tromaktiko: Επικίνδυνο το λιβάνι από τα καντηλάκια του σπιτιού για τα παιδιά

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Επικίνδυνο το λιβάνι από τα καντηλάκια του σπιτιού για τα παιδιά



Επικίνδυνο το λιβάνι από τα καντηλάκια του σπιτιούΤα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου γίνεται συχνή χρήση θυμιαμάτων, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ταϊβάν.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι στο γενικό πληθυσμό, το 3% των παιδιών έχουν σημαντικές πιθανότητες να νοσήσουν από
άσθμα, το 5% παρουσιάζουν μερική δύσπνοια κατά την έντονη άσκηση, ενώ στις ΗΠΑ σχεδόν το 10% των παιδιών πάσχει από τη νόσο.
Όμως, τα παιδιά που στο σπίτι τους καίνε καντηλάκια με λιβάνι ή κάποιο άλλο θυμίαμα, παρουσιάζουν 36% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ενεργό άσθμα και 64% να εμφανίσουν συριγμό κατά την άσκηση λόγω αυτού.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 48% των παιδιών δεν φέρουν αντίγραφα μιας γονιδιακής παραλλαγής, η οποία βοηθά στη ρύθμιση μιας οικογένειας ενζύμων που προστατεύουν τα κύτταρα από την μια οξειδωτική βλάβη – συμπεριλαμβανομένης αυτής που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου ή και από άλλα τοξικά χημικά.
Τα παιδία που δεν διαθέτουν αυτή την παραλλαγή, έχει παρατηρηθεί ότι έχουν κατά 43% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών και άσθματος, ενώ εκείνα που οι γονείς τους καίνε θυμιάματα στο σπίτι καθημερινά, παρουσιάζουν 78% περισσότερες πιθανότητες νόσησης!
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό European Respiratory, δείχνουν ότι ένας συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης και έκθεσης σε υποπροϊόντα καύσης θυμιαμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος μερικών παιδιών.
Το λιβάνι, χρησιμοποιείται κατά κόρον εδώ και χιλιάδες χρόνια σε θρησκευτικές και πνευματικές τελετές πολλών πολιτισμών, όμως, αν και δεν είναι απόλυτο πως ένα παιδί θα νοσήσει όταν στο σπίτι του καίνε οι γονείς του συχνά λιβάνι, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η εισπνοή του καπνού αυτού για προληπτικούς λόγους.
mother.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!