tromaktiko: Ο «μικρός» που άφησε κάγκελο την ΕΛ.ΑΣ

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο «μικρός» που άφησε κάγκελο την ΕΛ.ΑΣ



Με απανωτά δημοσιεύματα το «Π» είχε σπεύσει να προει­δοποιήσει όλους όσοι αποφαίνονταν, ως άλλοι οπαδοί του...
Φουκουγιάμα, περί του τέλους της «νεοτρομοκρατίας» ότι πλανώνται πλάνην οικτράν. Φυσικά δεν είμαστε «προφή­τες». Απλές λογικές αναγωγές κάναμε στο σύντομο παρελθόν του ένοπλου αντάρτικου και βλέπαμε το... οφθαλμο­φανές. Την αυγή της... «νέας νεοτρομοκρατίας».

Στο φύλλο της 17ης Μαρτίου, τρεις μόλις ημέρες μετά τις συλλήψεις των πέντε στη Νέα Ιωνία Βόλου και την προ­σαγωγή ακόμη ενός από τον Χολαργό, γράφαμε: «Οι ιεροφάντες της αντιτρο­μοκρατικής έσπευδαν να δηλώσουν περιχαρείς το πρωί της Δευτέρας πως με τη σύλληψη των τριών από τους έξι, εις βάρος των οποίων εκκρεμούσαν από τον Νοέμβριο του 2009 και του 2010 εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς... ψέκασαν, σκούπισαν και καθάρισαν με τ’ απόνερα της νεοτρομοκρατίας. Έτσι ακριβώς το είπαν.

Το σύνθημα
Το ίδιο βράδυ, πριν από την εξαγωγή αποτελέσματος από την ολονύκτια εξέταση των όπλων, στελέχη της ηγεσίας κραύγαζαν ότι έβαλαν στο χέρι τη Σέχτα Επαναστατών. Το σύνθημα λίγο έως πολύ υιοθετήθηκε από τηλεοπτικά δελ­τία, όμως η σούπα χάλασε το πρωί της Τρίτης, καθώς τα όπλα δεν έφεραν ίχνη του παρελθόντος.

Πάλι όμως έμειναν πιστοί στη δοξα­σία ότι σκούπισαν τους τελευταίους και τους πλέον επικίνδυνους. Απ’ ό,τι φαί­νεται, όμως, το πάθημα δεν τους έχει γίνει μάθημα. Τα ίδια έλεγαν πέρσι τον Απρίλιο, όταν συνέλαβαν 6 άτομα για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, πλην όμως η εξέλιξη του ένοπλου τους διέψευσε οικτρά».

Η οικτρή διάψευση ήταν η απαρίθμη­ση τριών νεκρών: Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής Χρυσοχοΐδη (24.6.2009), Σωκράτης Γκιόλιας, δημοσιογράφος (19.7.2009), και Χαμί Νατζάφι, το 15χρονο προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν (28.3.2010)!

Στις 23 Μαρτίου σημειώθηκε η από­πειρα ανατίναξης της εφορίας Νέου Κόσμου, στη συμβολή των οδών Πυθέους και Νεοκλέους. Με αφορμή το φαινο­μενικά μικρής έντασης περιστατικό και ύστερα από ανάλυση σε παλαιότερο κείμενο για τις ιστορικές ζυμώσεις της «νεοτρομοκρατίας», γράφαμε ότι:

«Το συμπέρασμα που σαφώς εξάγε­ται είναι ότι, μπορεί οι βασικές οργανώσεις να εξαρθρώθηκαν, υπάρχει ωστό­σο μεγάλη δεξαμενή και, προπαντός, διάθεση για ένα νέο ξεκίνημα μιας δεύτερης γενιάς, η οποία όπως πιθανο­λογείται θα επιχειρήσει να χαράξει τον δικό της δρόμο, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος».

Περίπου έναν μήνα μετά τη φαινο­μενικά μικρής σημασίας απόπειρα, ένα κείμενο ανάληψης ευθύνης που δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου στο «Π», ήρθε, όπως γράφαμε, «να βάλει τη βάση στο εποικοδόμημα της “νέας νεοτρομοκρατίας”. Μόνο που ανοι­κοδομείται πάνω στον έναν από τους δύο πυλώνες οι οποίοι ανυψώθηκαν στο συνολικά οκταετές χρονικό διάστημα βίου της “νεοτρομοκρατίας”.

Ο Επαναστατικός Αγώνας απέθα­νε, ζήτω η 6η Δεκέμβρη λοιπόν. Διό­τι, πάνω στην τέφρα που άφησαν αρ­χικά ο θάνατος ύστερα από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφ­νη (10.3.2010) του Λάμπρου Φούντα και ένα μήνα αργότερα (10.4.2010) η εξάρθρωση της κυρίαρχης μέχρι τό­τε οργάνωσης, τώρα επιχειρείται να (ανα)συστηθεί συγκεκριμένη επιλογή της ένοπλης πάλης μέσα από τις φωτι­ές της 6ης Δεκέμβρη».

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις ήρθε η προηγούμενη Τετάρτη να φανερώσει αφενός το πόσο δίκιο είχαμε, αφετέ­ρου ότι και ο δεύτερος πυλώνας «στηνόταν» με μεθοδικά και αποφασιστικά βήματα, αλλά τον πρόλαβε η... ρέντα της αντιτρομοκρατικής.

- Όπως μετά την τυχαία συμπλοκή της Δάφνης και τον θάνατο του Φούντα και την εξάρθρωση, έναν μήνα μετά, του Επαναστατικού Αγώνα.

-Όπως με την τυχαία σύλληψη των μελών της Συνωμοσίας στο Παγκράτι (1.11.2010), που τους έφερε «αγκα­λιά» με τους έξι ύποπτους συμμετοχής στην... ανώνυμη οργάνωση (5.12.2010) και στην οπλαποθήκη της Νέας Σμύρ­νης.

- Όπως με τη σύλληψη του Μιχάλη Νικολόπουλου στην Κηφισιά (26.1.2011), που τους οδήγησε κατευθείαν στη Νέα Ιωνία του Βόλου στις 14.3 και στη σύλ­ληψη των... «τελευταίων και πιο επικίν­δυνων»!

Διαρροές
Ήταν όμως έτσι; Διότι, όπως μάθαμε από μεθοδευμένες διαρροές, μετά την παράδοση στην αντιτρομοκρατική του τραυματισμένου 21χρονου Θεόφιλου την Τετάρτη 18 Μαΐου, πάλι ύστερα από τυχαία ένοπλη συμπλοκή στην Πεύκη, τα τσακάλια διαπίστωσαν αφενός ότι δεν τελείωσαν, αφετέρου ότι η «νέα γενιά της νεοτρομοκρατίας», όπως την είπαν, είναι καλά διαβασμένη και κυρί­ως αποφασισμένη.

Παρά το νεαρό της ηλικίας, ο υπό αυστηρά μέτρα νοσηλευόμενος στον Ερυθρό κατάφερε να κερδίσει τον σε­βασμό των αντιτρομοκρατικάριων, οι οποίοι δήλωναν εντυπωσιασμένοι και φανερά προβληματισμένοι.

Ο... «μικρός» (δεν τον αποκαλούν, όπως άλλους παλαιότερα... μωρό) φαίνεται να αποφεύγει τα λάθη του παρελ­θόντος σε ό,τι αφορά την ελαχιστοποί­ηση των πιθανοτήτων παράδοσης στις διωκτικές αρχές στοιχείων που θα οδη­γήσουν εύκολα και γρήγορα σε διευ­θύνσεις κατοικιών και κρησφύγετων ή στα ίχνη των συντρόφων.

Παρά το σοκ από τα τραύματα που προκάλεσαν τα αστυνομικά πυρά, είχε την ψυχραιμία να δώσει ψεύτικα στοι­χεία ταυτότητας, γνωστού στο αντιεξουσιαστικό κίνημα ατόμου, ώστε σε στρέψει σε λανθασμένη κατεύθυνση την αρχική έρευνα της αντιτρομοκρα­τικής. Έτσι, λένε, έδωσε τον απαραί­τητο χρόνο στους συντρόφους του να λάβουν μέτρα απόκρυψης μέσων και οπλισμού.

Δεν είχε επάνω του κανένα προσδιο­ριστικό στοιχείο της ταυτότητάς του ού­τε οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ αυτόν ή σε χώρους στους οποίους κινήθηκε. Δεν είχε κινητό, τηλεκάρτες, ούτε κλειδιά, παρά μόνο τα απαραίτητα για την ασφάλειά του και την υλοποίη­ση του σχεδίου, που πιθανολογείται ότι ήταν η κλοπή αυτοκινήτου.

Όπως είπαν, επίσης, αφότου ξύπνη­σε από τη νάρκωση του χειρουργείου και είδε φωτογράφο της αστυνομίας, έκλεισε τα μάτια και έκτοτε τα κρατά ερμητικά κλειστά. Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής λένε πως δεν έχει αλλάξει πλευρό, έχει στραμμένο το σώμα διαρκώς προς το παράθυρο και ακόμη και στην αλλαγή ορού προτείνει μόνο το χέρι του. Λένε επίσης πως δεν δέχεται νερό και πως, όταν το κάνει, το φιλτράρει με βαμβάκι.

Το στοιχείο ωστόσο που τους εντυ­πωσίασε φοβερά είναι η διαπίστωση ότι ο «μικρός» θεωρούμενος ως αντάρ­της είναι αυτός που πυροβόλησε με το πιστόλι Glock. Πυροβόλησε πέντε φο­ρές και όλες οι σφαίρες βρήκαν στόχο, μέσα σε συνθήκες πανικού και παρ’ ότι στο ενδιάμεσο των πυροβολισμών είχε τραυματιστεί!

Ο σύντροφός του, που διέφυγε, άφησε πίσω τα ίδια ακριβώς διαπιστευ­τήρια. Μόλις ξέφυγε από την ένοπλη συμπλοκή με το περιπολικό, γνωρίζο­ντας ότι το αστυνομικό όχημα θα το αναζητούσε και ο τελευταίος αστυνο­μικός στο λεκανοπέδιο, αυτός, μόλις το στάθμευσε πάνω από το ΚΑΤ, εκεί όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματισμέ­νοι αστυνομικοί (!) κάθισε ατάραχος και άγνωστο για πόση ώρα μέσα για να σκουπίσει τα αποτυπώματα που άφησε στο τιμόνι κι οποιοδήποτε άλλο σημείο είχε αγγίξει.

Ο τελευταίος δεν πρέπει να τραυ­ματίστηκε, καθώς η κηλίδα αίματος που βρέθηκε στο περιπολικό ανήκει στον «Ρόμποκοπ» της Άμεσης Δρά­σης, ο οποίος, παρ’ ότι δέχτηκε τρεις σφαίρες στο στήθος κι αιμορραγού­σε, κρεμάστηκε στο δεξί παράθυρο και προσπάθησε να τραβήξει το χειρόφρενο για να εμποδίσει τη διαφυγή του νεαρού.

Εκτός όμως από την παρόμοια συ­μπεριφορά που δείχνουν σε οργάνω­ση και αποφασιστικότητα, οι δύο νεα­ροί «δένονται» και με ακόμη ένα κοινό σημείο. Τραυματίας και φυγάς δεν εί­χαν συχνές επαφές με τον οικογενεια­κό τους κύκλο τους τελευταίους μήνες. Στα δύο ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις τώρα τα στελέχη της αντι­τρομοκρατικής είναι αν το σχέδιο προ­ετοίμαζαν και θα υλοποιούσαν μόνο οι δύο ή υπάρχει και άλλο «αποθεματικό» στη δεξαμενή και επίσης ποιος θα ήταν ο στόχος.

♦ Πήγαν εκεί για «απαλλοτρίωση» ή για χτύπημα;
♦ Κι αν πήγαν να κλέψουν αυτοκίνητο, πού σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν;
♦ Το πιο πιθανό όμως είναι να υπάρ­χουν κι άλλοι, του ίδιου ενδεχομένως επιπέδου οργάνωσης και αποφασιστι­κότητας.

Οι ζυμώσεις

Επιστρέφουμε εκεί απ’ όπου ξεκι­νήσαμε. Δανειζόμαστε ως προφητική μια φράση του Δημήτρη Κουφοντίνα σε συνέντευξή του στη «Real News », στις 2.5.2010, λίγο μετά τις συλλήψεις για τον Επαναστατικό Αγώνα, όπου πα­ρότρυνε να «μη βιαστούμε να μιλήσου­με για το τέλος των ένοπλων οργανώσεων».
♦ Από πού ξεκίνησαν όλα;
♦ Τι επηρέασε και διαμόρφωσε το προ­φίλ των απόγονων της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ;

Οι αντιτρομοκρατικάριοι είχαν διατυ­πώσει παλαιότερα τον προβληματισμό τους και αξίζει τον κόπο να τον παρακο­λουθήσουμε. Κατ’ αυτούς, λοιπόν, τέσ­σερις «σταθμοί» καθόρισαν την εξέλι­ξη της «νεοτρομοκρατίας», αλλά και τα δύο ρεύματα που αναπτύχθηκαν στους κόλπους της: οι δύο εκτός πλαισίου δράσης και οι άλλοι δύο εντός.

1 Ως η μεγάλη αφετηρία ορίζεται ο Νοέμβριος του 1995, όταν, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, η αστυνο­μία εισέβαλε στο ίδρυμα και «τσουβάλιασε» όλη την αβανγκάρντ του αντιεξουσιαστικού κινήματος. Από αυτό το «καζάνι» βγήκαν, όπως θεωρεί η αντι­τρομοκρατική, οι πρώτοι απόγονοι της 17Ν και του ΕΛΑ με τη μορφή της Λα­ϊκής Επαναστατικής Δράσης στην αρ­χή, αλλά κυρίως του Επαναστατικού Αγώνα, που εγκαινίασε την παρουσία του στις 6.9.2003, με δύο βόμβες στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Ήταν η ημέρα της απολογίας του φερόμενου ως αρχηγού της 17Ν Αλέκου Γιωτόπουλου.

2 Ο δεύτερος χρονικός σταθμός που καθόρισε το εγγύς γίγνεσθαι στο αντάρτικο πόλης τοποθετείται στις 20.6.2003, ακριβώς 20 ημέρες πριν από το άστοχο «λάκτισμα» της νέας φουρνιάς (11.7), με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης της ΛΕΔ στην Alico στην οδό Μιχαλακοπούλου. Η ανα­φορά γίνεται στο ξενοδοχείο του Πόρ­το Καρράς στη Χαλκιδική, όπου ένα πα­νευρωπαϊκό πολύχρωμο και πολύβουο μωσαϊκό διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία με συνθήματα ενα­ντίον των ηγεσιών της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της παγκοσμιοποίησης.

Χρόνια αργότερα, όταν η Συνωμοσία προέβαινε σε μαζικά εμπρηστικά χτυπήματα, έκανε τις φλογερές επιθέσεις είτε στις 20 είτε σε κοντινές ημερομη­νίες γύρω από αυτόν τον χρονικό σταθ­μό. Οι ίδιοι ήταν αδύνατον να συμμετεί­χαν λόγω ηλικίας, αλλά εκεί φέρεται να πρωτοαναπτύχθηκε η ιδέα για παγκο­σμιοποίηση της «ένοπλης αντίστασης» και εκεί να βρήκε ερείσματα ο πρώτος πυλώνας της «νεοτρομοκρατίας».

3 Ο δεύτερος πυλώνας, ο πιο σκλη­ρός, που στελεχώθηκε από νιχιλιστές (μηδενιστές) θιασώτες της λο­γικής του Νετσάγεφ και ιλεγκαλιστές (άνομους, παράνομους) οπαδούς του Μάριους Ζακόμπ, βγήκε από τους αγώ­νες των πανεκπαιδευτικών συλλαλητη­ρίων του 2007. Εκεί όπου συναντιούνταν σχεδόν κάθε Πέμπτη στα Προπύ­λαια και στο Σύνταγμα οι μαθητές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που αρκετούς μήνες αργότερα φέρονται να δημιούργησαν τη Συνωμοσία Πυρή­νων Φωτιάς Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τη Φράξια Μηδενιστών και αργότερα τη σύμπραξη με την Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών.

Σε αντίθεση με τη 17Ν, τον ΕΛΑ, αλ­λά και τον Επαναστατικό Αγώνα, που απέδιδαν τον τίτλο του τρομοκράτη στο κράτος και τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς, μια οργάνωση ήρθε να ενσωματώσει ως προσδιοριστικό της στοιχείο το terror. Είναι κι αυτό από τα παράδοξα της νέας ατίθασης γενιάς. Ο τέταρτος χρονικός σταθμός, αυ­τός που σηματοδότησε την επανά­σταση των «μωρών της νεοτρομοκρα­τίας», της Συνωμοσίας δηλαδή, ήταν η αποτρόπαια δολοφονία από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα του

Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Τους επόμενους μήνες πύκνωσε τα χτυπήματα παρουσιάζοντας σταθερή «πρόοδο» σε τεχνογνωσία και επιχειρη­σιακό επίπεδο, για να περάσει γρήγορα στις βόμβες, ανεβαίνοντας με ταχύτητα το ένα μετά το άλλο τα επίπεδα απει­λής. Την ξεπέρασε όμως σε ταχύτητα και ωμότητα η... εξ αγχιστείας εξαδέλ­φη της, η Σέχτα Επαναστατών, η οποία χτύπησε στην αρχή με πολυβολισμούς το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού (3.2.2009), πολύ γρήγορα όμως πέρα­σε στις ενέδρες και τις δολοφονίες. Ως καρπός αυτών των ζυμώσε­ων προβάλλονται η «6η Δεκέμβρη», που βαδίζει στα ιδεολο­γικά πρότυπα του Επαναστα­τικού Αγώνα και άργησε έναν χρόνο να εμφανιστεί στο προσκήνιο, ενώ ο Θεόφιλος και η άγνωστης συ­γκρότησης ομάδα, από άγνωστο αριθ­μό μελών, εκτιμάται πως φιλοδοξούν να κυριαρχήσουν στο «κενό» που προ­κάλεσαν οι συλλήψεις ύποπτων συμμετοχής στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φω­τιάς, κάποιοι από τους οποίους ανέλα­βαν την πολιτική ευθύνη.

Να πώς αυτοί που πιάστηκαν, υποδέ­χτηκαν την είδηση του τραυματισμού του Θεόφιλου, μ’ ένα κείμενο συναι­σθηματικά φορτισμένο, που αναρτήθη­κε στο athens.indymedia.org στις 20 Μαΐου:

«“Σκέφτηκα πως, αν έπαιρνα φόρα κι έπεφτα πάνω στα συρματοπλέγμα­τα, ακόμα κι αν αυτά δε λύγιζαν, πάλι δε θα μετάνιωνα για τίποτα. Ακόμα κι αν οι σφαίρες των μπάτσων σταματού­σαν την πορεία μου, το ύφασμα του παλτού μου θα πιανόταν στα αγκαθωτά σύρματα κι όταν θα με συνελάμβαναν, θα το κατέβαζαν, αλλά δε θα κατάφερ­ναν να βγάλουν όλες τις κλωστές από τα σύρματα.

Και τα σύρματα θα έπεφταν και θα σκούριαζαν, αλλά οι κλωστές θα ήταν ακόμα εκεί, θα ήταν το περίγραμμά μου, ένα σημάδι πως υπάρχουν ακό­μα άνθρωποι, που ακόμα και σήμερα (...) μάχονται για την επανάσταση. Αυ­τή είναι η ζωντανή εικόνα ενός ανθρώ­που που πήρε φόρα κι έτρεξε προς την ελευθερία αντί να παραδοθεί στη σιω­πή και την παραίτηση της εποχής μας. Είναι ένα καθαρό ίχνος από το μέλλον ενός καλύτερου κόσμου...”

Αφιερωμένο στον Σύντροφο που τραυματίστηκε στην ανταλλαγή πυροβολισμών με μπάτσους στην Πεύκη. Μέσα από τις φυλακές του στέλνουμε ολόψυχα την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας.

Ε.Ο. Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς 19.5.2011».


http://www.topontiki.gr/article/17386
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!