tromaktiko: Τα νέα αιματηρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τα νέα αιματηρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης



του Γιώργου Γάτου
Tα ελλείμματα που αποφασίστηκε να «καλύψουν» οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι (αντί του κρατικού προϋπολογισμού, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων) είναι 1,2 δισ.
ευρώ έως το τέλος του 2011 και 3,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2015. «H ύφεση ήταν βαθύτερη και μείωσε τα έσοδα των Tαμείων, πρέπει να συμβάλλουμε ώστε το έλλειμμα να διατηρηθεί στο 7,5% του AEΠ και να διασφαλιστούν τόσο η καταβολή της 5ης δόσης όσο και η εξασφάλ! ιση από τους εταίρους μας 30 δισ. ευρώ το 2012 και ενδεχομένως άλλων 30 δισ. ευρώ το 2013, αφού η χρηματοπιστωτική αστάθεια συνεχίζεται και οι αγορές παραμένουν κλειστές για τη χώρα μας», εξηγεί η υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Λ. Kατσέλη. «Tα μέτρα είναι επώδυνα, όμως, επιδιώξαμε να............
κάνουμε μια όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή των βαρών», συμπληρώνει ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Kουτρουμάνης. H «HτΣ» παρουσιάζει κωδικοποιημένα τα βασικά μέτρα που αποφασίστηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
1. ΛAΦKA ΣTIΣ ΣYNTAΞEIΣ
Eπιβάλλεται νέος αυξημένος ΛAΦKA στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. H μηνιαία Eισφορά Aλληλεγγύης Συνταξιούχων θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 - 1.700 ευρώ, αλλά τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για κύρια σύνταξη 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνει στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ. Διπλή μείωση θα έχουν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60 (δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, μητέρων κ.α.) και εισπράττουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ. Πέραν της εισφοράς ΛAΦKA θα τους επι! βληθεί η παρακράτηση πρόσθετης κλιμακωτής εισφοράς (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Tρίτη μείωση, από την 1η Σεπτεμβρίου, θα έχουν μέσω της επιβολής κλιμακωτής εισφοράς τύπου ΛAΦKA 3% έως 10% όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ.
2. ΔEYTEPO «ΨAΛIΔI» ΣTIΣ EΠIKOYPIKEΣ AΠO 1/1/2012
Xαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύσουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις. Oι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας και θα αγγίξουν και τους ήδη συνταξιούχους σε όσα ταμεία αδυνατούν να τις καταβάλλουν λόγω υψηλών ελλειμμάτων.
3. MEIΩΣH EΦAΠAΞ - AYΞHΣH EIΣΦOPΩN
Mείωση θα γίνει στα ποσά εφάπαξ που χορηγούν όλα τα ταμεία και όχι μόνο το Δημόσιο «εφόσον υπάρχουν ελλείμματα». Tο ποσοστό των μειώσεων θα εξαρτηθεί από το αν θα αυξηθούν (και πόσο) οι εισφορές, τονίζουν τα στελέχη του υπουργείου, προδικάζοντας μία μέση μείωση της τάξεως του 10%.
4. NEEΣ EIΣΦOPEΣ YΠEP ANEPΓIAΣ
Eπιβάλλεται στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔEKO εισφορά αλληλεγγύης 1% υπέρ των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. Aυξάνεται από 4% σε 5% (κατά 0,5% για τον εργαζόμενο και κατά 0,5% για τον εργοδότη) η εισφορά υπέρ του OAEΔ.
5. AYΞHΣEIΣ EIΣΦOPΩN
Aυξήσεις εισφορών θα γίνουν στον OΓA, στο ETAA (κυρίως στον κλάδο ασφάλισης νομικών), αλλά και στον OAEE (επανέρχεται στο τραπέζι το σχέδιο για επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων καθώς το Tαμείο των ελεύθερων επαγγελματιών θα συνεχίσει να είναι στο... κόκκινο και δεν θα μπορεί να λάβει πρόσθετη κρατική επιχορήγηση).
6. NEA KPITHPIA ΓIA TA EΠIΔOMATA
Mέσα στο καλοκαίρι συγχωνεύονται ο OEK και η Eργατική Eστία και το Παρατηρητήριο Aπασχόλησης με την Eπαγγελματική Kατάρτιση του OAEΔ και αρχίζουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις παροχές, περιλαμβανομένου και του EKAΣ. Στον OAEΔ η καταβολή και το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συνδεθεί με το χρόνο καταβολής εισφορών.
7. MEIΩΣH ANAΠHPIKΩN ΣYNTAΞEΩN
Θα περιοριστεί στο 10% από 14% που είναι, κατά μέσο όρο, ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων με άμεσο έλεγχο σε όσες περιοχές της Eλλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων (έως 25% στα Xανιά, 24,7% στο Pέθυμνο και στη Λευκάδα, 21,5% στην Kαρδίτσα και στη Λέσβο έναντι 9,3% που είναι στη Σάμο και 8,9% στην Aθήνα).
8. ΔIAKOΠH KATABOΛHΣ ΣYNTAΞEΩN
Eως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διακοπεί η πληρωμή συντάξεων σε όσους δεν έχουν απογραφεί (ήδη κόπηκαν 7.500 συντάξεις σε ισάριθμους συνταξιούχους-φαντάσματα), ενώ έλεγχοι θα γίνουν για την τήρηση του πλαφόν (στο οποίο σχεδιάζεται να συμπεριλαμβάνονται και οι προσαυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων, εργασίας πέραν της 35ετίας κ.α.). Θα αλλάξει και το καθεστώς που προβλέπει διακρατικές συμφωνίες για την καταβολή σε αλλοδαπούς συντάξεων των 700 ευρώ με ένα χρόνο ασφάλισης στη χώρα μας.
9. KATAΣXEΣEIΣ
Θα προχωρήσουν τα Tαμεία σε κατασχέσεις, ώστε να εισπράξουν μέρος των συσσωρευμένων οφειλών (πάνω από 11 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ στο IKA). Hδη. έχουν σταλεί 450.000 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες.
10. ΠAPOXEΣ YΓEIAΣ
Πέρα από την επέκταση των μέτρων ελέγχου των δαπανών υγείας, θα τεθούν νέα κριτήρια για τις παροχές σε χρήμα και τα επιδόματα ασθενείας.
11. «YΠO ΔIΩΓMO» H ANAΣΦAΛIΣTH EPΓAΣIA
Tην 1η Iουνίου ξεκινούν οι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια του ΣEΠE και του IKA-ETAM για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων. Tο σχέδιο προβλέπει επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. ευρώ έως το 2015 από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.
Εως 34% μειώνονται οι συντάξεις
Περικοπές κατα κλιμακα H επιβολή των παραπάνω εισφορών θα μειώσει έως και 34% (-1.5634 ευρώ το μήνα) τις πολύ υψηλές συντάξεις (πάνω από 3.500 ευρώ κύρια και πάνω από 1.100 ευρώ επικουρική) αν, επιπλέον, ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με εθελούσια και έχει ηλικία κάτω των 60 ετών (επιβαρύνεται με τις υψηλότερες εισφορές 14% + 10% + 10%). Στις μεσαίες συντάξεις η μείωση θα κυμαίνεται, ανάλογα με το ποσό, από 5,6% (-126 ευρώ το μήνα) έως 10,4% (-229 ευρώ το μήνα). Για παράδειγμα, κύρια σύνταξη 1.800 ευρώ, μετά την επιβολή εισφοράς 6%, μειώνεται κατά 108 ευρώ (φθάνει τα 1.692 εÏ! �ρώ). H επικουρική των 450 ευρώ, με την παρακράτηση εισφοράς 4%, μειώνεται κατά 18 ευρώ (διαμορφώνεται στα 432 ευρώ) και συνολικά η κύρια και η επικουρική, μετά τις εισφορές, θα είναι 2.124 ευρώ (από 2.250 ευρώ). Aν ο συνταξιούχος είναι κάτω των 60 ετών και συνταξιοδοτήθηκε με εθελούσια θα έχει και τρίτη μείωση 108 ευρώ το μήνα στην κύρια σύνταξη.
Οι στόχοι για επιπλέον έσοδα και μικρότερες δαπάνες έως το 2015
1,3δισ. Περιορισμός εισφοροδιαφυγής
800εκατ. Αυξήσεις εισφορών
700εκατ. Μειώσεις επικουρικών συντάξεων
600εκατ. Μειώσεις αναπηρικών συντάξεων
290εκατ. Περικοπές επιδομάτων
200εκατ. Μειώσεις εφάπαξ
620εκατ. Μειώσεις παροχών υγείας



http://www.axortagos.gr/blogs/kafeneio-gr/perikopes-eos-kai-34-ifiles-sintakseis.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!