tromaktiko: Στον στίβο της διαδοχής του Στρος Καν η Λαγκάρντ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στον στίβο της διαδοχής του Στρος Καν η Λαγκάρντ



Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι φαβορί για την εν λόγω θέση σύμφωνα με αναλυτές καθώς έχει όλα τα προσόντα να ηγηθεί του ΔΝΤ.
"Το ότι είμαι ευρωπαία δεν αποτελεί πλεονέκτημα αλλά ούτε και μειονέκτημα, όπως και το ότι είμαι Γαλλίδα", δήλωσε η...
 υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η οποία σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την υποψήφιοτητά της για την ηγεσία του ΔΝΤ.

Εξάλλου, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν θα εγκαταλείψει το υπουργείο της καθ’ολη τη διάρκεια της εκστρατείας που είναι υποχρεωμένη να κάνει, για να πείσει για την εκλογή της.

Η 55χρονη έχει την θερμή υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων ηγετών αλλά οι οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ έχουν αντιρρήσεις χαρακτηρίζοντας παρωχημένη την παράδοση Ευρωπαίων ηγετών στο ΔΝΤ.

Μάλιστα οι δέκα από τους επικεφαλής του ΔΝΤ από το 1946 ήταν όλοι τους Ευρωπαίοι.

Αντίθετη στην αναδιάρθρωση χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες

Σε ερώτηση για το εάν ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προβλήματα, η υπουργός απάντησε:

"Σας απαντώ με βάση τις σημερινές συνθήκες και με βάση όλα τα δεδομένα που διαθέτουμε για το σύνολο των οικονομιών τις οποίες σκέπτεσθε : Είμαι αντίθετη".

Σε άλλη ερώτηση για το εάν ανήκει στους "σκληρούς φιλελεύθερους", υποστήριξε ότι είναι "φιλελεύθερη, ήπια όμως, που πιστεύει στη ρύθμιση της αγοράς μέσω του κράτους".

Στο πλευρό της ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει "πλήρως" την υποψηφιότητα της Γαλλίδας Κριστίν Λαγκάρντ για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Μπαρόζο προσθέτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θεωρεί ότι τα προσόντα της κας Λαγκάρντ, καθώς και η προσήλωσή της στην ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, είναι απαραίτητα για να εξασφαλισθεί η αποστολή του ΔΝΤ και η ζωτική συμβολή του στη διεθνή οικονομική σταθερότητα", υπογράμμισε.

Η 55χρονη Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι πως αποφάσισε να υποβάλει την υποψηφιότητά της για τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν εξαιτίας της απαγγελίας σε βάρος του κατηγοριών για απόπειρα βιασμού στη Νέα Υόρκη.

"Πήρα την απόφαση αυτή έπειτα από ώριμη σκέψη και σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) και τον πρωθυπουργό (Φρανσουά Φιγιόν), οι οποίοι με υποστηρίζουν πλήρως σ' αυτό το διάβημα", πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να συγκεντρώσει "την ευρύτερη συναίνεση".

"Αν εκλεγώ, θα φέρω στο ταμείο όλη την εμπειρία μου ως δικηγόρου, μάνατζερ, υπουργού και γυναίκας", δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία είναι υπουργός από το 2007. Πριν κατέβει στην πολιτική, πριν από έξι χρόνια, διηύθυνε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα το Σικάγο.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη πως η συνείδησή της είναι καθαρή όσον αφορά τη δικαστική έρευνα που ενδέχεται να διεξαχθεί για το ρόλο της σε μια υπόθεση διαιτησίας, που συνδέεται με τον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και χρονολογείται από το 1998, επειδή, όπως υπογράμμισε, ενήργησε μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Η γαλλική δικαιοσύνη μπορεί να ανακοινώσει, στις 10 Ιουνίου, ημέρα που λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το ΔΝΤ, αν θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ σχετικά με την υπόθεση αυτή -- κάτι που θα κατέστρεφε τις ελπίδες της να αναλάβει την ηγεσία του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Η Λαγκάρντ είπε πως έχει "πλήρη εμπιστοσύνη" στην έρευνα που διεξάγεται "επειδή η συνείδησή μου είναι απολύτως ήσυχη". "Ενήργησα προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στο νόμο", πρόσθεσε

news247.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!