tromaktiko: Απάντηση στο "Περί αρχαιοελληνικού πολιτισμού και φιλοξενίας"

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Απάντηση στο "Περί αρχαιοελληνικού πολιτισμού και φιλοξενίας"



Σχετικά με το http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_8755.html
Με συγχωρείς φίλε μου, χωρίς να θέλω να σε θίξω σε προσωπικό επίπεδο, αλλά το κείμενό σου, τουλάχιστο όσο αφορά στο δεύτερο επιχείρημά σου, είναι ένα απαύγασμα...
 ημιμάθειας.

Οι Έλληνες ήταν όντως φιλόξενοι από αρχή και θέση. Αλλά μόνο με όσους έρχονταν στην πόλη τους α) ως φιλοξενούμενοι (δηλαδή χωρίς να αξιώνονται συγκεκριμένα δικαιώματα των πολιτών) ή στην περίπτωση β) που σέβονταν τον τρόπο ζωής της πολιτείας και κατά συνέπεια γίνονταν δεκτοί από τους πολίτες της. Σε περίπτωση που κάποιος δεν ζούσε σύμφωνα με τα ήθη (με την έννοια του τρόπου ζωής) της πολιτείας, ακόμη και ντόπιος αν ήταν κινδύνευε να εκδιωχθεί από την κοινότητα (εξοστρακισμός) ή να πάθει πολύ χειρότερα (ακόμη και θάνατος). Η απόφαση πάντα εξαρτώταν από το πόσο βλαβερή ήταν η δράση του συγκεκριμένου ατόμου.

Εδώ έχουμε την περίπτωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων παντελώς ξένων προς τον πολιτισμό μας (δεν ισχυρίζομαι ότι ο σύγχρονος Έλληνας έχει υψηλό πολιτισμό, για όνομα του Θεού, χρησιμοποιώ τη λέξη πολιτισμό για να εκφράσω τον τρόπο ζωής, τα ήθη αν θες) οι οποίοι δεν καταβάλουν καμία προσπάθεια να τον ενστερνιστούν ή έστω να συμβιβαστούν με τον τρόπο ζωής της χώρας η οποία... με το ζόρι τους "φιλοξενεί".

Η Ελληνική πολιτεία δεν ρωτήθηκε αν θέλει αυτή την κοινωνική ομάδα στα σπλάχνα της, της επιβλήθηκε από μια σειρά σάπιων κυβερνήσεων, που λόγω της μη καλλιέργειάς μας (κι εδώ έρχομαι να συμφωνήσω απόλυτα με το πρώτο σου επιχείρημα) εμείς οι ίδιοι ανεβάσαμε στην εξουσία. Κι αυτό (το πολιτιστικό θέμα) δεν το εννοώ όσο αφορά το υψηλό κομμάτι του πολιτισμού μας/τους, αλλά όσο αφορά τον τρόπο καθημερινής διαβίωσης. Όπως είπες άνθρωποι που έχουν μάθει να είναι αποδεκτοί ομαδικοί βιασμοί, συμπεριφορά στην γυναίκα σαν σε ζώο, άνθρωποι που έρχονται από χώρες όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει και πολύ μεγάλη αξία, δεν μπορούν (γιατί συχνά δεν δέχονται) να ζήσουν σύμφωνα με τα ήθη και το Δίκαιο μιας (όσο μπορεί να είναι) Δυτικής χώρας.

Τα ίδια προβλήματα έχει και η Γερμανία με τους Τούρκους (νόμιμους) μετανάστες εκεί οι οποίοι επιμένουν στο δικαίωμα να κακοποιούν τις γυναίκες τους κ.λ.π. Αλλά ο Γερμανός δεν είναι σαν τον μαλθακό Έλληνα με το σαθρό πολιτικό σύστημα. Εκεί η αστυνομία κάνει όπως πρέπει τη δουλειά της, ακόμη κι αν ο θιγόμενος δεν είναι Γερμανός. Ο Γερμανικός τρόπος ζωής ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ σε όποιον θέλει να ζήσει στη Γερμανία. Εμείς εδώ έχουμε γίνει τόσο μαλθακοί που χρήζουμε εκμετάλλευσης και αυτό μας συμβαίνει.

Επίτρεψέ μου να κλείσω με μια λαϊκή ρήση η οποία δεν είναι και πολύ της αρεσκείας μου, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά ακριβής: Ο πολύ καλός πολλές φορές πιάνεται... μακάκας.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!