Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα λέγοντας πως «έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε ό,τι είναι καλό για την πατρίδα, δεν έχουμε δικαίωμα να στηρίζουμε ό,τι βλάπτει την πατρίδα», μέσω συνεργατών του άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει κάποια από τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση.
Πρόθυμος...
Δηλαδή θα συναινέσει σε θέματα που για την κυβέρνηση δεν είναι θέματα αιχμής και άρα δεν ζητά τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα πει όχι στο ουσιαστικό κομμάτι, που στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την επιβεβαίωση του μνημονίου αλλά και με την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων.
Με αυτόν τον τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι θα δείξει προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί για τη «σωτηρία της χώρας» με την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την αρχική του θέση ότι η Ν.Δ. δεν συναινεί στο μνημόνιο.
Μάλιστα συνεργάτες του Σαμαρά, σχολιάζοντας τη φημολογούμενη ντιρεκτίβα που ήρθε από τις Βρυξέλλες και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τον επίτροπο Όλι Ρεν «για έγγραφη δέσμευση ότι θα υπάρξει πολιτική συναίνεση προκειμένου να προχωρήσει το μνημόνιο», έλεγαν ότι τέτοιου είδους κινήσεις μόνο σε εκλογές μπορεί να σπρώξουν τη χώρα, αφού η θέση της Ν.Δ. είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αλλάξει. Έτσι, παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων προς την κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφο 180 βουλευτών για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τίποτε δεν δείχνει ότι θα γίνουμε... Πορτογαλία. «Μας ζητούν να αυτοκτονήσουμε πολιτικά» έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι. ♦ «Πώς είναι δυνατόν η Ν.Δ. να έχει ταχθεί κατά του μνημονίου την πρώτη φορά και τώρα να της ζητούν να το υπερψηφίσει;».
♦ «Τι άλλαξε σε αυτό το διάστημα ώστε να μας πείσει ότι πρέπει να αλλάξουμε θέση, εκτός απ' το ότι ο κόσμος έγινε φτωχότερος, οι άνεργοι περισσότεροι και η ύφεση μεγαλύτερη;».
Να επισημανθεί μάλιστα ότι για τα στελέχη της Ν.Δ. η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι ακριβώς αυτό που τους φοβίζει. Το παράδειγμα του κεντροδεξιού ηγέτη Κοέλιο, ο οποίος, ενώ έριξε την κυβέρνηση Σόκρατες, στη συνέχεια τη στήριξε υπερψηφίζοντας το μνημόνιο με αποτέλεσμα να υποστεί ανεπανόρθωτη δημοσκοπική πτώση, είναι στο μυαλό των συνεργατών του Σαμαρά. Ωστόσο η ηγεσία της Ν.Δ. γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η θέση εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, αφού το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα ο Σαμαράς κάλεσε τους ευρωβουλευτές και τους τομεάρχες του κόμματός του, προκειμένου να τους ζητήσει να επικοινωνήσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τη θέση αυτή.
Ανάμεσα στα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν τα στελέχη της Ν.Δ. είναι ότι η κυβέρνηση ζητά κάτι οξύμωρο. Ενώ στα μέτρα δεν συναινούν υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητά συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά την ουσία, το βασικό επιχείρημα θα είναι ότι «η Ν.Δ. συμφωνεί στον στόχο της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, αλλά διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει η κυβέρνηση σε αυτό τον στόχο».
Mε τα μάτια στραμμένα στις δημοσκοπήσεις
Οι «γαλάζιοι» θεωρούν ότι οι στόχοι που είχαν βάλει στο «Ζάππειο 2» κερδήθηκαν, αφού, όπως λένε, μέσα από μια εμπεριστατωμένη ανάλυση που έκανε, ο Σαμαράς απέδειξε ότι τελικά το κόμμα του έπραξε σωστά όταν καταψήφιζε το μνημόνιο και ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας τη δική του τεκμηριωμένη οικονομική πρόταση, άνοιξε ένας νέος κύκλος συζητήσεων, με τη λογική ότι υπάρχει κι άλλη λύση, κάτι το οποίο θέλει να κεφαλαιοποιήσει η ηγεσία της Ν.Δ. Έτσι όλο το τελευταίο διάστημα τα μάτια των συνεργατών του Σαμαρά είναι στραμμένα στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που θα δείξουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο εάν το «Ζάππειο 2» έπιασε τόπο. Εάν δηλαδή το μήνυμα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρασε στην κοινή γνώμη.
Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα δοθούν στα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος οδηγίες προκειμένου να αρχίσει η... κάθοδός τους προς την επαρχία. Στόχος των γαλάζιων είναι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα τα οποία προέκυψαν από το «Ζάππειο 2» και να εκλαϊκευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα η πρόταση της Ν.Δ.
Στις συσκέψεις που έγιναν πριν και μετά το Ζάππειο ένα ήταν το ζητούμενο: πώς θα εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την οικονομική πρόταση, που αποτελεί το βασικό εργαλείο δουλειάς για όλα τα στελέχη της Ν.Δ. Η εντολή είναι σαφής: «Βγείτε στον κόσμο και εξηγήστε πως υπάρχει κι άλλη λύση». Στη Συγγρού μάλιστα πιστεύουν ότι η πρότασή τους έδωσε πνοή και μια νότα αισιοδοξίας στην αγορά, αφού δεν ήταν λίγοι οι οικονομικοί παράγοντες που τη χαρακτήρισαν ρεαλιστική και τεκμηριωμένη. Όσο για το περιβόητο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Σαμαρά λίγες ώρες πριν πάει στο Ζάππειο προκειμένου να του δηλώσει την πρόθεσή του ότι μπορεί να κάνει αποδεκτές κάποιες από τις προτάσεις του, η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν: «Συναίνεση α λα καρτ δεν γίνεται. Η πρόταση της Ν.Δ. είναι ολοκληρωμένη και έτσι θα πρέπει να εφαρμοστεί». Με λίγα λόγια... ραντεβού τον Σεπτέμβρη - στις κάλπες.
http://topontiki.gr/article/17069