Η ανακοίνωση του αριθμού των θέσεων των εισακτέων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας από το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όπου για φέτος δε θα υπάρχουν εισακτέοι σε 24 επαρχιακά Τμήματα των ΤΕΙ μεταξύ των οποίων τα 3 τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου (Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων και Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης), είναι μια δυσμενής εξέλιξη η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην τοπική μας κοινωνία, ιδιαίτερα εν όψει του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας.
Η μη εισαγωγή εισακτέων στα τρία αυτά τμήματα τα οποία αποτελούν τη βάση της σχολής της ΣΤΕΓ, σηματοδοτεί τη βέβαιη υποβάθμιση τους αλλά και τη συνολικότερη προοπτική υποβάθμισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, αν φυσικά αυτή η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου δεν τροποποιηθεί ριζικά στο μελλούμενο ανασχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας.
Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου δηλώνει την κατηγορηματική του εναντίωση στην αυθαίρετη και μονομερή αυτή απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου, διότι:
1. Τα ανωτέρω τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, διαθέτουν αξιόλογες και σύγχρονες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές, κατάλληλο και επαρκές εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, ενώ συνδέονται άρρηκτα με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής του νομού και αποτελούν τον τεχνολογικό πυλώνα που έχουμε ανάγκη στον τομέα αυτό. Απαιτείται να εκσυγχρονιστούν - όσον αφορά τα αντικείμενα των σπουδών τους – και όχι να καταργηθούν, για να συνδεθούν καλύτερα με την τοπική παραγωγή.
2. Ειδικά το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης, διαθέτει άριστη διεθνή εξωτερική αξιολόγηση (Νοέμβριος 2008), στηρίζει για τρεις δεκαετίες το δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας και είναι ταυτισμένο με το «φυσικό του εργαστήριο», τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό πυλώνα, στον οποίο πάνω του θα στηριχθεί η συγκρότηση και η λειτουργία ενός εθνικού αλλά και διεθνούς Τεχνολογικού - Ερευνητικού Πάρκου μελέτης των λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων.
3. Συνολικά η Σχολή της ΣΤΕΓ, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές αλλαγές, να αποτελέσει μια Σχολή μοναδική για τα ΤΕΙ της χώρας, η οποία θα συνδέει τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής με την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Το ζήτημα δεν έχει για μας ουδεμία τοπικιστική ή «οικονομίστικη» διάσταση. Η προσέγγιση μας είναι μόνο εκπαιδευτική (σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει σήμερα το ίδιο το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων) και κυρίως αναπτυξιακή για τον τόπο και τη χώρα.
Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αγωνίζεται σθεναρά για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και δεν αποδέχεται αιφνιδιαστικές και τετελεσμένες αποφάσεις υποβάθμισης του.