tromaktiko: Σχετικά με: Η τυρόπιτα είναι και με...μπεικον;

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σχετικά με: Η τυρόπιτα είναι και με...μπεικον;



Το ότι ο καταστηματάρχης διευκρινίζει ότι η τυρόπιτα έχει φέτα ίσως είναι γιατί οι περισσότερες που πουλάνε είναι φτιαγμένες ή με άσπρο τυρί...
αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_3327.html
(δανίας κλπ ) που είναι σαφώς φτηνότερο ή και με λαπά από ρύζι και τελεμέ (ακόμα φτηνότερο). Ίσως λοιπόν να σχολίασες μία ένδειξη ποιότητας και όχι το γνωστό μπουγάτσα με κρέμα ;)

Αναγνώστης

Φιλε μου τυροπιτα σημαινει πιτα με τυρι...αν στην Αθηνα το μονο τυρι που φτιαχνεται πιτα ειναι η φετα τοτε παω πασο..επετρεψε στην υπολοιπη Ελλαδα η τυροπιτα να γινεται με διαφορετικα ειδη τυριων..οπως φετα , ανθοτυρο, μυζηθρα κτλ κτλ...
επειδη λοιπον μαλλον εχεις παραμυθιασει τον εαυτο σου πως οταν τρως τυροπιτα σωνει και καλα μεσα εχει φετα τοτε λαθος εχεις κανει..το μεγαλυτερο ποσοστο τυροπιτων που πωλουνται στα μαγαζια δυστυχως δεν εχουν φετα μεσα, αλλα αλλα τυρια πιο φθηνα οπως τα παραπανω που σου ανεφερα...

Eνας ΟΧΙ Σαλονικιος αναγνωστης
(αγαπαμε ομως ουτως ή αλλως Αθηνα οπου ο φραπε πινεται με σπαστο σουβλακι)

Αναγνώστης

------------------


Συμφωνα με το θεμα : http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_3327.html οταν βλεπεται τετοια εννοουν οτι η τυροπιτα αυτη φτιαχτηκε με φετα ελληνικης προελευσεως (ΑΚΑ ΦΕΤΑ) και οχι καποιο τυχαιο ειδος τυριου. Αυτα ως προς αποφυγη παραξενιων

Αναγνώστης
---------------------

Φίλε μου πόσο κόμπλεξ μπορείς να έχεις απέναντι στους Θεσσαλονικής ? Οι περισσότεροι επαγγελματίες στην τυρόπιτα βάζουν μίξη μυζήθρας με φέτα για να τους βγαίνει πιο φτηνά ... και ο συγκεκριμένος επαγγελματίας απλά δηλώνει πως είναι μόνο με φέτα... και εσύ το έκρινες τόσο σημαντικό ώστε να το κάνεις ανάρτηση.. Κρίμα που ενώ υπάρχουν τόσα προβλήματα να ασχοληθούμε στην εποχή μας υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με ...τυρόπιτες

Αναγνώστης

-----------------

Φίλε παντογνώστη "νότιε", κρατήσου στην καρέκλα σου!
Η ΤΥΡΟπιτα που τρως τόσα χρόνια έχει μέσα ΤΥΡΙ (και όχι μπέϊκον).
Τι ΤΥΡΙ όμως; Συνήθως μυζήθρα (και όχι φέτα). Γι' αυτό μάλλον και η διευκρίνιση στην ταμπέλα.
Μην θεωρείς λοιπόν αυτονόητα κάποια πράγματα.
Από ένα "Νότιο" που ζει στον Βορρά...
Αναγνώστης
--------------------

Όχι, φίλε μου, η τυρόπιτα δεν μπορεί να είναι με μπέικον (αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_3327.html)... Δεν είναι όμως απαραίτητα με φέτα, τις περισσότερες φορές περιέχει κάποιον τελεμέ ή άλλο τυρί από αγελαδινό γάλα (λόγω κόστους), ίσως και μυζήθρα (μαλακή). Όταν λοιπόν σου λέει «τυρόπιτα με φέτα», ουσιαστικά δηλώνει το συγκεκριμένο είδος τυριού που περιέχει η πίτα.

Στο θέμα των τυριών Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς έχετε τα λαθάκια σας, οι μεν γιατί ονομάζουν «φέτα» σχεδόν το σύνολο των λευκών/μαλακών τυριών, οι δε γιατί ονομάζουν «κασέρι» το σύνολο σχεδόν των κίτρινων/σκληρών.

Όταν λέμε τυρόπιτα συνηθίζουμε να εννοούμε «πίτα με λευκό τυρί» και ελπίζουμε να είναι φέτα, όταν λέμε κασερόπιτα εννοούμε «πίτα με κίτρινο τυρί» και ελπίζουμε να είναι κασέρι... Επαναλαμβάνω ότι, λόγω κόστους, συνήθως δεν είναι έτσι.

Όσο για τα «αυτονόητα», κακώς γενικεύεις σε Βόρειους και Νότιους... Τα ιδιώματα (κυρίως λεκτικά) που έχουν επικρατήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν είναι κοινά σε όλη την Νότια και Βόρεια Ελλάδα, αντίστοιχα. (Αλήθεια, αν η Αθήνα ανήκει στη Νότια Ελλάδα, η Πελοπόνησος και η Κρήτη πού βρίσκονται;) Π.χ. τα περίφημα σουβλάκια στη Λειβαδιά ή στο Λιανοκλάδι, σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που θα φάω αν ζητήσω σουβλάκι στην Αθήνα. Αν ζητήσω μπουγάτσα αλμυρή στη Θεσσαλονίκη, θα φάω με τυρί, ενώ ο Σερραίος δεν θα είναι σίγουρος αν του ζητάω με τυρί, με κιμά ή με σπανάκι. Αν ζητήσω απλώς «μπουγάτσα» στην Αθήνα, θα φάω με κρέμα, ενώ στην Κρήτη θα φάω με τυρί (μυζήθρα) και ζάχαρη.

Ας ζητάμε λοιπόν σε κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε το προϊόν όπως το λένε εκεί, με καλή διάθεση... Θα μάθουμε πως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως πιστεύουμε. 
Αναγνώστης
-------------------
Εξυπνάκια αναγνώστη... μπορεί να μην είμαι "Σαλονικιός" αλλά θα πάρω το μέρος του μαγαζάτορα γιατί προφανώς εκεί στον νότο εσείς νομίζετε πως κάθε τυρί είναι φέτα. Λοιπόν συγγνώμη που θα σ απογοητεύσω αλλά, τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Αναγνώστης
----------------

Φίλε μου, ως νότιος και εγώ θα σου απαντήσω ότι οι τυρόπιτες έχουν και άλλα τυριά συνήθως και όχι φέτα.
Η τυρόπιτα που αγοράζεις απ'έξω, δύσκολα το τυρί της είναι πραγματικά φέτα εκτός αν διευκρινίζεται αλλιώς.
Για αυτό και σε όλα τα καταστήματα υπάρχουν οι τυρόπιτες και οι τυρόπιτες με φέτα. (μπορείς να το διαπιστώσεις σε οποιοδήποτε everest για παράδειγμα).
Αναγνώστης
 ------------------

Φίλε επισκέπτη της Θεσσαλονίκης και μάλλον ομοϊδεάτη μου τυροπιτολάτρη, δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες γιατί προφανώς έτσι θα έπρεπε να είναι. Όταν λέμε τυρόπιτα εννοούμε πίτα με φέτα. Με την παρατήρηση σου αυτή με παρακίνησες να γράψω δύο-τρία πράγματα για να ξέρει ο κόσμος. Αυτή η ταμπελίτσα που είδες μπορεί να έχει και σοβαρό λόγω ύπαρξης. Σε πληροφορώ λοιπόν φίλε μου ότι οι περισσότερες τυρόπιτες που αγοράζουμε σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι τυρόπιτες με φέτα αλλά μυζηθρόπιτες! Είναι φτιαγμένες όχι με φέτα αλλά με μυζήθρα. Μερικοί μάλιστα επειδή η μυζήθρα είναι άνοστη βάζουμε και λίγο πιπεράκι. Είναι αυτά τα μαυράκια που βλέπεις συχνά μέσα στο τυρί καθώς το τρως και λες «τι είναι αυτό ρε π****η μου;;» αλλά συνεχίζεις να το τρως λέγοντας «δεν γα******, έχω πάει και στρατό». Άλλοι πάλι θέλοντας να είναι λίγο πιο εντάξει απέναντι στον καταναλωτή μέσα στην μυζήθρα βάζουν και λίγη φέτα. Το ανακατεύουν και είναι okay! Η αλήθεια είναι ότι η φέτα είναι ακριβή και δεν συμφέρει τον παρα! σκευαστή. Επίσης, η φέτα είναι πολλυ λιπαρή. Τα ζυμάρια που χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των παρασκευαστών έχουν ήδη μέσα πολλά φυτικά και ζωικά λίπη ώστε όταν τα τρως να λες, «πω πω, είναι γα**το! Είναι μαλακό και νόστιμο!» Αν βάζανε και αληθινή φέτα μέσα θα γινότανε μπόμπα! Θα έβγαζες την Αργοναυτική εκστρατεία με την μία, χωρίς να πεινάσεις! Άμα πάρεις αλεύρι και το ζυμώσεις εσύ φίλε μου θα γίνει έτσι; Μπαααα… Τυχαίο; Δεν νομίζω! Απλά δοκίμασε μια μέρα ενσυνείδητα την πίτα της μητέρας σου και μια αγοραστή τυρόπιτα. Η διαφορά τους είναι όση η μέρα με την νύχτα! Είδες τελικά ότι είχε νόημα η διευκρίνιση; Θα ήθελα να ήξερα πάντως πόση φέτα είχε μέσα αυτή η τυρόπιτα… με φέτα, που δείχνει η φωτογραφία!
αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_3327.html

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!