tromaktiko: Κατάργηση του ΤΕΙ Μουδανιών

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κατάργηση του ΤΕΙ Μουδανιών



Μετά από 11 συναπτά έτη λειτουργίας του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης...
στα Ν.Μουδανιά, που το 2009 μετονομάστηκε σε Τμήμα Υδάτινου Περιβάλλοντος, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάργησή του.
Όπως είναι γνωστό το υπουργείο θα προβεί σε δραστική μείωση κατά 13,2% του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και κατάργηση, επί της ουσίας, 25 τμημάτων κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας, μεταξύ αυτών και των Ν.Μουδανιών.
Και ενώ δόθηκαν αγώνες για τη δημιουργία τμήματος ΤΕΙ στη Χαλκιδική την περίοδο 1999- 2000, η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου χαλάει το όνειρο πολλών, ενώ κανείς δεν κάνει λόγο πια για δεύτερο Τμήμα ΤΕΙ στο νομό… Είναι ηλίου φαεινότερο, πλέον, ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι σε τρία χρόνια που θα πάρουν πτυχίο και οι τελευταίοι φοιτητές στο ΤΕΙ Μουδανιών να μπει οριστικό λουκέτο.




Στο μεταξύ, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις συνήλθε έκτακτη Γενική Συνέλευση των φοιτητών, οι οποίοι εξέδωσαν μια αιχμηρή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για αφανισμό του κλάδου της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, ενώ παράλληλα ζητούν την κινητοποίηση όλων για να παραμείνει το Τμήμα ανοιχτό.
“• Το υπουργείο Παιδείας με απόφαση του, που δεν μας κοινοποιήθηκε επίσημα, αποφάσισε από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, τον αποκλεισμό του τμήματος μας καθώς και των άλλων δυο συναφών τμημάτων ΤΕΙ (Ηγουμενίτσα και Μεσολόγγι) από το μηχανογραφικό δελτίο των υποψήφιων φοιτητών. Αυτό σηματοδοτεί την κατάργηση των μοναδικών τμημάτων για ειδικούς πτυχιούχους σχετικούς με τον κλάδο της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Ενός δυναμικού κλάδου με παγκόσμιες παραγωγικές πρωτιές (π.χ. τσιπούρα).
• Το τμήμα μας δεν εμπίπτει καθόλου στα κριτήρια αποκλεισμού/κατάργησης τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που τέθηκαν από το υπουργείο παιδείας.
• Η ενεργεία αυτή αντίκειται επίσης στην νομοθεσία περί κατάργησης τμημάτων (νόμος 3794 ΦΕΚ 156/α/2009).
• Δεν υπάρχει καμιά αναφορά για την τύχη των πτυχίων μας καθώς και του μεταβατικού χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των ενεργών φοιτητών.
• Κατά την σύνταξη αυτού του κειμένου κοινοποιήθηκαν τα κριτήρια αποκλεισμού των εν λόγω τμημάτων και τα κριτήρια που σχετίζονται με την προμήθεια συγγραμμάτων από το ηλεκτρονικό σύστημα «Εύδοξος» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επειδή το σύστημα απαγορεύει σε μεγάλη μερίδα φοιτητών την προμήθεια συγγραμμάτων.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για την άδικη αυτή απόφαση χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση μας και κυρίως για την αδιαφανή διαδικασία ένταξης του τμήματος μας στη λίστα αφανισμού του κλάδου μας.
Ζητάμε τη συμβολή του καθένα για την άρση αυτής της απόφασης και τη συστράτευση όλων στην κατεύθυνση να μη χαθεί η ειδικότητα που έχει μια από τις μεγαλύτερες δυναμικές σε όλους τους τομείς (πρωτογενή, δευτερογενή & τριτογενή)
Σύλλογος φοιτητών Τ.Α.Υ νέα Μουδανιά 11/5/2011».
Αν και οι φοιτητές δηλώνουν άγνοια των εξελίξεων, δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα πέντε ειδικών εμπειρογνωμόνων αξιολογητών από το εξωτερικό, οι οποίοι έβαλαν στο μικροσκόπιο τις υποδομές και την ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στα Μουδανιά…
Το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών ιδρύθηκε από το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, με έδρα τα Νέα Μουδανιά και πρωτολειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο Χρήστος Πάχτας και δήμαρχος Μουδανιών ο Απόστολος Δαλαμπίρας.
Η Ίδρυση και λειτουργία του νέου αυτού τμήματος χρηματοδοτήθηκε από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους στα πλαίσια του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ). Τον Ιανουάριο του 2009 εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, η μετονομασία του σε Τμήμα Υδάτινου Περιβάλλοντος αναδεικνύοντας το ως το μοναδικό Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την παροχή εκπαιδευτικού έργου στις Επιστήμες του Υδάτινου Περιβάλλοντος, στη περιοχή της Βορείου Ελλάδος.
Σήμερα στο Τμήμα είναι εγγεγραμμένοι 635 φοιτητές, εκ των οποίων οι 387 χαρακτηρίζονται ως ενεργοί. Από το 2005 έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει 124 άτομα, ενώ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εισήχθησαν 101 άτομα, όσα δηλαδή ζήτησε και η διοίκηση του τμήματος από το υπουργείο Παιδείας.
http://blog.moudaniwn.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!