tromaktiko: Αλλαγές στην φορολογική κλίμακα στο "μικροσκόπιο" του υπουργικού συμβουλίου υπο τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Αλλαγές στην φορολογική κλίμακα στο "μικροσκόπιο" του υπουργικού συμβουλίου υπο τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου



Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με στόχο να μειωθούν τα κλιμάκια και ο αριθμός των συντελεστών καθώς και μείωση του αφορολόγητου ποσού για... όλους τους φορολογούμενους εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία.

Παράλληλα υπο επανεξέταση θα τεθούν και οι φοροαπαλλαγές , μέτρο που έχει ήδη προαναγγελθεί ότι θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που συντάσσεται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα.

Οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα από τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει την αναγκαιότητα του για την συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους μας καθώς και το μέγεθος της προσπάθειας που θα απαιτηθεί προκειμένου να επιτευχθούν οι δύσκολοι στόχοι του.

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν ήδη τα σενάρια των νέων μέτρων κάποια από τα οποία θα εφαρμοσθούν άμεσα προκειμένου να καλυφθεί η φετινή υστέρηση των εσόδων του προυπολογισμού. Τα μέτρα αυτά θα ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ. Ανάμεσα τους είναι και οι αλλαγές στη φορολογική κλιμακα που εξετάζεται να εφαρμοσθουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν το 2012 στην εφορία. Σε ότι αφορά το αφορολόγητο ποσό εξετάζεται η μείωσή του από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα για όλους τους φορολογούμενους να μειωθεί κάτω από τα 10.000 ευρώ. Οι αλλαγές στην κλίμακα θα επηρεάσουν ανάλογα και την παρακράτηση φόρου στους μισθούς. Επίσης εξετάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς για ιδιοκτήτες ακινήτων υψηλής αξίας.

Μειώσεις εξετάζονται και στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα και αφορουν μεταξύ άλλων ιατρικά έξοδα των φορολογούμενων , ασφάλιστρα κτλ. Στόχος είναι αφενός να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια, αφετέρου να αλλάξει ο τρόπος εκπτωσής τους. Δηλαδή, η δαπάνη να μην αφαιρείται στο συνολό της από το εισόδημα αλλά να εκπίπτει ένα ποσοστό της από το φόρο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!