tromaktiko: Λαϊκιστικό ξέσπασμα της Μέρκελ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Λαϊκιστικό ξέσπασμα της Μέρκελ



Τα έβαλε με τους Ελληνες, Ισπανούς και Πορτογάλους εργαζόμενους
προκαλώντας αντιδράσεις στη Γερμανία...

«Λαϊκίστρια» «παραμυθού» «δημαγωγό»: Με αυτά και άλλα ηχηρά παρόμοια «στολίζουν» σήμερα τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης την Άνγκελα Μέρκελ. Η δήλωση της ότι «δεν επιτρέπεται σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, να βγαίνει κανείς νωρίτερα στη σύνταξη» και να κάνει περισσότερες μέρες διακοπές, από ότι ο γερμανός εργαζόμενος - και μάλιστα με γενναίες γερμανικές επιδοτήσεις - έχει ανάψει φωτιές στη Γερμανία.
«Η κυρία Μέρκελ ξαναρχίζει το βιολί των λαϊκίστικων συνθημάτων» δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είναι ντροπή να εξευτελίζει τόσο αβασάνιστα την ευρωπαϊκή ιδέα, μόνο και μόνο για να αποσπάσει το φτηνό χειροκρότημα του λαϊκίστικου τύπου. Έτσι υποδαυλίζει τις αντιευρωπαϊκές προκαταλήψεις, αντί να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το σύνολο της Ευρώπης».
Ο κ.Γκάμπριελ κατηγόρησε την καγκελάριο ότι προσπαθεί να ανεβάσει το κύρος της στη γερμανική δημοσιότητα συκοφαντώντας τους Έλληνες. Κι αυτό παραγνωρίζοντας συνειδητά εκείνο που συντελείται πραγματικά στην Ελλάδα. «Το πρόγραμμα λιτότητας, που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση στους έλληνες πολίτες είναι χωρίς προηγούμενο» είπε. «Όμως οι υπεύθυνοι για τη χρηματιστική κρίση δεν είναι οι έλληνες εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αλλά οι κερδοσκόποι και οι θεσμικοί επενδυτές στο χρηματιστήριο. Αυτούς τους αφήνει άθικτους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρει την εισαγωγή ενός φόρου για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».
Οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι δουλεύουν εξ ίσου σκληρά, ή χαλαρά, με τους Γερμανούς, πρόσθεσε ο γαλλογερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. «Όταν μιλά κανείς για οικονομική και πολιτική σύγκλιση, πρέπει να αφήνει στη γκαρνταρόμπα τις βαρύγδουπες ρήσεις και προκαταλήψεις».
Οι δηλώσεις της Μέρκελ δίνουν τροφή σε αντιευρωπαϊκές προκαταλήψεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Αριστερά Κλάους Ερνστ. Προφανώς δεν έχει καταλάβει ακόμη, ότι «στην Ευρώπη ζουν Ευρωπαίοι, και όχι ευρώ».
Ορισμένες εφημερίδες δεν περιορίστηκαν στην κριτική του πνεύματος των δηλώσεων, αλλά προχώρησαν και στην ανασκευή τους. Υπό τον τίτλο «Το παραμύθι της Μέρκελ» η εβδομαδιαία «Die Zeit» ζητά από την καγκελάριο να σταματήσει να συντηρεί «το μύθο του έλληνα και πορτογάλου τεμπέλη».
Σύμφωνα με τις στατιστικές του OECD, γράφει, οι Έλληνες έχουν στα χαρτιά μικρότερο όριο ηλικίας για σύνταξη από τους Γερμανούς - ήτοι 65 για τους άντρες και 60 για τις γυναίκες, έναντι 67 και 63,6 αντιστοίχως - στην πράξη όμως η κατάσταση είναι αντίστροφη: Οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται με τα 61,9 χρόνια τους, οι Γερμανοί με τα 61,8. Επιπλέον, οι Γερμανοί έχουν κατά μέσο όρο διπλάσια σύνταξη από τους Έλληνες.
Ακόμα πιο άνισος είναι ο χρόνος διακοπών. Ενώ οι Γερμανοί έχουν δικαίωμα άδειας για 24 μέρες ετησίως, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί έχουν για 22 και οι Έλληνες με τους Ιρλανδούς μόνο για 20.
Παρόμοια ανασκευή κάνουν και το «Spiegel» (Τίτλος: «Ο μύθος του τεμπέλη Νοτιοευρωπαίου») και η «Sueddeutsche Zeitung» («Εκδρομή στο λαϊκισμό»).
Η τελευταία δίνει και μια πιθανή εξήγηση για το «ατόπημα» της καγκελαρίου. «Οι δηλώσεις της ήταν μάλλον για εσωτερική κατανάλωση» γράφει. Κι αυτό επειδή στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών) εκδηλώνεται όλο και μεγαλύτερη δυσφορία εναντίον της παροχής βοήθειας στο Νότο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτει, 14 φιλελεύθεροι και 5 χριστιανοδημοκράτες βουλευτές έχουν δηλώσει ήδη ανοικτά, ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα ψηφίσουν εναντίον της κύρωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM, που θα αναλάβει κυρίως τη στήριξη αυτών των χωρών από το 2013, ενώ άλλοι δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμη τη στάση της.
Αυτό κάνει δύσκολη τη θέση της κ.Μέρκελ, δεδομένου ότι η λεγόμενη «πλειοψηφία της καγκελάριου» περιορίζεται σε 20 βουλευτές. «Τυχόν ήττα της δεν θα προκαλέσει αυτόματα την πτώση της, θα πλήξει όμως σοβαρά το κύρος της» λέει αναλυτής. «Οι δηλώσεις της για τις άλλες χώρες του Νότου αποβλέπουν λοιπόν στον κατευνασμό των δυσφορούντων βουλευτών - χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι θα υποκύψει στην πίεσή τους και θα πάρει πίσω τα σχέδια της για το ESM».
tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!