tromaktiko: Αλβανία - Σερβία: Κατάργηση τελωνειακών δασμών για τρόφιμα

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αλβανία - Σερβία: Κατάργηση τελωνειακών δασμών για τρόφιμα



Η Αλβανία και η Σερβία προχώρησαν στην κατάργηση των τελωνειακών δασμών για όλα τα προϊόντα διατροφής.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, σήμερα, ο Αλβανός υφυπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, Ένο Μπόζντο, «η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (Central European Free Trade Agreement) - CEFTA, για την ίδρυση μιας κοινής αγοράς των χωρών της περιοχής».
Πρόσθεσε ότι «το μειονέκτημα των χωρών μας είναι οι μικρές αγορές και μ' αυτόν τον τρόπο δημιουργίας κοινών αγορών θα μπορούσαμε να γίνουμε πιο ελκυστικοί για να προσεγγίσουμε τις ξένες επενδύσεις στις χώρες μας».

Η Αλβανία εισάγει από τη Σερβία ζάχαρη, καλαμπόκι και άλλα προϊόντα διατροφής. Στη Σερβία εξάγονται από την Αλβανία φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Μπέκα, ειδικό σε θέματα εμπορίου, «τα αλβανικά προϊόντα εξαγωγών σχεδόν έχουν απολέσει την ανταγωνιστικότητα στις αγορές της περιοχής μας».
«Με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος τα παραδοσιακά αλβανικά προϊόντα, όπως το κονιάκ, η ρακί κλπ. έχασαν τις αγορές τους μετά τη διάλυση κρατικών εταιριών», ανέφερε ο κ. Μπέκα.
Απαντώντας στις επικρίσεις για τη μη υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας με το Κόσοβο, ο Αλβανός υφυπουργός Οικονομίας και Εμπορίου τόνισε ότι «το Κόσοβο έγινε πρόσφατα μέλος της CEFTA και για την κατάργηση των δασμών απαιτούνται χρόνος και συγκεκριμένα βήματα».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!