tromaktiko: «Εμπιστευόμαστε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου»

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

«Εμπιστευόμαστε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου»



Η Moody’s έχει ανακοινώσει ότι έθεσε τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου, τη Marfin Λαϊκή και την Ελληνική Τράπεζα, υπό παρακολούθηση, εκτιμώντας ότι...
αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους από την εκτεταμένη έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα και στον ελληνικό ιδιωτικό δανεισμό.

Ο οίκος ανέφερε σε έκθεσή του ότι οι τρεις τράπεζες είναι ενδεχόμενο, παρά την ικανοποιητική ρευστότητα που διαθέτουν, να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Παρά ταύτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα της και είπε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν συμμερίστηκε αυτό που λένε οι οίκοι αξιολόγησης.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα εξετασθεί το ενδεχόμενο το κράτος να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση αναδιοργάνωσης του ελληνικού χρέους, υπενθύμισε ότι μόλις είχε ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση η Κυβέρνηση είχε πάρει σειρά μέτρων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

"Από κει και πέρα το τραπεζικό σύστημα είναι και θέμα της Κεντρικής Τράπεζας και θέμα των ιδίων των τραπεζών και ο καθένας πρέπει να βλέπει το κάθε ζήτημα που προκύπτει, στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων", είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, η αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τρεις τράπεζες ανέρχεται στα 5.1 δισ. ευρώ.

Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να αξιολογήσει την προθυμία και ικανότητα της κυπριακής κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα του τόπου στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση εκτιμά πως δεν θα υπάρξει και άλλη υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι τώρα οι Οίκοι αξιολόγησης, όσες φορές προέβησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το έπραξαν για τρεις βασικούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά, δηλαδή λόγω του μεγάλου μεγέθους του τραπεζικού τομέα, της υπερβολικής έκθεσης του τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία και των διαρθρωτικών προβλημάτων που όντως υπάρχουν και χρονολογούνται από παλιά.



http://bankwars.blogspot.com/2011/05/blog-post_4820.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!