tromaktiko: Οι "κουλτουριάρηδες" λένε ναι στην ευτυχία!

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Οι "κουλτουριάρηδες" λένε ναι στην ευτυχία!



Πιο ευτυχισμένοι είναι οι... λάτρεις της κουλτούρας, ακόμα και αν δεν έχουν φράγκο στη τσέπη τους ή δεν είναι και τόσο μορφωμένοι... Η ευφορία όμως που νιώθουν τα δύο “κουλτουριάρικα” φύλα σε μια συναυλία ή μια...


 παράσταση διαφέρει, σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα.
Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health” του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 51.000 ενήλικες, οι οποίοι έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνήθειές τους, την υγεία τους,αλλά και για τα αισθήματά τους για τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν ότι η ευτυχία που νιώθουν οι “κουλτουριάρηδες”, ασχέτως με την μόρφωση ή την οικονομική κατάσταση τους δεν είναι η ίδια και για τα δύο φύλα.

Οι άντρες, σύμφωνα με την μελέτη, οι «παθητικές» δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε μουσεία ή η παρακολούθηση συναυλιών, είναι αυτές που ανεβάζουν την ψυχολογική διάθεση και βελτιώνουν την υγεία τους.

Οι γυναίκες, αντίθετα, έχουν μια πιο «ενεργητική» σχέση με τη σύνδεση κουλτούρας και ευτυχίας αφού όταν παίζουν μουσική ή οι ίδιες δημιουργούν κάποια άλλη μορφή τέχνης, τότε νοιώθουν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη.

Oι άνδρες λοιπόν αισθάνονται καλύτερα όταν είναι θεατές, ενώ οι γυναίκες όταν δρουν οι ίδιες και είναι απλοί θεατές!


Aυτό που δεν είναι βέβαια απόλυτα σαφές για τους βρετανούς επιστήμονες είναι το εάν οι άνθρωποι γίνονται πιο υγιείς και ευτυχισμένοι επειδή ασχολούνται με τα πολιτιστικά πράγματα ή… καταλήγουν σε θέατρα και εκθέσεις τέχνης επειδή εξ αρχής αισθάνονται ωραία με τον εαυτό τους

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!