tromaktiko: Η... οικογένεια του μπάσκετ

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η... οικογένεια του μπάσκετ



Ίβκοβιτς και Ομπράντοβιτς εξήγησαν πως η κόντρα για τον τίτλο είναι μεταξύ ομάδων και όχι αυτών, αφού είναι «μια οικογένεια». Περήφανοι για τη «μάχη» της Θεσσαλονίκης δήλωσαν Μαρκόπουλος και Σούμποτιτς.

Το pregame των τελικών ανάμεσα στους «αιώνιους» της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με αβρότητες, ευχές και αρκετά… προγνωστικά. Ο Ολυμπιακός εκπροσωπήθηκε από τους Ντούσαν Ίβκοβιτς και Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο Παναθηναϊκός από τους Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Μάικ Μπατίστ, ο ΠΑΟΚ από τους Σούλη Μαρκόπουλο και Μιχάλη Γιαννακίδη και ο Άρης από τους Λευτέρη Σούμποτιτς και Νίκο Χατζηβρέττα.

H συνέντευξη Tύπου ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Βασίλη Οικονομίδη για τους τελικούς: «Ευχαριστώ που με την παρουσία σας σήμερα τιμάτε αυτή τη συνέντευξη Τύπου που έχει γίνει καθεστώς και συμβαίνει πάντα πριν την τελική έκβαση του πρωταθλήματος. Αυτή θα κρίνει τον πρωταθλητή και για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, μέσα στη Θεσσαλονίκη, την τρίτη ομάδα που θα προκριθεί στην Ευρωλίγκα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ τόνισε για τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος πως «θέλω πέραν των ευχών για ό, τι καλύτερο, να πω ότι ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, που θα κρίνει στην πόλη τη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, ίσως να είναι ένα ερέθισμα για να ξεκινήσει ο ευγενής ανταγωνισμός στη Θεσσαλονίκη. Το πρωτάθλημα είναι υπόθεση δύο ομάδων και αυτό δεν είναι ό, τι καλύτερο, για την ελληνική λίγκα. Επίσης, θα ήθελα να περάσω ένα μήνυμα που πιστεύω ότι το εκπέμπει όλη η οικογένεια του μπάσκετ: η οικογένεια του μπάσκετ δεν θα ανεχτεί μειοψηφίες που μπορούν να χαλάσουν την ατμόσφαιρα αυτών των πολύ ενδιαφερόντων αγώνων. Οι παίκτες θα δώσουν όλη τους τη δύναμη και όπως είπα κανένας από εμάς από εμάς δεν θα ανεχτεί αυτές τις μειοψηφίες. Τους θέλουμε μακριά από το μπάσκετ, που θέλει να περάσει διαφορετικό πολιτισμό. Όλοι προσπαθούμε και παίρνουμε μέτρα και όλοι θέλουμε να προστατέψουμε το άθλημα. Εύχομαι τα καλύτερα».

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης και blogger του gazzetta.gr, Βασίλης Σκουντής ζήτησε από τους παίκτες και προπονητές να κάνουν μια ερώτηση στους συνοδοιπόρους τους, αλλά αυτοί φάνηκαν αρκετά… μουδιασμένοι.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς γύρισε προς τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη και τον ρώτησε αν έχει καθαρό μάτι για τους τελικούς. Ο διεθνής φόργουορντ απάντησε πως «έχω καθαρό μάτι και αγριεμένο». Ο Μπατίστ δεν θέλησε να κάνει ερώτηση στον προπονητή του και τονίζει πως «θέλουμε να κάνουμε ό, τι μας λέει ο προπονητής μας για να πάρουμε το πρωτάθλημα παρά το μειονέκτημα έδρας». Ο Χατζηβρέττας τόνισε πως «το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι πώς θα κερδίσουμε». Ο Γιαννακίδης συμπλήρωσε για τον προπονητή του λέγοντας ότι «χρόνια μιλάμε μαζί και θα κάνουμε ό, τι μας λέει ο κόουτς».

Σε ερώτηση για το τι θα ήθελε να θυμάται και τι να ξεχάσει από τη σεζόν ο Ίβκοβιτς είπε πως «αυτό το πρωτάθλημα δεν πρέπει να αφορά μόνο δύο ομάδες. Χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μεγαλύτερο από αυτό της πρόκρισης μας με 3-0 στους ημιτελικούς. Μια ισχυρή λίγκα θα κάνει πιο ισχυρή την Εθνική. Από την πρώτη συνάντηση που είχαμε με τον ΕΣΑΚΕ, τον Οκτώβρη, πιστεύω πως προχωρήσαμε καλά. Δεν είχαμε βέβαια, γεμάτα γήπεδα. Πιστεύουμε ότι θα γίνουν συναρπαστικά παιχνίδια. Είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ολος ο κόσμος σέβεται αυτούς τους τελικούς. Πιστεύω ότι στα τρία προηγούμενα ματς με τον Παναθηναϊκό δείξαμε κάτι καλό και αυτό δεν θέλω να το ξεχάσουμε. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Στην ίδια ερώτηση ο Ομπράντοβιτς εξήγησε πως «στην Ελλάδα έχουμε δύο ομάδες που όλοι αντιλαμβάνονται την ποιότητα και το πολύ υψηλό επίπεδό τους και επίσης μία ακόμη θα συμμετάσχει στην Ευρωλίγκα. Είναι όμως, πολύ ενδιαφέρον αυτό που είπε ο Ντούντα. Θα ήταν πολύ καλύτερο να είχαμε περισσότερες ομάδες, σε υψηλό επίπεδο. Επίσης, είναι πολύ καλό ότι στα παιχνίδια που δώσαμε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός φέτος, δεν υπήρχαν προβλήματα βίας μεταξύ μας. Μπορούμε να το διατηρήσουμε αυτό και να βλέπουμε μπάσκετ που θα το απολαμβάνουν όλοι».

Ο Μαρκόπουλος τόνισε ότι «αν εξαιρέσουμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, όλες οι ομάδες που διεκδίκησαν τις θέσεις από την τρίτη και κάτω, ήταν πολύ ανταγωνιστικές. Ίσως να έγινε ένα από τα πιο δυνατά πρωταθλήματα. Το άσχημο ήταν πως υπήρχαν λίγοι φίλαθλοι στα γήπεδα, πράγμα άσχημο για όσους ασχολούμαστε με το άθλημα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να φέρουμε τον κόσμο στα γήπεδα και αυτό θα γίνει αν βελτιωθούν οι συνθήκες και αν γίνουν περισσότερες οι δυνατές ομάδες, ώστε ο κόσμος να απολαμβάνει θέαμα».

Ο Σούμποτιτς είπε επ' αυτού ότι «κρατώ την επιστροφή μου στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια. Θα ήθελα να ξεχάσω τα επεισόδια που έγιναν στο ματς με τον Ηρακλή. Εύχομαι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο, έως το τέλος της χρονιάς».

Τι σημαίνει το 3-0 του Ολυμπιακού;

Ο Μαυροκεφαλίδης απάντησε για το μέχρι στιγμής 3-0 του Ολυμπιακού λέγοντας πως «είναι ένα ψυχολογικό αβαντάζ, αλλά τώρα αυτά ξεχνιούνται εύκολα. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι μας. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και ξέρει να χειρίζεται καταστάσεις».

Ο Μπατίστ για την ίδια ερώτηση σχολίασε ότι «κανείς δεν θέλει να χάνει. Γνωρίζουμε τον αντίπαλό μας. Είναι δύσκολο για μας. Χρειάζεται να κερδίσουμε. Αφήνουμε ό, τι έχει προηγηθεί πίσω μας. Είναι σαν να είναι το πρώτο ματς. Πρέπει να είμαστε πνευματικά έτοιμοι. Έχουμε δυο μέρες μπροστά μας και πρέπει να εστιάσουμε στη θέλησή μας να κερδίσουμε. Ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε τι σημαίνει ένα ματς στο ΣΕΦ».

Για τις πιθανότητες κάθε ομάδας να κερδίσει βάσει των προγνωστικών, ο Ίβκοβιτς τόνισε ότι «δεν σημαίνει τίποτα. Γυρίστε λίγο σε αυτά τα παιχνίδια. Κάντε μια μικρή ανάλυση. Θα σας πω εγώ: στο πρώτο νικήσαμε με κάποια κόλπα στα τελευταία δευτερόλεπτα. Στο δεύτερο, ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε να νικήσει, σωστά; Το τρίτο το δώσαμε τελευταία στιγμή… Αυτό το 3-0 δεν ήταν αληθινή κατάσταση».

«Όλα τα ματς κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά. Αυτή είναι η απάντησή μου. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που είπε ο Μάικ (Μπατίστ). Το πρώτο παιχνίδι της σειράς θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ, μια δύσκολη έδρα και ξέρουμε ότι αν θέλουμε να στεφθούμε πρωταθλητές, πρέπει να νικήσουμε τρεις φορές τον Ολυμπιακό. Πράγμα δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε», τόνισε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για την ίδια ερώτηση.

Ημέρες 80's στη Θεσσαλονίκη

Για τη μονομαχία ΠΑΟΚ-Άρη ο Χατζηβρέττας είπε πως «δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια αυτό στην πόλη μας. Δεν θα υπάρχει και ποδόσφαιρο, όποτε θα υπάρχει μόνο μπάσκετ. Ελπίζω να γίνουν καλά ματς». Ο Γιαννακίδης συμπλήρωσε ότι «όταν ήμουν μικρός έβλεπα τα ΠΑΟΚ-Άρης σε μεγάλες στιγμές και είναι τιμή μου να είμαι σε τέτοιο ματς».

Για το κλίμα στη Θεσσαλονίκη ο Σούμποτιτς τόνισε ότι «με τη σειρά ΠΑΟΚ-Άρης η Θεσσαλονίκη έχει ξυπνήσει. Αυτό το ζευγάρι είναι κάτι σαν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στην Αθήνα. Όλη η πόλη ζει σε αυτόν τον ρυθμό. Επίσης, δεν έχει ποδόσφαιρο και όλοι περιμένουν αυτά τα ματς, απ’ όταν ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος. Εύχομαι να ζήσουμε τις παλιές καλές στιγμές».

Ο Μαρκόπουλος σχολίασε ότι «θα γίνουν δυνατά ματς. Οι ομάδες είναι ισοδύναμες. Το ρόστερ των ομάδων είναι διαφορετικό από αυτό της κανονικής περιόδου. Ελπίζω να γίνουν δυνατά παιχνίδια και εύχομαι οι φίλαθλοι να είναι αξιοπρεπείς, ώστε να μην πληγωθεί το μπάσκετ που τόσο έχει πληγωθεί στα ντέρμπι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Οι απουσίες των Θεσσαλονικιών

Για τις απουσίες των ομάδων της Θεσσαλονίκης στη σειρά των ημιτελικών ο Μαρκόπουλος εξήγησε ότι «Η κατάσταση γίνεται αρκετά δύσκολη με τους τραυματισμούς, όπως χρειάζεται ειδική διαχείριση αυτό που ζήσαμε και εμείς και ο Αρης, στους ημιτελικούς, στο πλαίσιο των οποίων αντιμετωπίσαμε ομάδες διαφορετικής ποιότητας και αξίας. Όταν σου λείπουν παίκτες, έχεις πρόβλημα και με τη χημεία της ομάδας. Πολύ περισσότερο όταν το ρόστερ δεν είναι τόσο γεμάτο, ώστε να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε κατάσταση. Η γυναίκα του Μάρσαλ γέννησε και τον περιμένουμε σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί».

Ο Σούμποτιτς σχολίασε για την ίδια ερώτηση ότι «ο Σλούκας δεν μπορούσε να παίξει. Ο Ταπούτος μπορεί να γυρίσει άμεσα, ο Γουίντερς έχει σοβαρότερο πρόβλημα από του Ταπούτου, ο Μπράουν έχει επίσης πρόβλημα. Είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Ελπίζουμε πως οι τρεις από αυτουύς θα παίξουν στους μικρούς τελικούς. Τους χρειαζόμαστε για να σπάσουμε την έδρα».

Έπειτα, ο Σούμποτιτς προέβλεψε για τους τελικούς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού ότι «δεν έχει σημασία τι έχει γίνει στα προηγούμενα ματς. Έχω παίξει σε τέτοιες σειρές και ξέρω. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον».  Ο Μαρκόπουλος εκτιμά ότι «τελείωσαν και τα τρία ματς στο τέλος. Είναι ομάδες με έμπειρους παίκτες, οπότε ούτε ο κόσμος μπορεί να τους επηρεάσει. Οι έδρες μπορούν να σπάσουν. Θα παίξουν ρόλο οι μικρές λεπτομέρειες. Είναι διαφορετική η κάθε ομάδα. όποια επιβληθεί στο ρυθμό, θα κερδίσει».

Ο Γιαννακίδης είπε για τους τελικούς ότι «ο Παναθηναϊκός έχει ξανακερδίσει με μειονέκτημα, αλλά ο Ολυμπιακός δείχνει πιο έτοιμος», ενώ ο Χατζηβρέττας με τη σειρά του τόνισε ότι «δεν μπορώ να κάνω προγνωστικά. Ελπίζω να γίνει καλή σειρά».

Τέλος, για την κόντρα των κουμπάρων ο Ίβκοβιτς απάντησε «είμαστε φίλοι, σαν οικογένεια με τον Ζέλικο. Δεν υπάρχει μεταξύ μας εγωισμός», με τον Ομπράντοβιτς να συμπληρώνει υπενθυμίζοντας ότι «το παιχνίδι είναι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός».  
http://www.gazzetta.gr/



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!