βρεθούν πιθανότατα από έκτακτη φορολόγηση ή από την αύξηση των συντελεστών στους άμεσους φόρους. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξουν και νέες μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα με την περικοπή επιδομάτων.

Ασάφεια επικρατεί με το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Πάντως, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο ούτε αντίφαση στα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου περί του θέματος με τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη απολύσεων, αφού υπάρχουν και οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος». «Η θέση μας -είπε- είναι να αξιολογηθεί το προσωπικό στους οργανισμούς που καταργούνται μέσω ΑΣΕΠ και με μετατάξεις και αναπληρώσεις να αξιοποιηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Espressonews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!