tromaktiko: Ανυπόφορο προβλέπεται αυτό το καλοκαίρι - Θα μας «φάνε» τα κουνούπια

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ανυπόφορο προβλέπεται αυτό το καλοκαίρι - Θα μας «φάνε» τα κουνούπια



Επαληθεύτηκε τελικά η άποψη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Καβάλας – Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, σχετικά με την μη διενέργεια ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών με ελικόπτερο (ακμαιοκτονία) στην φάση που τα έντομα είναι έτοιμα να...
 «επιτεθούν» στον άνθρωπο, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες άδειες.
Με έγγραφο που είχαν αποστείλει οι επιστήμονες γεωπόνοι του ΓΕΩΤΕΕ στα τέλη του Απρίλη στην Περιφέρεια ΑΜΘ δήλωσαν του λόγους που πρέπει να γίνουν οι συγκεκριμένοι ψεκασμοί, έχοντας την ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος ως θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας. Επεσήμαναν μάλιστα με την ίδια επιστολή πως η προκήρυξη για την καταπολέμηση των κουνουπιών δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες της Περιφέρειας και σύντομα θα προκύψει η ανάγκη επέκτασης της σύμβασης και στο αντικείμενο της και στο οικονομικό της μέρος, διότι θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση από τους κατοίκους των περιοχών που αντιμετωπίζουν την όχληση από τα κουνούπια, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν τουριστικά και επομένως στην οικονομία της περιοχής.

Τώρα επιβεβαιώνονται, διότι με την απόφαση που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν χορηγείται έγκριση κυκλοφορίας σε κανένα από τα σκευάσματα , προνυμφοκτόνα και νυμφοκτόνα, γιατί δεν θεωρούνται κατάλληλα για την ασφάλεια για τους χρήστες και το περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του ο γεωπόνος του ΓΕΩΤΕΕ Καβάλας κ Θόδωρος Αμπελίδης είπε πως , με απόφαση του ΥΠΑΑΤ δεν δίνουν άδεια εφαρμογής για ψεκασμούς υπέρμικρου όγκου από αέρος κυρίως (αλλά και από εδάφους) για ακμαιοκτονίες κουνουπιών όπως άλλωστε είχαμε αναφέρει στο έγγραφο μας. Επίσης το υπουργείο δίνει έμφαση στην προνυμφοκτονία, η οποία έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Είναι απόλυτη ανάγκη να βρεθούν όλες οι εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, που είναι τα χωράφια με τα ρύζια στο κάμπο του Νέστου κατά κύριο λόγο και να καταπολεμηθούν έστω και τώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται οι προνύμφες, γιατί αυτές αποτελούν τις εν δυνάμει μεγάλες εστίες γέννησης και πολλαπλασιασμού των κουνουπιών

kavalanet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!