tromaktiko: "Ελληνική" θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

"Ελληνική" θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού



Ένα νέο φάρμακο που προβλέπεται “σωτήριο” για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού εντόπισε μια ομάδα επιστημόνων στη Βρετανία, με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή.
Η νέα πρωτεΐνη αυτή, εμπλέκεται άμεσα στην αντίσταση που προβάλλει ο οργανισμός στα φάρμακα για τον...


 καρκίνο του μαστού.
Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια,ανακαλύφθηκε ότι αν μπλόκαραν με γενετικές τεχνικές την παραγωγή μιας πρωτεΐνης (LMTK3), μπορούσαν να συρρικνώνουν σημαντικά τους καρκινικούς όγκους. Τώρα, οι επιστήμονες αναζητούν νέα φάρμακα που θα μπορούν να επιτύχουν ανάλογο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

H έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine",από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Γιώργο Γιαμά του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου.

Πάνω από δύο στους τρεις ασθενείς που εμφανίζουν όγκο στο μαστό, έχουν μέσα σ' αυτόν υποδοχείς οιστρογόνου, έχουν δηλαδή ανάγκη τη συγκεκριμένη ορμόνη για να αναπτυχθούν, άρα είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία με αντι-οιστρογόνα φάρμακα, όπως το "ταμοξιφέν".

Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί ασθενείς αναπτύσσουν αντίσταση σε αυτού του είδους την φαρμακευτική θεραπεία και τα φάρμακα τελικά δεν είναι πια αποτελεσματικά. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα καρκινικά κύτταρα γίνονται πιο ευάλωτα στα φάρμακα, αν μπλοκαριστεί η δράση της πρωτεΐνης LMTK3, διαδικασία που οδηγεί σε σημαντική μείωση του μεγέθους των όγκων, καθώς παύει να διευκολύνεται η ανάπτυξή τους.

«Τα αντι-οιστρογόνα φάρμακα ήταν πολύ πετυχημένα, καθώς επιτρέπουν στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να ζουν περισσότερο, όμως η αντίσταση σε αυτά αποτελεί κοινό πρόβλημα», δήλωσε ο καθηγητής Τζάστιν Στέμπινγκ του Imperial College.

Θα χρειαστούν πέντε έως δέκα χρόνια μέχρι να διασφαλιστεί ότι αυτά τα νέα φάρμακα θα είναι ασφαλή για χρήση από τους ανθρώπους.

Ο δρ Γεώργιος Γιαμάς, επικεφαλής της μελέτης,σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του στην Ανθρώπινη Βιολογία από το γερμανικό πανεπιστήμιο της Ουλμ. Σήμερα εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου, όπου το ενδιαφέρον του στρέφεται, κυρίως, στη βιολογία του καρκίνου του μαστού

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!