Οι άφθονες βροχοπτώσεις στην περίοδο του Χειμώνα, που συνεχίστηκαν και μέχρι πρόσφατα, είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ η άγρια βλάστηση στην ύπαιθρο και όχι μόνο.
Δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις , αλλά ακόμη και χωράφια με ελαιόδεντρα έχουν γεμίσει με αγριόχορτα το ύψος των οποίων φτάνει στα δένδρα, δημιουργώντας στην κυριολεξία μια «πυριτιδαποθήκη» έτοιμη να εκραγεί.
Εάν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και το ότι πολλοί ελαιοπαραγωγοί, λόγω των χαμηλών τιμών και του υψηλού κόστους, έχουν εγκαταλείψει ή απλά δεν καθαρίζουν τα χωράφια, καθώς επίσης και το ότι λόγω των τεράστιων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι Δήμοι, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον καθαρισμό, έστω των πρανών των δρόμων από τα χόρτα…..
Τότε γίνεται αντιληπτό πως είναι εύλογες οι ανησυχίες και η αγωνία για την φετινή αντιπυρική περίοδο.
Έτσι σε όλες τις συσκέψεις που έχουν γίνει στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην πρόληψη με αυστηρή εφαρμογή του Νόμου που απαγορεύει το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο ή την πραγματοποίηση εργασιών (π.χ. ηλεκτροσυγκολλήσεις κλπ) που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Παράλληλα ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής στην Κρήτη προβλέπει την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού με την διασπορά του σε διάφορα σημεία της υπαίθρου, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένονται και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που θα σταθμεύουν στα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου.
«Μολότοφ» το δάσος του Αγ.Ιωάννη για το φαράγγι της Σαμαριάς
Στο μεταξύ σε έγγραφό της προς την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η Διεύθυνση Δασών Χανίων, αφού αναφέρεται αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πυροπροστασία του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων (ΕΔΛΟ) και ειδικά του φαραγγιού της Σαμαριάς, τονίζεται πως στα Ανατολικά του φαραγγιού υπάρχουν οι δασικές περιοχές του Αγ.Ιωάννη και της Ανώπολης που εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο για το φαράγγι.
Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο : «Σαν υπηρεσία είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε τον κίνδυνο για μεταφορά της φωτιάς στον ΕΔΛΟ από περιοχές εκτός του πυρήνα και ειδικότερα από την Ανώπολη- Αι Γιάννη όπου καταγράφονται και εκτεταμένες ξηράνσεις στους πευκώνες της περιοχής και που εν δυνάμει αποτελούν εστία ανάφλεξης. Αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήσαμε το αίτημα του Δήμου Σφακίων για Π. Όχημα στην Ανώπολη.»
Το υπ.Περιβάλλοντος
Στο μεταξύ σε κεντρικό επίπεδο μόλις πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος προκήρυξε δράσεις για την αντιπυρική προστασία ύψους 40,5 εκατομ ευρώ.
Παράλληλα δόθηκαν εντολές για σύνταξη νέων προδιαγραφών Αντιπυρικών Σχεδίων που αντικαθιστούν εκείνες που ήταν σε εφαρμογή από το 1981.
Τα επιχειρησιακά κέντρα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στελεχώνονται με Δασολόγους ή Δασοπόνους οι οποίοι θα αποτελούν το σύνδεσμο με το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας του ΥΠΕΚΑ και τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και η άμεση συνεργασία τους με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να υλοποιούνται τα μέτρα πολιτικής προστασίας και κυρίως ο προληπτικός αποκλεισμός δασικών δρόμων κατά τις επικίνδυνες μέρες και ώρες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου 2011 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2011 που λήγει η αντιπυρική περίοδος, οι Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμα λειτουργίας τους ώστε οι συνολικά 3000 υπάλληλοι που τις στελεχώνουν, να δέχονται καταγγελίες και να πραγματοποιούν περιπολίες τις απογευματινές ώρες, καθώς και κατά τη διάρκεια των αργιών.
http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=17729&cid=312