πραγματικά ανησυχητικά, και ο καθοριστικός παράγοντας αδυναμίας κάποιων χωρών να μειώσουν τη νεανική ανεργία είναι η απουσία σύνδεσης που παρατηρείται μεταξύ εκπαίδευσης, άτυπης μάθησης και αγοράς εργασίας σημείωσε ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ. Λ. Αντόρ έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με τις προβλέψεις της Επιτροπής για το σχέδιο του προϋπολογισμού για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Ο Ούγγρος Επίτροπος συνέδεσε την καταπολέμηση της ανεργίας με την ανάγκη αφαίρεσης των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς επίσης συνέδεσε τα επιδόματα ανεργίας με τον κύκλο εργασιών, ώστε σε εποχές ευημερίας να αποταμιεύονται χρήματα για τους δύσκολους καιρούς, ενώ ανέφερε πως άλλες χώρες όταν διένυαν οικονομική ύφεση, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, κατάφεραν να συγκρατήσουν τα ποσοστά απασχόλησης των νέων.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η επιμονή της οικονομικής κρίσης σε ορισμένα κράτη μέλη οδηγεί σε συνεχή υποχώρηση των ποσοστών απασχόλησης των νέων καθιστώντας ανέφικτο τον στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020″ που προβλέπει ετήσια αύξηση κατά 1%, αναφέροντας τις ιδιαίτερες περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ελλάδας όπου τα ποσοστά ανεργίας των νέων ηλικίας 25 ετών ανέρχονται στο 43% και 36,1% αντίστοιχα, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί αν πρέπει να αναμένουμε κάποια νέα παρέμβαση της Επιτροπής στον τομέα αυτό.
Ο Επίτροπος Αντόρ υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα ποσοστά της νεανικής ανεργίας ευελπιστεί πως θα αρχίσει να βελτιώνεται μετά από δύο χρόνια και σημείωσε πως η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές της ώστε οι νέοι να κατανοήσουν την σημασία κινητικότητας και αναζήτησης ευκαιριών απασχόλησης και στο εξωτερικό τονίζοντας τον ρόλο της ευρωπαϊκής πύλης EURES για αυτό τον σκοπό.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Πάνω από 27.000 νέοι Έλληνες έχουν ήδη συμπληρώσει διαδικτυακά το ευρωπαϊκό βιογραφικό (Europass) προκειμένου να αναζητήσουν θέση εργασίας στο εξωτερικό, ενώ οι 20 περίπου χιλιάδες έχουν από καθόλου έως λίγη εργασιακή εμπειρία. Η νεολαία της χώρας βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα και η λύση σαφώς και δεν μπορεί να είναι η περικοπή επιδομάτων. Η χθεσινή ολοκληρωμένη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία αποδεικνύει ότι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να τις δούνε. Εξάλλου, και από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι η ανεργία των νέων δεν είναι αναπόφευκτο κακό σε καιρούς ύφεσης. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραδειγματιστεί από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ολλανδία και την Αυστρία, θα πρέπει να αναζητήσει καλά εμπειρικά παραδείγματα και βέλτιστες πολιτικές ώστε να περιοριστεί η φυγή των νέων, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και εξαιρετικά καταρτισμένοι, καθώς και να ενθαρρυνθεί η επιστροφή των νέων Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
http://www.politis-gr.com