tromaktiko: Ελαιόλαδο σε τιμές… δύο ταχυτήτων

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ελαιόλαδο σε τιμές… δύο ταχυτήτων



Μικρή άνοδο παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο και πλέον –σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του ΣΕΔΗΚ- κυμαίνονται από 2,05 έως και 2,20 ΕΥΡΩ το κιλό οι τρεις γραμμές. Ωστόσο οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες περιοχές της χώρας μας αλλά και από τις τιμές παραγωγού στην...

 Ισπανική αγορά ελαιόλαδου.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης τόνισε ότι:

«Οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη παρά το ότι Αυξήθηκαν ελαφρά δυστυχώς συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες από ότι στην Πελοπόννησο και Ισπανία για τα πολύ καλά ελαιόλαδα τα extrissima (Οξυτ.< 0,5β).

Στην Κρήτη οι τιμές για τα ελαιόλαδα 0,3 β κυμαίνονται από 2,05 έως 2,20 ενώ στην Πελοπόννησο κυμαίνονται από 2,45-2,50 και στην Ισπανία 2,45.

Αυτό φαίνεται από τις τιμοληψίες που κάνει ο ΣΕΔΗΚ σε 12 επώνυμες Οργανώσεις και επιχειρήσεις στην Κρήτη και 4 μεγάλες ΕΑΣ στην Πελοπόννησο και που βεβαία δείχνει ότι τα δημοσιεύματα Αθηναϊκών ΜΜΕ για μέση τιμή στην Κρήτη 2,40-2,45 είναι δυστυχώς ανακριβή.».

Αναφερόμενος στα αίτια αυτής της διαφοράς στις τιμές του ελαιόλαδου ο Δρ. Μιχελάκης σημείωσε ότι:

«Είναι φανερό ότι τα πολύ καλά ελαιόλαδα φέτος δεν ήταν αρκετά. Από την άλλη πλευρά ο νέος Κανονισμός για την ποιότητα του ελαιόλαδου με την προσθήκη επί πλέον ποιοτικών παραμέτρων και ειδικά των «Αλκυλεστέρων» που σχετίζονται με την απόσμηση που εφαρμόζουν οι Ισπανοί σε ελαιόλαδα τους, που έχουν μεν χαμηλή οξύτητα αλλά παρουσιάζουν δυσάρεστες οσμές( χωματίλα κ.α.), και αυτός είναι ο βασικός λόγος της ανόδου των τιμών για τα ελαιόλαδα αυτά σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό όμως δεν εξηγεί το γεγονός των χαμηλότερων τιμών τους στην Κρήτη , πράγμα που οφείλεται στον κατακερματισμό της αγοράς και καταδεικνύει την ανάγκη για συγκέντρωση της προσφοράς σε λίγες μεγάλες μονάδες. Και όταν λεμέ συγκέντρωση της προσφοράς εννοούμε μονό την πώληση του ελαιόλαδου.

Δηλαδή Ελαιουργεία η και Συνεταιρισμοί ενώ θα διατηρούνται στις θέσεις τους και θα λειτουργούν όπως νομίζουν, μέσα από διαφορές εταιρικές συμπράξεις πρέπει να βρουν τρόπους να πωλούν το ελαιόλαδο από κοινού και μάλιστα με δημοπρασίες.

Σ΄ αυτό όμως τον λόγο έχουν και οι παραγωγοί που πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και η Πολιτεία που πρέπει με νομοθετικές ρυθμίσεις και κίνητρα να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ισπανία ήδη έχει προκηρύξει τις μέρες αυτές πρόγραμμα με το οποίο παρέχει κίνητρα για την μεγέθυνση και αναβάθμιση των μονάδων διάθεσης του ελαιόλαδου.».

neatv.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!