tromaktiko: Η Ελλάδα δεν είναι «μαύρο πρόβατο»

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα δεν είναι «μαύρο πρόβατο»



Τόνισε ο Σωτήρης Χατζηγάκης σε ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, παρουσία στελεχών του ΔΝΤ...
Ο Σωτήρης Χατζηγάκης υπεραμύνθηκε της Ελλάδας στην ομιλία του στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, σε κοινή συνεδρίαση στελεχών του ΔΝΤ και της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
«Αδικεί την Ελλάδα η εικόνα του μαύρου πρόβατου της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός. Ο κ. Χατζηγάκης υπενθύμισε πως προβλήματα χρέους αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι χώρες της υφηλίου, και οι ισχυρές και οι αδύναμες χώρες, τόσο στην Ευρώπη (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία κ.α.), όσο και στον υπόλοιπο κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία κλπ.). «Αυτό συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, «γιατί η σημερινή βαθιά οικονομική κρίση, που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη, είναι συστημική και δεν οφείλεται σε ‘κακά’ κράτη και σε ‘κακές’ κυβερνήσεις».
«Είναι αλήθεια, βέβαια», συνέχισε ο πρώην υπουργός, «ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν την κρίση εντονότερα από αυτές του βορρά, αφού είναι κοινό μυστικό πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας διαθέτουν πιο αδύναμα οικονομικά και πολιτικά συστήματα».
Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηγάκης υπενθύμισε πως «η χώρα μας, επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, λόγω της κρίσιμης γεωγραφικής της θέσης. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα κατόρθωσε τις τελευταίες δεκαετίες να διανύσει μια μεγάλη οικονομική και εκσυγχρονιστική πορεία, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βέβαια, η σημερινή οικονομική κρίση», συνέχισε ο πρώην υπουργός, «έπληξε την Ελλάδα βάναυσα και λόγω των απαράδεκτων τυχοδιωκτικών παιχνιδιών των παγκόσμιων καιροσκόπων, σε μια στιγμή που η οικονομία της αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα».
«Βέβαια, η σημερινή οικονομική κρίση είναι κυρίως αποτέλεσμα των μεγάλων αδιεξόδων που δημιουργήθηκαν σε πολλές χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η αντιμετώπισή τους γίνεται με απρόσφορες συνταγές, μ’ αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα αδιέξοδα (συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, μείωση της ανάπτυξης, ύφεση κλπ.). Μια κατάσταση που έχει ως αιτία το χωρίς ελέγχους σύστημα και αφορά ολόκληρο τον κόσμο.
Πολλές χώρες της Ε.Ε. –κυρίως του Ευρωπαϊκού νότου– επλήγησαν, αφού αποδυναμώθηκαν από το κοινό νόμισμα, λόγω της απουσίας κοινής οικονομικής πολιτικής και το γεγονός πως ο γενικός προϋπολογισμός της Ευρώπης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».
«Βέβαια, στη σημερινή συγκυρία για τη χώρα μου», κατέληξε ο πρώην υπουργός, «θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα, όπως είναι, για παράδειγμα, μια σοβαρή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ολόκληρου του χρέους της, μια αποτελεσματική μείωση των επιτοκίων κλπ., και να στηριχθεί από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Γιατί είναι γνωστό πως μία απευκταία και απίθανη περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας, θα επιφέρει γενικότερες δυσμενείς επιπτώσεις σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στο ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!