tromaktiko: Εξαφανίζουν τους Έλληνες παραγωγούς βιοντήζελ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Εξαφανίζουν τους Έλληνες παραγωγούς βιοντήζελ




Το βιοντήζελ είναι βιοπετρέλαιο προερχόμενο από σπορέλαια και χρησιμοποιείται για καύσιμο κινητήρων εσωτερικής καύσης, όπως το συμβατικό diesel. Στην χώρα μας το diesel κίνησης αναμιγνύεται σε ποσοστό 7% με βιοντήζελ και το μίγμα αυτό αποτελεί το diesel κίνησης της χώρας. Η ανάμειξη του στο ποσοστό αυτό είναι υποχρεωτική από την Ε.Ε. και βάσει της ελληνικής νομοθεσίας.

Κάθε χρόνο μια ποσότητα βιοντήζελ που πρέπει να καταναλωθεί στην ελληνική αγορά προωθείται μέσω μιας ποσόστωσης. Στην πρόσκληση για την ποσόστωση αυτή προσέρχονται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, ελληνικές και εισαγωγικές και καταθέτουν τις προϋποθέσεις που έχει η κάθε μια, ώστε να παραλάβει μέρος από τις ποσότητες που είναι προς διανομή. Η κυριότερη προϋπόθεση είναι η σύναψη συμβάσεων με αγρότες καλλιεργητές ηλιόσπορου και ελαιοκράμβης, υπάρχει δε η δυνατότητα όσο πιο πολλές συμβάσεις πραγματοποιηθούν από ελληνικές καλλιέργειες (ενεργειακές καλλιέργειες) έναντι αυτών οι άλλες προϋποθέσεις (κριτήρια) να μειώνεται η βαρύτητα τους αναλογικά, μέχρι ακόμα και να μηδενιστούν.

Κάθε Ιούλιο βγαίνει η νέα ποσόστωση και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καταθέτουν τις συμβάσεις που πραγματοποίησαν με τους αγρότες, βάσει του οποίου λαμβάνουν ποσότητες από το προς διανομή βιοντήζελ. Ανά ένα στρέμμα δικαιούνται 100 λίτρα βιοντήζελ. Επειδή όμως, η συγκομιδή των καλλιεργειών ελαιοκράμβης και ηλιόσπορου τελειώνουν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και λόγω καιρικών συνθηκών μπορεί κάποια χωράφια οι αγρότες παραγωγοί να μην μπόρεσαν να τα καλλιεργήσουν, μετά τον Δεκέμβριο που είναι πλέον γνωστά τα αποτελέσματα στις συγκομιδές των σπόρων και πόσοι σπόροι παραλήφτηκαν από κάθε εταιρεία, πραγματοποιείται ανακατανομή. Αυτή η ανακατανομή δηλ. έχει ως σκοπό κάθε εταιρεία να πάρει την ποσόστωση που δικαιούται, σύμφωνα με τους σπόρους που παρέλαβε, βάσει τιμολογίων, και που πλήρωσε, βάσει τραπεζικών extrait. Πρέπει να σημειωθεί ότι για κάθε χωράφι θεωρείται ελάχιστη υποχρεωτική σποροπαραγωγή 212 κιλά ανά στρέμμα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ της κατανομής του 2010, η ανακατανομή έπρεπε να γίνει βάσει των διασταυρώσεων του ΟΣΔΕ 2010 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αν προκύπτει διαφορά στρεμμάτων από τα αναγραφόμενα στις συμβάσεις με αυτά που καλλιεργήθηκαν θα αφαιρούνταν από την εταιρεία τα στρέμματα αυτά. Το ίδιο θα ισχύσει και αν η συνολική ποσότητα πρώτης ύλης από τους καλλιεργητές, μετά τον έλεγχο των ποσοτήτων των εξοφλημένων τιμολογίων αγοράς ενεργειακών προϊόντων που προέρχονται από τις εκτάσεις συναφθεισών συμβάσεων ενεργειακών καλλιεργειών, βρεθεί μικρότερη του 80% της μέσης θεωρητικής στρεμματικής απόδοσης, η οποία λαμβάνεται 265 κιλά ανά στρέμμα.

Φέτος τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΚΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών εξέδωσαν τροποποίηση της υφιστάμενης ΚΥΑ πραγματοποιώντας ανακατανομή ενόψει της οριστικής που πρέπει να βγει μέχρι τον Ιούνιο 2011, διότι η κατανομή λήγει 30 Ιουνίου. Το δελτίου Τύπου του ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι για να γίνει οριστική ανακατανομή. Στην προσωρινή αυτή ανακατανομή κατά την αξιολόγηση των στοιχείων του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προέκυψαν ανακρίβειες, διότι το φυσικό προϊόν, δηλ. οι συνκομιζόμενοι σπόροι από τα χωράφια, δεν συμβαδίζει με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, που το ΟΣΔΕ, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνωρίζει. Έτσι τα 926.300 στρέμματα που είναι η εθνική πίτα σε στρέμματα (ενεργειακές καλλιέργειες) μετά την αξιολόγηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μειώθηκαν σε 630.235. Αυτός ο αποκλεισμός της ελληνικής πίτας στρεμμάτων, έχει ως επακόλουθο, ότι οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες βιοντήζελ από 92.000 χιλιόλιτρα που έπαιρναν από την κατανομή των 164.000 κυβικών, από μπαράμετρο ενεργειακών καλλιεργειών, να δικαιούνται μετά την ανακατανομή αυτή 62.000 κυβικά δηλ. 30.000 κυβικά λιγότερο. Η μείωση αυτή προκύπτει, διότι έχοντας μειώσει τα στρέμματα της Επικράτειας έχει εξασθενίσει η συμμετοχή του κριτηρίου με τις ενεργειακές καλλιέργειες (η βαρύτητα του) με συνέπεια να ανεβαίνει ο συντελεστής βαρύτητας των υπολοίπων κριτηρίων από τα οποία παίρνουν ποσότητα βιοντήζελ οι εισαγωγείς. Με την μεταβολή των κριτηρίων ευνοούνται αυτοί που δεν έχουν στρέμματα δηλ. κατά κύριο λόγο οι εισαγωγείς.

Το πλέον συνταρακτικό είναι επειδή κάποιοι αγρότες πραγματοποίησαν παραπάνω από μια σύμβαση με τις μονάδες παραγωγής βιοντήζελ, παρόλο που οι συγκομιζόμενοι σπόροι παραδόθηκαν από τους αγρότες και αγοράστηκαν βάσει εξοφλημένων τιμολογίων, που κατατέθηκαν στα υπουργεία, από τις εταιρείες τα καλλιεργημένα αυτά στρέμματα τα θέσανε εκτός κατανομής.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους οι 4 εισαγωγικές κατά 42% περίπου, ενώ τα εργοστάσια παραγωγής που εξασφάλισαν ελληνική α΄ ύλη είχαν πτώση στον όγκο των πωλήσεων από 20-30% και στα ποσοστά μείωσης των στρεμμάτων που καλλιέργησαν το μέγιστο 89% εώς 25% κατά ελάχιστο.

Είναι λοιπόν προφανές ότι με το μέτρο αυτό της κυβέρνησης ότι ευνοούνται όσοι δεν παραλαμβάνουν ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες και κατά κύριο λόγο οι εισαγωγείς. Το μέτρο αυτό θα αδυνατίσει τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής βιοκαυσίμων με αποτέλεσμα να μειώσουν τις ενεργειακές καλλιέργειες που πραγματοποιούν και με βαρύτατες συνέπειες στους αγρότες παραγωγούς που θα βλέπουν τα στρέμματα των ενεργειακών καλλιεργειών που δίνουν ένα σταθερό και σημαντικό εισόδημα ολοένα να μειώνεται και να παραχωρούν την θέση τους στις εισαγωγείς.

Ο μηχανισμός που λειτούργησε δεν άφησε την δυνατότητα διαφανών ελέγχων που προκύπτουν μόνο από τον έλεγχο των εξοφλημένων τιμολογίων των εταιρειών που παρέλαβαν τον σπόρο. Στα πλαίσια αυτής της διαφάνειας και δικαιοσύνης, ζητάμε από τον πρωθυπουργό να ενεργοποιηθεί στην επίτευξη αυτού του στόχου για το καλό της χώρας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!